Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

20

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / LIFESTYLE / Ελίνα Τζένγκο Αλβανία: ‘Πήρα την υπηκοότητα πιο γρήγορα λόγω των επιδόσεων μου’
LIFESTYLE

Ελίνα Τζένγκο Αλβανία: ‘Πήρα την υπηκοότητα πιο γρήγορα λόγω των επιδόσεων μου’

«Όταν ένα παιδί γεννιέται στην Ελλάδα, πηγαίνει εδώ σχολείο, μαθαίνει τα ήθη κι έθιμα και τις παραδόσεις, είναι πολύ κρίμα. Μας στερούν τα όνειρα», είπε η πρωταθλήτρια Ευρώπης στον ακοντισμό

Η Ελίνα Τζένγκο, η πρωταθλήτρια Ευρώπης στο αγώνισμα του ακοντισμού, ήταν καλεσμένη του Γρηγόρη Αρναούτογλου «The 2night Show» και μίλησε για το λόγο που άργησε να πάρει την ελληνική υπηκοότητα καθώς έχει καταγωγή από την Αλβανία. «Οι γονείς μου είναι από την Αλβανία κι εγώ έχω γεννηθεί στην Ελλάδα. Πήρα την υπηκοότητα πιο γρήγορα λόγω των επιδόσεων μου, αλλιώς θα καθυστερούσα περισσότερο να την πάρω. Για αυτόν το λόγο δεν μπορούσα να πάω να δω τον παππού μου και τη γιαγιά μου, που βρίσκονται στην Αλβανία. Αν πήγαινα, θα είχα θέμα και δεν θα μπορούσα να γυρίσω στην Ελλάδα. Ήταν από τα πρώτα πράγματα που έκανα, όταν πήρα ταυτότητα. Πήγα να τους δω», ανέφερε η Ελίνα Τζένγκο.

«Εν μέρει το καταλαβαίνω που δεν θα αποκτήσουν οι γονείς μου την ελληνική υπηκοότητα αλλά όταν ένα παιδί γεννιέται στην Ελλάδα, πηγαίνει εδώ σχολείο, μαθαίνει τα ήθη κι έθιμα και τις παραδόσεις, είναι πολύ κρίμα. Μας στερούν τα όνειρα», πρόσθεσε η Ελίνα Τζένγκο.

Ελίνα Τζένγκο, λίγα λόγια

H Ελίνα Τζένγκο είναι πρωταθλήτρια του στίβου, η οποία από νεαρή ηλικία διακρίνεται στο αγώνισμα του ακοντισμού και αναδείχθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης στον ακοντισμό το 2022. Θεωρείται ως ένα από τα ταλέντα του ελληνικού κλασικού αθλητισμού. Γεννήθηκε στην Ελλάδα στις 2 Σεπτεμβρίου του 2002 και μεγάλωσε στη Νέα Καλλικράτεια της Χαλκιδικής. Οι γονείς της είναι Αλβανοί μετανάστες που ζουν πολλά χρόνια ήδη στην Ελλάδα. Η Ελίνα Τζένγκο επέλεξε να αγωνίζεται με τα χρώματα της Ελληνικής εθνικής ομάδας. Όντας ακόμη μαθήτρια στο δημοτικό σχολείο, εντάχθηκε στον αθλητικό σύλλογο, Α.Σ. Κένταυρος Χαλκιδικής. Αρχικά ξεκίνησε να προπονείται στα αγωνίσματα του στίβου, και είχε ως καθοδηγητή – προπονητή τον Γιώργο Μποτσκαρίωβ που την κατεύθυνε στο αγώνισμα του ακοντισμού.

Ταλέντο!

Το ταλέντο της Ελίνας Τζένγκο στον ακοντισμό άρχισε να διαφαίνεται το 2016. Τότε ήταν που επέτυχε την 1η πανελλήνια επίδοση, στη κατηγορία της (54,04 μ.). Το 2018, έλαβε μέρος στο Παγκόσμιο Σχολικό Πρωτάθλημα που έγινε στο Μαρόκο. Τον ίδιο χρόνο αγωνίστηκε στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κάτω των 18 ετών (Κ18) στην Ουγγαρία, και εκεί κατέλαβε την 7η θέση. Εξασφάλισε έτσι μελλοντική συμμετοχή στους επερχόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες των Νέων. Στη διοργάνωση των Ολυμπιακών, στην Αργεντινή (Μπουένος Άιρες ), έλαβε την υψηλότερη διάκριση κατακτώντας το χρυσό μετάλλιο (63,34 μ.). Έτσι, για τον μήνα Οκτώβριο 2018, επελέγη ως η κορυφαία νέα αθλήτρια της Ευρώπης.

Τον Αύγουστο του 2020, σημείωσε βολή στα 63,96 μ., στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Κ20. Η επίδοση αυτή θα αποτελούσε παγκόσμιο ρεκόρ Κ20, ευρωπαϊκό ρεκόρ Κ20, πανελλήνιο ρεκόρ Κ20 και την δεύτερη επίδοση όλων των εποχών στην χώρα μας στις γυναίκες. Παράλληλα ήταν η έβδομη επίδοση στον κόσμο εκείνη την χρονιά σε επίπεδο γυναικών.

Ωστόσο, το ρεκόρ αυτό δεν της αναγνωρίστηκε από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Στίβου για γραφειοκρατικό λόγο, επειδή δεν έγινε έγκαιρα ο έλεγχος αντιντόπινγκ. Πάντως, ο ΣΕΓΑΣ αναφέρει κανονικά το ρεκόρ ως το πανελλήνιο ρεκόρ νεανίδων. Τον Αύγουστο 2021 η Ελίνα Τζένγκο, με βολή στα 59,60 μ., κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κ20, δηλαδή κάτω των 20 ετών, στο Ναϊρόμπι. Στις 20 Αυγούστου 2022, η Τζένγκο με βολή στα 65,81 μ. κατέκτησε την πρώτη θέση και το χρυσό μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Στίβου 2022, που διεξήχθη στο Μόναχο.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις