Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

20

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Οι βασικές θέσεις Μητσοτάκη στη ΔΕΘ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι βασικές θέσεις Μητσοτάκη στη ΔΕΘ

«Μιλάει το έργο μάς, ήμασταν απόλυτα συνεπείς στα όσα έχουμε πει»

Του Γιώργου Αυτιά 

«Μόνο αν δεχτεί ο ΣΥΡΙΖΑ να αποφύγουμε την απλή αναλογική θα γίνει αλλαγή. Έχω δεχτεί εισηγήσεις για αλλαγή του εκλογικού νόμου. Δεν είμαι “κωλοτούμπας”, οι κανόνες του παιχνιδιού είναι σταθεροί και δεν νοείται να αλλάξουν λίγους μήνες πριν τις εκλογές. Ο νόμος αυξάνει λίγο τον πήχη της αυτοδυναμίας και τον θέτει στο 37%. Θα ήταν ανεύθυνο να τον αλλάξω για να εξασφαλίσω μεγαλύτερες πιθανότητες για επίτευξη πολιτικής σταθερότητας. Δεν αλλάζει ο εκλογικός νόμος εκτός αν έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ και δεχτεί ότι η κάλπη της απλής αναλογικής είναι βόμβα στα θεμέλια της πολιτικής σταθερότητας και αποδεχτεί να αλλάξουμε από κοινού τον εκλογικό νόμο για να αποφύγουμε την απλή αναλογική. Δεν περιμένω όμως αυτό να συμβεί».

Το έργο της κυβέρνησης

«Μιλάει το έργο μάς, ήμασταν απόλυτα συνεπείς στα όσα έχουμε πει. Δημιουργήθηκε δημοσιονομικός χώρος για να στηριχθεί η κοινωνία, ενώ τα μέτρα είναι σε απόλυτη εναρμόνιση με τους στόχους του προϋπολογισμού τόσο φέτος, όσο και το 2023. Αν αυτή τη στιγμή από οικονομικής σκοπιάς αφήναμε την κοινωνία απροστάτευτη, το κόστος αργότερα θα ήταν μεγαλύτερο».

Ανασχηματισμός

«Δεν θα γίνει ανασχηματισμός μέχρι τις εκλογές».

Παρακολουθήσεις

«Με θάρρος ανέλαβα πολιτική ευθύνη και δέχτηκα παραιτήσεις. Δεν υπήρξε διάθεση για συγκάλυψη, αλλά θα επαναλάβω ότι δεν θα κάνουμε τις μυστικές μας υπηρεσίες “φύλλο και φτερό”. Πρέπει να υπάρχει σοβαρή λογοδοσία, αλλά υπάρχουν διατάξεις μυστικότητας που πρέπει να τηρούνται. Κατανοώ την οργή Ανδρουλάκη, αλλά επιδιώκει την εργαλειοποίηση ενός πραγματικού προβλήματος. Μπορεί να πάει στην ΕΥΠ και να πάρει τις απαντήσεις. Προφανώς δεν είναι κανονικό να παρακολουθείται πολιτικός αρχηγός, αλλά πρέπει να συμφωνήσουμε ότι επί της αρχής κανείς δεν πρέπει να εξαιρείται από εν δυνάμει παρακολούθηση. Τα όποια ρήγματα στην εθνική ασφάλεια προκύπτουν από όσους βρίσκονται σε θέσεις ευθύνης. Δεν κινδυνεύουμε από μανάβηδες και υδραυλικούς. Πρέπει όμως να υπάρχει αυστηρό πλαίσιο. Η παρακολούθηση ήταν νόμιμη και τεκμηριωμένη, θα περίμενα όμως περισσότερη πολιτική ευαισθησία και περισσότερο προβληματισμό στη λήψη της απόφασης σε επίπεδο διοικητή ΕΥΠ».

Σχέσεις με ΠΑΣΟΚ

«Από τη στιγμή που εκλέχθηκε ο κ. Ανδρουλάκης, δυο φορές απέφυγε τη συνάντηση μαζί μου. Το σφάλμα ήταν βούτυρο στο ψωμί του. Είχε γραμμή ρήξης με τη ΝΔ. Ακολουθεί μια πορεία που τον φέρνει σε αντίθεση με τμήμα των ψηφοφόρων του. Είναι λάθος να συγχέουμε νόμιμες με παράνομες παρακολουθήσεις. Υπάρχει το Predator, υπάρχει το Pegasus. Αυτά δεν χρησιμοποιούνται από ελληνικές υπηρεσίες. Δυστυχώς η τεχνολογία τρέχει πιο γρήγορα από τις κυβερνήσεις. Δεν υπάρχει σήμερα εύκολη τεχνολογική γραμμή άμυνας, είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα. Θέλω μια ευρωπαϊκή πρωτοβουλία που να απαγορεύει την πώληση ή εξαγωγή τέτοιων προγραμμάτων. Διαφωνώ με τις απόψεις που διατυπώθηκαν υπέρ της άρσης του. Καταλαβαίνω την ανάγκη της αντιπολίτευσης να εργαλειοποιήσει το θέμα, είναι λογικό γιατί υπήρξε σφάλμα. Το θέμα είναι σημαντικό και πρέπει να διερευνηθεί, δεν είναι όμως το μόνο που απασχολεί την κοινωνία».

Οι εκλογές

«Η εκτίμηση για δεύτερες εκλογές προκύπτει από απλά μαθηματικά. Θεωρητικά υπάρχει η δυνατότητα για κυβέρνηση χωρίς το πρώτο κόμμα στις πρώτες κάλπες. Μπορεί να σχηματίσουν κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, ΜεΡΑ 25 και ΚΚΕ. Αριθμητικά μπορεί να συμβεί, θα είναι όμως πολιτική τερατογένεση. Γι’ αυτό η πρώτη κάλπη έχει σημασία, γιατί θα είναι σκαλοπάτι για την αυτοδυναμία».

Οι Τούρκοι

«Είναι εξαιρετικά προβληματική η διαρκής επιθετικότητα που εκπέμπεται από το τουρκικό κατεστημένο. Το καταλαβαίνω, καθώς έρχονται εκλογές στη γειτονική χώρα. Κάνουν όμως λάθος, γιατί υπονομεύουν τις σχέσεις μας. Δεν θα ακολουθήσουμε σε μπαράζ σκληρών δηλώσεων. Θα επιμένουμε να δίνουμε σαφείς απαντήσεις και να αναδεικνύουμε την διαστρέβλωση που προκαλεί. Δεν νομίζω να υπάρχει ένας άνθρωπος στο εξωτερικό που πιστεύει ότι τα νησιά είναι απειλή για την Τουρκία. Το αντίθετο συμβαίνει. Θα επιδιώκουμε πάντα να έχουμε διαύλους επικοινωνίας. Δεν είπα εγώ “Ερντογάν γιοκ” στην επικοινωνία μας. Είμαι πάντα ανοικτός σε συνάντηση. Αυτός δεν το επιθυμεί».

Οι προκλήσεις Ερντογάν

«Η Τουρκία είναι η μόνη χώρα στο ΝΑΤΟ που δεν έχει επιβάλει κυρώσεις στην Ρωσία και υιοθετεί μια νεοεπεκτατική ρητορική. Σήμερα φαντάζει τελείως ξένη στις αρχές της Συμμαχίας του ΝΑΤΟ. Το ΝΑΤΟ, βέβαια, έχει επιλέξει την στρατηγική του “ουδέτερου”, την οποία έχουμε στηλιτεύσει. Έχουμε χρέος να συζητάμε με την Τουρκία, αλλά δεν θα απεμπολήσουμε τη δύναμη των συμμάχων μας. Η Ελλάδα είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε πρόκληση στο θέμα των μεταναστευτικών ροών. Υπερβάλλουν εαυτό τα στελέχη της αστυνομίας και των Ενόπλων Δυνάμεων».

Επεισόδιο

«Δεν μπορώ να διανοηθώ μια σύρραξη Ελλάδας-Τουρκίας. Δεν πιστεύω ότι θα συμβεί. Αν συνέβαινε, η απάντηση θα ήταν καταλυτική και η Τουρκία το ξέρει.

Τουρκία και ΜΚΟ

«Υπάρχουν κάποιες ΜΚΟ, για τις οποίες το προσφυγικό είναι μπίζνα. Ξέρουμε με ποιες θέλουμε να συνεργαζόμαστε και ποιες είναι ενδεχομένως προβληματικές. Η εργαλειοποίηση προσφύγων είναι συμπεριφορά που πρέπει να είναι και πολιτικά κατακριτέα. Για τους ανθρώπους που φτάνουν στην Ελλάδα και είναι πραγματικοί πρόσφυγες, έχουμε επιταχύνει τις διαδικασίες ασύλου και έχουμε αποφορτίσει τις δομές».

Ρεύμα-στήριξη

«Στο φυσικό αέριο οι τιμές είναι 10 φορές πάνω. Θα κάνουμε διπλή παρέμβαση με επέκταση του επιδόματος θέρμανσης και θα επιχειρήσουμε παρέμβαση στην αντλία για να μειώσουμε την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης για να ενθαρρύνουμε νοικοκυριά να περάσουν από το αέριο στο πετρέλαιο. Θα υπάρξει και επιδότηση στην τιμή του φυσικού αερίου ώστε η τιμή να είναι “σχετικά λογική”. Προσβλέπουμε και στις ευρωπαϊκές αποφάσεις για το θέμα αυτό. Θέλουμε πλαφόν στο TTF και όχι μόνο στο ρωσικό αέριο. Δεν ξέρω αν αυτό θα γίνει δεκτό, αλλά η ΕΕ θα εφαρμόσει μηχανισμό ανάκτησης υπερκερδών από τους παραγωγούς, κάτι που κάνουμε ήδη εμείς. Έχουμε κάνει ότι χρειάζεται για να εξασφαλιστεί η ενεργειακή επάρκεια το χειμώνα. Αυτό αφορά και το φυσικό αέριο, καθώς είναι πιθανή η διακοπή της ροής του ρωσικού αερίου. Η καταφυγή στον λιγνίτη είναι προσωρινό μέτρο για τα επόμενα ένα-δυο χρόνια. Θα τον χρησιμοποιούμε τουλάχιστον στην Πτολεμαΐδα 5 για να διευρύνουμε το ενεργειακό μας μίγμα».

Πολιτική αστάθεια

«Υπάρχουν δυνάμεις εντός της χώρας που επιδιώκουν πολιτική αστάθεια; Το θεωρώ δεδομένο γιατί όλη η αντιπολίτευση θέλει να οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές με απλή αναλογική. Θα κινδυνεύσουμε να βρεθούμε σε μια κρίσιμη συγκυρία να εκχωρήσουμε την διακυβέρνηση της χώρας σε υπηρεσιακή κυβέρνηση. Αυτό συνιστά ενέργεια που δεν προωθεί την σταθερότητα στη χώρα. Γι’ αυτό η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία θητεία».

Για Βενιζέλο

«Τον σέβομαι ως πολιτική και επιστημονική οντότητα, δεν συμφωνώ πάντα, όπως για παράδειγμα για την ερμηνεία του ως προς το εάν το Σύνταγμα αποκλείει τις παρακολουθήσεις πολιτικών προσώπων. Τελικά, θα σας πω ότι μάλλον αυτά που μας ενώνουν είναι περισσότερα από αυτά που μας χωρίζουν. Ήταν άλλωστε ο ίδιος ένας από τους δέκα που κρεμάστηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ στα μανταλάκια για τη Novartis».

Επιχειρήσεις

«Υπάρχουν σημαντικοί πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης που απευθύνονται σε αυτές τις επιχειρήσεις, ενώ υπάρχουν και τα προγράμματα του ΕΣΠΑ. Έχει γίνει σημαντική πρόοδος τα τελευταία χρόνια. Έγινε πιο εξωστρεφής και πρέπει να στηριχθεί. Το ζήτημα της ενέργειας είναι πολύ σημαντικό. Είναι δεδομένο ότι στο πλαίσιο των παρεμβάσεων θα την λάβουμε υπόψη. Είναι όμως βέβαιο ότι το πρόσθετο κόστος θα ταλανίσει την ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών βιομηχανιών, όχι μόνο των ελληνικών. Δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις, και οι ίδιες οι εταιρείες προσαρμόζονται. Θα τις βοηθήσουμε σε αυτή την κατεύθυνση».

Ανάπτυξη

«Είμαστε απολύτως συνεπείς στο ότι έχουμε εξαγγείλει και το πακέτο μέτρων που ανακοινώσαμε χθες θα υλοποιηθεί πλήρως. Μπορούμε να επιτυγχάνουμε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και να στηρίζουμε την κοινωνία. Τα μέτρα που λαμβάνουμε έρχονται

Ενέργεια

«Θέλω να διαβεβαιώσω απόλυτα τους πολίτες ότι έχουμε κάνει ό,τι χρειαστεί για τον δύσκολο χειμώνα που έρχεται τόσο σε ό,τι αφορά στην προμήθεια του φυσικού αερίου, όσο και σε αυτή του LNG. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επιδίδεται σε μία απίστευτη παραπληροφόρηση σε ό,τι αφορά τη λιανική τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος. Δεν μπορούμε να ζούμε στον κόσμο των fake news, να μην αναπαράγονται τέτοια ψέματα. Σε ό,τι αφορά τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων, παρά το γεγονός ότι έχουμε απέναντί μας μία αντιπολίτευση του “δώσ’ τα όλα”, η κυβέρνηση δεν πρόκειται να υπερβεί τα δημοσιονομικά όρια».

Θέρμανση-πετρέλαιο

Την επιστροφή στο πετρέλαιο για όσους έχουν τη δυνατότητα συνέστησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρωθυπουργός τόνισε ωστόσο ότι θα υπάρξει στήριξη και σε εκείνους που χρησιμοποιούν το φυσικό αέριο για την θέρμανσή τους.

Δημογραφικό

Σε ερώτηση για το δημογραφικό πρόβλημα ο κ. Μητσοτάκης επέμεινε πως είναι ένα ζήτημα που χρήζει ευρείας διακομματικής συναίνεσης και προανήγγειλε σημαντικές πρωτοβουλίες.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις