Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Φινλανδία – Ρώσοι τουρίστες: Επίσημο, κλείνουν απόψε τα σύνορα
ΚΟΣΜΟΣ

Φινλανδία – Ρώσοι τουρίστες: Επίσημο, κλείνουν απόψε τα σύνορα

Φινλανδία - Ρώσοι τουρίστες: Η είσοδος για οικογενειακές επισκέψεις, καθώς και για εργασία και σπουδές, θα εξακολουθήσει να επιτρέπεται

Η Φινλανδία κλείνει τα σύνορά της για τους Ρώσους τουρίστες από τα μεσάνυχτα απόψε, μετά την τεράστια εισροή ανδρών στρατεύσιμης ηλικίας που εγκατέλειψαν τη χώρα μετά τη διαταγή επιστράτευσης του Πούτιν. Η επιβατική κίνηση στα σύνορα θα περιοριστεί σημαντικά, καθώς οι Ρώσοι πολίτες με τουριστική βίζα δεν θα μπορούν πλέον να εισέρχονται στη σκανδιναβική χώρα. Ο υπουργός Εξωτερικών Pekka Haavisto δήλωσε: «Η απόφαση κατ’ αρχήν αποσκοπεί στην πλήρη αποτροπή του ρωσικού τουρισμού προς τη Φινλανδία και της ρωσικής διέλευσης μέσω της Φινλανδίας». Η κυβέρνηση αιτιολόγησε την απόφασή της λέγοντας ότι οι συνεχιζόμενες αφίξεις Ρώσων τουριστών στη Φινλανδία θέτουν σε κίνδυνο τις διεθνείς σχέσεις της χώρας, χωρίς να διευκρινίσει κάτι περαιτέρω. Η είσοδος για οικογενειακές επισκέψεις, καθώς και για εργασία και σπουδές, θα εξακολουθήσει να επιτρέπεται, πρόσθεσε. Ο Haavisto δήλωσε ότι η διαταγή επιστράτευσης είχε «σημαντικό αντίκτυπο« στην απόφασή του.

Στις αρχές του μήνα, η Φινλανδία μείωσε τον αριθμό των θεωρήσεων – μεταξύ άλλων για τουριστικούς σκοπούς – που χορηγούνται σε Ρώσους πολίτες. Μόνο το ένα δέκατο του συνήθους αριθμού θεωρήσεων εκδόθηκε σε μια κίνηση που θεωρήθηκε ως ένδειξη αλληλεγγύης προς την Ουκρανία.

Χιλιάδες Ρώσοι έχουν περάσει τα σύνορα

Η φινλανδική υπηρεσία συνοριοφυλακής δήλωσε ότι πάνω από 43.000 άνθρωποι έφτασαν στη χώρα της τελευταίες μέρες. Δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης ανέφεραν επίσης ότι άλλοι 3.000 Ρώσοι εισήλθαν στη Μογγολία, η οποία επίσης έχει κοινά σύνορα με τη χώρα. Ο αριθμός που έχουν διαφύγει τώρα πιθανότατα υπερβαίνει τον αριθμό των στρατευμάτων των αρχικών δυνάμεων εισβολής του Πούτιν, σύμφωνα με τις στρατιωτικές πληροφορίες. Το βρετανικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε στην καθημερινή του ενημέρωση σήμερα: «Στις επτά ημέρες από τότε που ο πρόεδρος Πούτιν ανακοίνωσε τη “μερική επιστράτευση” υπήρξε σημαντική έξοδος Ρώσων που προσπαθούν να αποφύγουν να σταλούν στην Ουκρανία».

«Ενώ ο ακριβής αριθμός δεν είναι σαφής, είναι πιθανό να υπερβαίνει το μέγεθος της συνολικής δύναμης εισβολής που διέθεσε η Ρωσία τον Φεβρουάριο του 2022». Το μεγαλύτερο μέρος των ανθρώπων που εγκαταλείπουν τη Ρωσία είναι υψηλού οικονομικού και μορφωτικού επιπέδου.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις