Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

20

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Χαρίζει την εταιρεία του για την κλιματική αλλαγή: Παράδειγμα ευαισθητοποίησης από δισεκατομμυριούχο
ΚΟΣΜΟΣ

Χαρίζει την εταιρεία του για την κλιματική αλλαγή: Παράδειγμα ευαισθητοποίησης από δισεκατομμυριούχο

Χαρίζει την εταιρεία του για την κλιματική αλλαγή: «Εφεξής μοναδικός μας μέτοχος είναι η Γη»

Δίνοντας ένα ηχηρό παράδειγμα ευαισθητοποίησης για την προστασία του περιβάλλοντος ο δισεκατομμυριούχος Yvon Chouinard, ιδρυτής της εταιρείας λιανικής πώλησης ρούχων για εξωτερικούς χώρους Patagonia, παραχωρεί την ιδιοκτησία της για να καταπολεμήσει την κλιματική καταστροφή της Γης. Ο Αμερικανός δισεκατομμυριούχος, που ίδρυσε το brand με τα αντιανεμικά τζάκετ, τα παπούτσια πεζοπορίας, κάπελα και άλλα πολλά, εκχωρεί την εκτιμώμενης αξίας τριών δισ. δολαρίων Patagonia σε ένα ειδικά δομημένο καταπιστευματικό, μη κερδοσκοπικό οργανισμό, σχεδιασμένο να διοχετεύει όλα τα κέρδη της εταιρείας στη διάσωση του πλανήτη. «Εφεξής μοναδικός μας μέτοχος είναι η Γη», ανακοίνωσε η εταιρεία. «ΟΛΑ τα κέρδη, στο διηνεκές, θα πάνε στην αποστολή μας να «σώσουμε τον πλανήτη μας».

Ο 83χρονος Chouinard εργάστηκε με τη σύζυγό του και τα δύο παιδιά του καθώς και με την ομάδα των δικηγόρων της εταιρείας για τη δημιουργία μιας δομής, που θα επιτρέψει στην Patagonia να συνεχίσει να λειτουργεί ως εταιρεία με στόχο το κέρδος, αλλά τα έσοδα της οποίας θα διατίθενται για την προστασία του περιβάλλοντος. «Εάν έχουμε οποιαδήποτε ελπίδα για έναν ακμάζοντα πλανήτη – πολύ λιγότερο για μια ευημερούσα επιχείρηση – σε 50 χρόνια από τώρα, θα χρειαστεί όλοι μας να κάνουμε ό,τι μπορούμε με τους πόρους που διαθέτουμε», ανέφερε σε δήλωσή του ο δισεκατομμυριούχος, η περιουσία του οποίου εκτιμάται γύρω στα 1,3 δισ. δολάρια. «Αυτός είναι ένας άλλος τρόπος που βρήκαμε για να κάνουμε αυτό που μας αναλογεί».

Σε κερδοσκοπική εταιρεία ονόματι Holdfast Collective

Η οικογένεια του Chouinard δώρισε το 2% του συνόλου των μετοχών και όλη την εξουσία λήψης αποφάσεων σε ένα καταπίστευμα, που θα επιβλέπει την αποστολή και τις αξίες της εταιρείας. Το υπόλοιπο 98% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας θα πάει σε μια μη κερδοσκοπική εταιρεία ονόματι Holdfast Collective, η οποία «θα χρησιμοποιεί κάθε δολάριο που λαμβάνει για την καταπολέμηση της περιβαλλοντικής κρίσης, την προστασία της φύσης και της βιοποικιλότητας και την υποστήριξη των ευημερουσών κοινοτήτων, όσο το δυνατόν γρηγορότερα», ανέφερε η ανακοινωση. Κάθε χρόνο, τα χρήματα που βγάζει η Patagonia μετά την επανεπένδυση στην επιχείρηση θα διανέμονται στον μη κερδοσκοπικό οργανισμό για να βοηθήσει στην καταπολέμηση της περιβαλλοντικής κρίσης.

Ποιος είναι ο Αμερικανός φιλάνθρωπος δισεκατομμυριούχος με τις περιβαλλοντικές ανησυχίες

Φανατικός της ορειβασίας, ο Chouinard ξεκίνησε να φτιάχνει μεταλλικά εξαρτήματα αναρρίχησης για τον εαυτό του και τους φίλους του, προτού ασχοληθεί με τα ρούχα και τελικά δημιουργήσει μια εξαιρετικά επιτυχημένη μάρκα αθλητικών ειδών με φανατικούς οπαδούς. Ίδρυσε το 1973 την Patagonia, οι πωλήσεις της οποία ανήλθαν φέτος σε περίπου 1,5 δισ. δολάρια. Ο ίδιος, ωστόσο, δεν συμβιβαζόταν με την εικόνα του ζάπλουτου, μάλιστα είπε κάποτε στους New York Times ότι «τον τρόμαζε η ιδέα ότι τον αντιμετώπιζαν ως δισεκατομμυριούχο». Ο Chouinard υποστηρίζει ότι τα κέρδη που θα διατεθούν για κλιματικούς λόγους θα ανέρχονται σε περίπου 100 εκατομμύρια δολάρια (87 εκατομμύρια £) ετησίως, ανάλογα με την πορεία ης εταιρείας.

«Παρά την απεραντοσύνη της, οι πόροι της Γης δεν είναι άπειροι και είναι ξεκάθαρο ότι έχουμε υπερβεί τα όριά της», είπε ο επιχειρηματίας για την απόφασή του να εγκαταλείψει την ιδιοκτησία της εταιρείας του. «Αντί να δημιουργούμε αξία από τη φύση και να τη μετατρέπουμε σε πλούτο για τους επενδυτές, θα χρησιμοποιήσουμε τον πλούτο που δημιουργεί η Patagonia για να προστατεύσουμε την πηγή όλου αυτού του πλούτου».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις