Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Προσάρτηση εδαφών Ουκρανίας: Παγκόσμια καταδίκη και αντιδράσεις για τη Ρωσία
ΚΟΣΜΟΣ

Προσάρτηση εδαφών Ουκρανίας: Παγκόσμια καταδίκη και αντιδράσεις για τη Ρωσία

Προσάρτηση εδαφών Ουκρανίας: Προσάρτηση ο Πούτιν, προς το ΝΑΤΟ ο Ζελένσκι - Διεθνής καταδίκη του επεκτατισμού της Μόσχας

Η Ρωσία προσάρτησε επίσημα τέσσερις κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας, σε μια κίνηση που προκάλεσε την παγκόσμια καταδίκη και πλήθος αντιδράσεων. Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν υπέγραψε «συνθήκες προσχώρησης» των 4 περιοχών με τους επικεφαλής τους που διόρισε η Μόσχα σε μια τελετή στην πολυτελή αίθουσα St George’s Hall του Κρεμλίνου την Παρασκευή. Οι περιοχές αυτές θα είναι «για πάντα» μέρος της Ρωσίας δήλωσε ο Πούτιν σε μια ομιλία που επανέλαβε τις απειλές του στη Δύση. Το Κίεβο αντέδρασε καταθέτοντας μια νέα αίτηση ταχείας ένταξης στη συμμαχία του ΝΑΤΟ.

Πλαισιωμένος από τον πρωθυπουργό του και τον πρόεδρο του κοινοβουλίου, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι η Ουκρανία είναι εδώ και καιρό de facto μέλος του ΝΑΤΟ και κατηγόρησε τη Μόσχα ότι επαναχάραξε τα σύνορα «διαπράττοντας δολοφονίες, εκβιασμούς, βασανιστήρια και λέγοντας ψέματα». «Κάνουμε το αποφασιστικό μας βήμα υπογράφοντας την αίτηση της Ουκρανίας για ταχεία ένταξη στο ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Ζελένσκι, μιλώντας από το κέντρο του Κιέβου.

Καταδίκασαν την προσάρτηση ΝΑΤΟ, ΗΠΑ, ΕΕ, όλη η Δύση

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δεν τοποθετήθηκε σχετικά με την αίτηση, λέγοντας ότι η απόφαση εναπόκειται στα 30 μέλη του ΝΑΤΟ. Καταδίκασε την προσάρτηση ουκρανικού εδάφους από τη Μόσχα, χαρακτηρίζοντας την κίνηση «την πιο σοβαρή κλιμάκωση από την έναρξη του πολέμου». Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν κατηγόρησε επίσης τον Πούτιν για μια «δόλια προσπάθεια» να διεκδικήσει ουκρανικό έδαφος και δήλωσε ότι η κίνηση αυτή «καταπατά τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και δείχνει την περιφρόνησή του για τα ειρηνικά έθνη παντού». Ο Τζο Μπάιντεν απάντησε ακόμη λέγοντας στον Πούτιν να ακούσει καλά ό,τι του λέει, ενώ πρόσθεσε ότι «οι ενέργειες του είναι σημάδι ότι ζορίζεται».

Είπε επίσης ότι οι ΗΠΑ «είναι έτοιμες να υπερασπιστούν κάθε εκατοστό εδάφους του ΝΑΤΟ. Κύριε Πούτιν, καταλάβετε καλά αυτό που λέω. Κάθε ίντσα». «Η παράνομη προσάρτηση που διακήρυξε ο Πούτιν δεν θα αλλάξει τίποτα», δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. «Όλα τα εδάφη που κατέλαβαν παράνομα οι Ρώσοι εισβολείς είναι ουκρανική γη και θα αποτελούν πάντα μέρος αυτού του κυρίαρχου έθνους». «Η Ευρωπαϊκή Ένωση απορρίπτει κατηγορηματικά και καταδικάζει αυτές τις παράνομες προσαρτήσεις» από τη Ρωσία, ανέφερε από την πλευρά του ο Σαρλ Μισέλ, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

«Δεν θα τις αναγνωρίσει ποτέ, όπως δεν αναγνώρισε την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014». Και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δεσμεύτηκε να «σταθεί στο πλευρό της Ουκρανίας προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ρωσική επιθετικότητα και να δοθεί η δυνατότητα στην Ουκρανία να ανακτήσει την πλήρη κυριαρχία της σε ολόκληρη την επικράτειά της».

Με απειλές η ομιλία Πούτιν για την προσάρτηση

Ο Πούτιν κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, διάρκειας 37 λεπτών, υποσχέθηκε να «προστατεύσει» τις πρόσφατα προσαρτημένες περιοχές «με όλες τις δυνάμεις και τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας». Υποστήριξε ότι οι πολίτες στη Χερσώνα, τη Ζαπορίζια, το Λουχάνσκ και το Ντονέτσκ είχαν ψηφίσει για να είναι «με το λαό τους, τη μητέρα πατρίδα τους». «Ο λαός έκανε την επιλογή του», δήλωσε ο Πούτιν. «Αυτή είναι η βούληση εκατομμυρίων ανθρώπων». Αναφερόταν στα αυτοαποκαλούμενα δημοψηφίσματα που διεξήχθησαν στις περιοχές αυτές τις τελευταίες ημέρες, τα οποία η Ουκρανία και οι δυτικές κυβερνήσεις καταδίκασαν ως ψεύτικα και δεν αναγνώρισαν. Στα στημένα αυτά δημοψηφίσματα σύμφωνα με μαρτυρίες οι πολίτες κλήθηκαν να ψηφίσουν ακόμη και στη μέση του δρόμου με ένα όπλο στο κεφάλι.

Ο Πούτιν χθες επανέλαβε τις αόριστες απειλές του για χρήση πυρηνικών όπλων, κατηγορώντας τις ΗΠΑ ότι δημιούργησαν «προηγούμενο» όταν βομβάρδισαν τις ιαπωνικές πόλεις Ναγκασάκι και Χιροσίμα στο τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου το 1945. Η τελετή ολοκληρώθηκε με τους ηγέτες των τεσσάρων προσαρτημένων περιοχών να… αγκαλιάζονται με τον Πούτιν για να υπογράψουν «διατάγματα», προτού ενωθούν τα χέρια τους και αρχίσουν να φωνάζουν μαζί με το συγκεντρωμένο πλήθος συνθήματα όπως “Ρωσία, Ρωσία”. Τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης είχαν χαρακτηρίσει το γεγονός ως ιστορικό, αλλά η ομιλία του κ. Πούτιν έδωσε ελάχιστες νέες λεπτομέρειες σχετικά με την έκταση των εδαφών που διεκδικεί η Ρωσία.

Ο Πούτιν και οι αυτονομιστές σύμμαχοί του παρακολούθησαν μια βραδινή συναυλία ποπ στην Κόκκινη Πλατεία της πόλης.Ο Ρώσος πρόεδρος ηγήθηκε των επευφημιών για τις τέσσερις προσαρτημένες περιοχές και είπε με το πλήθος το εθνικό ύμνό. “Η νίκη θα είναι δική μας”, είπε.

Ουκρανική αντεπίθεση στις περιοχές που προσάρτησε η Ρωσία!

Η Ουκρανία διατήρησε τον έλεγχο μεγάλων τμημάτων των περιφερειών Ζαπορίζια και Ντονέτσκ καθ’ όλη τη διάρκεια του πολέμου και ανακατέλαβε σημαντικές εδαφικές εκτάσεις τις τελευταίες εβδομάδες. Αντ’ αυτού, ο 69χρονος Ρώσος πρόεδρος επικεντρώθηκε σε μεγάλο βαθμό στις κατά τον ίδιο αδικίες της Δύσης σε βάρος της Ρωσίας, κατηγορώντας την για «αποικιοκρατία». Καθώς ο Πούτιν μιλούσε στη Μόσχα, 750 χιλιόμετρα νοτιότερα οι δυνάμεις του περικυκλώνονταν από ουκρανικά στρατεύματα στο Λάιμαν, μια στρατηγικής σημασίας πόλη στην ανατολική επαρχία του Ντονέτσκ – μία από τις τέσσερις περιοχές που προσαρτήθηκαν από τη Ρωσία.

Η πόλη χρησίμευσε ως κόμβος ανεφοδιασμού για τις ρωσικές δυνάμεις στην περιοχή και πιστεύεται ότι 3.000 – 5.000 στρατιώτες έχουν παγιδευτεί. Ο Anton Herashchenko, σύμβουλος του υπουργείου Εσωτερικών της Ουκρανίας, έγραψε ότι «οι ουκρανικές δυνάμεις επιτίθενται στους κατακτητές από τρεις κατευθύνσεις και η κατάστασή τους είναι απίστευτα περίπλοκη». Ο Ντένις Πούσιλιν, ο ηγέτης της πρόσφατα προσαρτημένης Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ, παραδέχτηκε ότι το Λίμαν ήταν “μερικώς περικυκλωμένο” και ότι δύο κοντινά χωριά “δεν ήταν πλήρως υπό τον έλεγχό μας”.

Ο στρατός της Ουκρανίας έχει προσπαθήσει να αποκρύψει τον ρυθμό της προέλασης των στρατευμάτων του στην περιοχή, αλλά ένα βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φαίνεται να δείχνει τις δυνάμεις του Κιέβου στο κέντρο του Γιαμπίλ, μόλις 16 χιλιόμετρα (9 μίλια) νοτιοανατολικά του Λάιμαν. Και αργά το βράδυ της Παρασκευής, το υπουργείο Άμυνας του Κιέβου δήλωσε ότι είχε καταλάβει το χωριό Drobysheve, 8 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Lyman. Αλλού, στη Ζαπορίζια περίπου 30 Ουκρανοί σκοτώθηκαν σε ρωσική πυραυλική επίθεση εναντίον αυτοκινητοπομπής πολιτών.

Νέος κύκλος κυρώσεων της Δύσης στη Ρωσία

Η Δύση αντέδρασε γρήγορα στην προσάρτηση της Παρασκευής, με πλήθος νέων κυρώσεων που ανακοινώθηκαν χθες το απόγευμα. Οι ΗΠΑ έβαλαν στο στόχαστρο τη διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας Ελβίρα Ναμπιούλινα, με τους αξιωματούχους του υπουργείου Οικονομικών να την κατηγορούν ότι έχει κεντρικό ρόλο στις κινήσεις για την προστασία της ρωσικής οικονομίας. Στο στόχαστρο μπήκαν επίσης περισσότερες από 1.000 άλλες εταιρείες, πολιτικοί και επιχειρηματίες. Το Ηνωμένο Βασίλειο απαγόρευσε την εξαγωγή στη Ρωσία σχεδόν 700 αγαθών που είναι ζωτικής σημασίας για την παραγωγή μεταποιητικών προϊόντων.

Και η Επιτροπή της ΕΕ παρουσίασε προτάσεις για την επιβολή ανώτατου ορίου στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου που μεταφέρεται από τη θάλασσα, ενώ παράλληλα επέβαλε απαγόρευση σε πολίτες της ΕΕ να υπηρετούν στα διοικητικά συμβούλια ρωσικών εταιρειών. Η Ρωσία πάντως άσκησε βέτο σε ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που θα καταδίκαζε την προσάρτηση των τεσσάρων κατεχόμενων περιοχών. Ο πρέσβης της Μόσχας Βασίλι Νεμπένζια παραπονέθηκε ότι ήταν πρωτοφανές να ζητείται η καταδίκη ενός μόνιμου μέλους του σώματος. Η Κίνα, η Ινδία, η Βραζιλία και η Γκαμπόν απείχαν από την ψηφοφορία. Οι υπόλοιπες 10 χώρες ψήφισαν υπέρ.

yellow flag under white clouds and blue sky during daytime
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις