Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Πλαφόν στο φυσικό αέριο: Ο Μακρόν υπόσχεται «να πείσει» τους Ευρωπαίους
ΚΟΣΜΟΣ

Πλαφόν στο φυσικό αέριο: Ο Μακρόν υπόσχεται «να πείσει» τους Ευρωπαίους

Πλαφόν στο φυσικό αέριο: Ο Μακρόν είναι βέβαιος πως θα «πείσει τους Ευρωπαίους» να συμφωνήσουν με την πρότασή του

Μηχανισμό πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου που χρησιμεύει για την παραγωγή ηλεκτρικού ζητά ο Εμανουέλ Μακρόν, που δεσμεύτηκε «να πείσει» τους άλλους Ευρωπαίους για την πρότασή του. Υπερβαίνοντας, δηλαδή, μέρος των γερμανικών αντιρρήσεων. «Θα πείσουμε τους άλλους Ευρωπαίους», «το αργότερο» μέχρι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που θα πραγματοποιηθεί στις 20 και 21 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες, διαβεβαίωσε, μιλώντας σε σύνοδο επιχειρηματιών που διοργανώθηκε στο Παρίσι από τη Δημόσια Τράπεζα Επενδύσεων. «Το υποστηρίζουμε πολύ αυτό» σημείωσε.

«Θα δημιουργήσουμε ένα σύστημα στο πλαίσιο του οποίου θα θέσουμε ανώτατο όριο στο αέριο που χρησιμοποιούμε για να παράγουμε ηλεκτρικό». Αυτό «θα επιτρέψει να μειωθεί» η «τιμή του παραγόμενου ηλεκτρικού», τόνισε. Ο Μακρόν αναφέρθηκε στον «ιβηρικό μηχανισμό», δηλαδή το μοντέλο που εφαρμόζεται από την Ισπανία και την Πορτογαλία «εδώ και μερικούς μήνες» και το οποίο «λειτουργεί αρκετά καλά». Σύμφωνα με τον Γάλλο πρόεδρο, αυτό θα συνεισφέρει στο να έχουμε μέχρι «το τέλος Οκτωβρίου, αρχές Νοεμβρίου» τιμές «που θα κυμαίνονται σε μια ζώνη που είναι πολύ πιο αποδεκτή». Ταυτόχρονα, θεωρεί πως θα υπάρχουν «πιο λογικά» συμβόλαια προμήθειας αερίου και ηλεκτρικού.

Αντίθετη η Γερμανία

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε χθες, Τετάρτη, έτοιμη να «εξετάσει» ένα πλαφόν στις τιμές του αερίου στην ευρωπαϊκή αγορά. Αυτό θα τη βοηθήσει να αντιμετωπίσει την άνοδο των λογαριασμών της ενέργειας που προκαλείται από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Άλλωστε, 15 χώρες, μεταξύ των οποίων η Ελλάδα, η Γαλλία, η Ιταλία και η Πολωνία, στηρίζουν έναν τέτοιο μηχανισμό. Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί αύριο στην άτυπη σύνοδο κορυφής στην Πράγα. Ωστόσο, η Γερμανία, που εξαρτιόταν από το ρωσικό αέριο είναι η πρώτη από μία σειρά κρατών που λένε «όχι» σε ένα γενικό πλαφόν στη χονδρική. Ο Μακρόν δήλωσε πως «Θα πούμε με φιλία στους Αμερικανούς φίλους μας, τους Νορβηγούς φίλους μας, “είστε καταπληκτικοί, μας παρέχετε ενέργεια από αέριο, όμως είναι κάτι που δεν μπορεί να προχωρήσει για πολύ καιρό, αυτό είναι πως δεν μπορούμε να πληρώνουμε εμείς το αέριο τέσσερις φορές ακριβότερα απ’ ό,τι εσείς το πουλάτε στους βιομηχάνους σας”», τόνισε.

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις