Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

24

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Ελληνοτουρκικά – ΗΠΑ: Νέα απάντηση στον Ερντογάν για την αποστρατικοποίηση των νησιών
ΚΟΣΜΟΣ

Ελληνοτουρκικά – ΗΠΑ: Νέα απάντηση στον Ερντογάν για την αποστρατικοποίηση των νησιών

Ελληνοτουρκικά - ΗΠΑ: Οι Τούρκοι προκαλούν ολοένα και με πιο επικίνδυνο ρυθμό

Επιμένει η Άγκυρα σε ανιστόρητες διεκδικήσεις, θέτοντας εκ νέου θέμα αποστρατικοποίησης των νησιών του Αιγαίου, μετά τις νέες εμπρηστικές δηλώσεις Ερντογάν και την ανακοίνωση που εξέδωσε το τουρκικό Συμβούλιο Ασφαλείας, λαμβάνοντας όμως διπλή απάντηση τόσο από την Αθήνα όσο και από την Ουάσινγκτον. Οι ΗΠΑ έδωσαν ηχηρή απάντηση στη Τουρκία, λίγο μετά το πέρας της συνεδρίασης του τουρκικού Συμβουλίου Ασφαλείας, που έθεσε για μια ακόμη φορά, θέμα αποστρατικοποίησης των νησιών του Αιγαίου καθώς και το νέο παραλήρημα Ερντογάν, ο οποίος μίλησε σε δύο τουρκικά ΜΜΕ.

Η Ουάσιγκτον τόνισε μεταξύ άλλων ότι η ελληνική κυριαρχία των νησιών του Αιγαίου δεν αμφισβητείται, συμπληρώνοντας το μήνυμα αποφασιστικότητας που έστειλε η Ελλάδα για τις αποφάσεις του τουρκικού Συμβουλίου Ασφαλείας, σύμφωνα με το οποίο η ελληνική πλευρά θα υπερασπιστεί τα νόμιμα συμφέροντα και δικαιώματα της, εφόσον παραστεί η ανάγκη». Η αμερικανική διπλωματία έδειξε πως δεν λαμβάνει υπόψη τις αξιώσεις της Άγκυρας σχετικά με τον αμερικανικό οπλισμό που μεταφέρθηκε στα νησιά, αλλά και τις ενστάσεις της για την άρση του εμπάργκο όπλων στην Κύπρο.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας χθες στο υπουργικό Συμβούλιο, τόνισε με αποφασιστικότητα απευθυνόμενος στα μέλη της κυβέρνησης, ότι «απέναντί τους, δεν έχουν μόνο την Ελλάδα, έχουν ολόκληρη την Ευρώπη, αλλά και τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ».

Ηχηρή απάντηση της Αθήνας

Το ελληνικό ΥΠΕΞ, απαντώντας χθες στην ανακοίνωση του τουρκικού Συμβουλίου Ασφαλείας, ξεκαθάρισε ότι «η Ελλάδα δεν προβάλει καμία διεκδίκηση έναντι της Τουρκίας, θα υπερασπιστεί, όμως, τα νόμιμα συμφέροντα και δικαιώματά της εφόσον παραστεί η ανάγκη». Επανέλαβε πως η χώρα μας είναι υπέρ του διαλόγου, όπως άλλωστε είχε τονίσει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία την περασμένη Παρασκευή, στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

ΗΠΑ: Η κυριαρχία της Ελλάδας δεν αμφισβητείται

Για μια ακόμη φορά, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, δήλωσε πως «η κυριαρχία της Ελλάδας σε αυτά τα νησιά είναι αδιαπραγμάτευτη», απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας της Τουρκίας. Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Νεντ Πράις, τόνισε πως «η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να γίνεται σεβαστή και να προστατεύεται. Η κυριαρχία της Ελλάδας σε αυτά τα νησιά είναι αδιαπραγμάτευτη». Ήταν η δεύτερη παρέμβαση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ μέσα σε τρείς ημέρες. Τη Δευτέρα, μετά τις νέες απειλές του Τούρκου προέδρου εναντίον της χώρας μας, σε γραπτή του δήλωση, εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών σημείωνε ότι «σε μια εποχή που η Ρωσία εισέβαλε ξανά σε ένα κυρίαρχο ευρωπαϊκό κράτος, οι δηλώσεις που θα μπορούσαν να αυξήσουν τις εντάσεις μεταξύ των Συμμάχων του ΝΑΤΟ δεν είναι ιδιαίτερα χρήσιμες».

Ο Ερντογάν επιμένει στην εμπρηστική ρητορική και τις παράλογες αξιώσεις

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας χθες στο CNN Turk και το Kanal D, ανέβασε τους τόνους εναντίον της χώρας μας λέγοντας πως «Ελλάδα και Τουρκία δεν μπορούν να συγκριθούν στο ΝΑΤΟ», προσθέτοντας ότι η Τουρκία είναι «στο top-5 του ΝΑΤΟ». «Είμαστε μια χώρα που είναι τόσο σημαντική στο ΝΑΤΟ, τόσο με τις πληρωμές που κάνουμε όσο και με τις χερσαίες δυνάμεις. Είναι απαράδεκτο για τις ΗΠΑ να στέλνουν τόσα όπλα, οχήματα και πυρομαχικά στα νησιά», δήλωσε ο Ερντογάν. Δεν δίστασε να εξαπολύσει «φαρμακερά βέλη» και κατά των ΗΠΑ, λέγοντας πως «δεν φέρονται δίκαια στις χώρες του ΝΑΤΟ».

«Κάναμε τις απαραίτητες προειδοποιήσεις σε ΗΠΑ και Ελλάδα μέσω του υπουργείου Εξωτερικών. Οι ΗΠΑ δεν θα βρουν σύμμαχο σαν την Τουρκία. Τα νησιά είναι μη στρατιωτική ζώνη. Πρέπει να αποστρατιωτικοποιήσουν τώρα τα νησιά. Σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λωζάνης, τα νησιά αυτά έχουν ειδικό καθεστώς. Περιμένουμε από τις ΗΠΑ να μην παρασύρουν την Ελλάδα» τόνισε.

Όπως είπε, μετά το πέρας του Συμβουλίου Ασφαλείας, «οι ΗΠΑ, που είτε αγνοούν είτε ενθαρρύνουν την Ελλάδα να απειλεί την ειρήνη και τη σταθερότητα, οδηγούν σε κούρσα εξοπλισμών. Η στρατιωτικοποίηση δεν θα μείνει αναπάντητη. Στα νησιά που πρέπει να παραμείνουν αποστρατιωτικοποιημένα, οι ΗΠΑ δεν υπακούουν στη Λωζάνη και κάνουν τέτοια βήματα». Ο Τούρκος πρόεδρος, είπε πως η χώρα του θα ενισχύσει τη στρατιωτική παρουσία της στην κατεχόμενη Κύπρο, μετά την απόφαση των ΗΠΑ για την πλήρη άρση του εμπάργκο πώλησης όπλων στην Κυπριακή Δημοκρατία. Παράλληλα, χαρακτήρισε «ανεξήγητη» την απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης, τόσο σε ό,τι αφορά «το περιεχόμενό της», όσο και για τη «χρονική στιγμή».

Στην ίδια ρητορική και το Συμβούλιο Ασφαλείας της Τουρκίας

Για ελληνικές προκλήσεις έκανε λόγο χθες το τουρκικό Συμβούλιο Ασφαλείας, που συνεδρίασε την Τετάρτη για τέσσερις ώρες. «Οι προκλητικές ενέργειες της Ελλάδας, η οποία δεν έχει εγκαταλείψει τις παράνομες πρακτικές της, παρά τις εκκλήσεις μας να συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο, έχουν πρόσφατα συζητηθεί διεξοδικά», αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε η Άγκυρα για τη συνεδρίαση.

Η ανακοίνωση προσθέτει: «Να έρθουν στα λογικά τους, οι κύκλοι που ενθαρρύνουν την Ελλάδα να εξοπλίσει τα νησιά που έχουν στρατιωτικό καθεστώς. Θα χρησιμοποιήσουμε κάθε είδους νόμιμες μεθόδους και μέσα για τα δικαιώματα και τα συμφέροντα του έθνους μας». Οι Τούρκοι δεν έμειναν εκεί, καλώντας τις ΗΠΑ να «ανακαλέσουν την απόφαση για την άρση του εμπάργκο όπλων στην Κύπρο, καθώς είναι αντίθετη στο πνεύμα της Συμμαχίας του ΝΑΤΟ».

Το Συμβούλιο Ασφαλείας της γείτονος υπογράμμισε επίσης ότι οι ενέργειες υπεράσπισης των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων θα συνεχιστούν με αποφασιστικότητα, «ώστε όλες οι χώρες να αναγνωρίσουν την ανεξαρτησία της ΤΔΒΚ». Τα βασικά ζητήματα που απασχόλησαν τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, όπως έγραψε η Hurriyet, ήταν «οι κινήσεις της Ελλάδας που αυξάνουν την ένταση στο Αιγαίο, η στρατιωτικοποίηση των νησιών, οι εγχώριες και διασυνοριακές αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις και oι επιπτώσεις στην περιοχή λόγω του πολέμου μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας».

Ολοκληρώνεται η άσκηση «Λόγχη» του Π.Ν – Σε επιφυλακή οι Ένοπλες Δυνάμεις

Σήμερα ολοκληρώνεται η άσκηση «Λόγχη» του Πολεμικού Ναυτικού που πραγματοποιείται στο Αιγαίο, στην περιοχή του Μυρτώου πελάγους. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα 2/3 του στόλου θα επιστρέψουν στη βάση τους, ενώ θα παραμείνουν όσα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού μετέχουν στην κοινή άσκηση με τη Γαλλία. Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις βρίσκονται ούτως ή άλλως σε επιφυλακή, Άλλωστε, όπως είπε χθες ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο, «εμείς μένουμε με ψυχραιμία και αυτοπεποίθηση στις καθαρές μας θέσεις με την ισχύ του Διεθνούς Δικαίου, την επιφυλακή των Ενόπλων Δυνάμεών μας, τη συμπαράσταση των συμμάχων μας».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις