Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

24

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Μελανσόν – ξυλοδαρμός: Σάλος, μετά από στήριξη σε στέλεχός του που χτύπησε γυναίκα
ΚΟΣΜΟΣ

Μελανσόν – ξυλοδαρμός: Σάλος, μετά από στήριξη σε στέλεχός του που χτύπησε γυναίκα

Πυρά από την πρωθυπουργό της χώρας Ελιζαμπέτ Μπορν, μιλά για «εξαιρετικά σοκαριστικό tweet» από τον Μελανσόν

Σφοδρά πυρά δέχεται ο νεοκομμουνιστής Ζαν Λικ Μελανσόν, επειδή υπερασπίστηκε έναν από τους ανερχόμενους αστέρες της γαλλικής Αριστεράς, ο οποίος παραδέχθηκε ότι χαστούκισε τη γυναίκα του στη διάρκεια ενός οικογενειακού καβγά. Ο 32χρονος Αντριάν Κατνάν, βασικό στέλεχος της Ανυπότακτης Γαλλίας του Μελανσόν και μεταξύ των πιθανών διαδόχων του στο τιμόνι του κόμματος, παραιτήθηκε από τα κομματικά αξιώματα και παραμένει απλώς βουλευτής και η πολιτική του σταδιοδρομία κρέμεται τώρα από μια κλωστή. Την περασμένη εβδομάδα η σατιρική εφημερίδα Canard Enchaine αποκάλυψε ότι η σύζυγος του Κατνάν, Σελίν, τον κατήγγειλε στην αστυνομία, χωρίς να καταθέσει μήνυση εις βάρος του.

Σε μακροσκελή ανακοίνωσή του την Κυριακή στο Twitter ο νεαρός συνεργάτης του Μελανσόν ομολόγησε ότι στη διάρκεια ενός καβγά πριν από ένα χρόνο «σε μια φάση ακραίας έντασης και αμοιβαίας επιθετικότητας τη χαστούκισα. Λυπούμαι βαθύτατα γι’ αυτή την ενέργεια κι έχω ζητήσει συγγνώμη πολλές φορές», έγραψε. Το δικαστήριο στη Λιλ της Γαλλίας, όπου εξελέγη βουλευτής ο Κατνάν, ανακοίνωσε χθες ότι ξεκίνησε έρευνα για το περιστατικό.

Ο Μελανσόν επαίνεσε το συνεργάτη του για το «θάρρος και την αξιοπρέπειά του»

Από την πλευρά του ο Μελανσόν, που είχε κατεβεί υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές της περασμένης άνοιξης, επαίνεσε τον Κατνάν για «την αξιοπρέπεια και το θάρρος του» -προφανώς επειδή μίλησε δημοσίως για το συμβάν και ανέλαβε τις συνέπειες με την παραίτησή του – και κατηγόρησε την αστυνομία και τα ΜΜΕ για εκστρατεία εναντίον του. Μια άλλη βουλευτής της Ανυπότακτης Γαλλίας, η Σοφία Σικιρού, εγκωμίασε την «ειλικρίνεια και την αυτοθυσία» του Κατνάν και ζήτησε να αφήσει ο κόσμος το ζευγάρι στην ησυχία του.

Αλλά τα σχόλια του Μελανσόν πυροδότησαν οργισμένες αντιδράσεις. «Το tweet αυτό ήρθε από έναν άλλο κόσμο», δήλωσε η γερουσιαστής των Πρασίνων, Μελανί Βογκέλ. ««Είναι μια λίαν σοκαριστική αντίδραση. Ο Μελανσόν δεν είπε τίποτε για το θύμα. Χρησιμοποιεί μια macho ρητορική για να εκφράσει την αλληλεγγύη του. Δείχνει ότι η απέχθεια και το μίσος κατά των γυναικών έχει μεγαλύτερη σημασία απ’ αυτά που λένε τα θύματα», δήλωσε η δημοτική σύμβουλος του Παρισιού, Ραφαέλ Ρεμύ Λελέ.

Εκκλήσεις για παραίτηση του συνεργάτη του Μελανσόν

Ο Μελανσόν πρόσθεσε αργότερα ότι «ένα χαστούκι είναι πάντα απαράδεκτο», αλλά η ζημιά είχε ήδη γίνει. «Περιμένω από τον Κατνάν να παραιτηθεί από τη θέση του βουλευτή. Αν τα γνωρίζαμε αυτά στις εκλογές, θέλω να ελπίζω ότι δεν θα ήταν υποψήφιος και δεν θα τον ψήφιζε ο κόσμος. Δεν μπορείς να εκπροσωπείς μια χώρα όταν έχεις ομολογήσει ότι άσκησες ενδοοικογενειακή βία. Δεν μπορείς να μετέχεις στον αγώνα της Αριστεράς και των Πρασίνων για τα δικαιώματα των γυναικών αν είσαι ο ίδιος βίαιος», δήλωσε η Λελέ, ενώ την παραίτηση του Κατνάν ζήτησε και η βουλευτής των Πρασίνων Σαντρίν Ρουσό.

Το σκάνδαλο Κατνάν είναι το τρίτο φέτος που πλήττει την Ανυπόταχτη Γαλλία του Μελανσόν, ένα κόμμα που περηφανεύεται ότι ηγείται της μάχης ενάντια στη βία κατά των γυναικών. Τον περασμένο Μάιο ο Taha Bouhafs, υποψήφιος βουλευτής παραιτήθηκε μετά τις εις βάρος του κατηγορίες αρκετών γυναικών για σεξουαλικές επιθέσεις, ενώ τον Ιούλιο ξεκίνησε έρευνα εις βάρος του βουλευτή του κόμματος, Ερίκ Κοκερέλ και προέδρου της επιτροπής Οικονομικών της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης για καταγγελλόμενη παρενόχληση και σεξουαλική επίθεση.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις