Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

18

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Έβρος: “Φρένο” στα ύπουλα παιχνίδια με… τεχνητή νοημοσύνη
ΕΛΛΑΔΑ

Έβρος: “Φρένο” στα ύπουλα παιχνίδια με… τεχνητή νοημοσύνη

Καινοτόμοι αλγόριθμοι, αυτόματη αναγνώριση 

Σύστημα τεχνητής νοημοσύνης (!), ενισχύει τις υπάρχουσες δυνάμεις, στην αποτελεσματικότερη επιτήρηση των συνόρων, των ύπουλων κινήσεων των διακινητών παράτυπων μεταναστών, αλλά και οπουδήποτε παίζει δόλια παιγνίδια, σε βάρος της χώρας.

Πέτρος Καρσιώτης
Του Πέτρου Καρσιώτη

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ενημερώθηκε, προ ημερών, στο χώρο της Δ.Ε.Θ, για το πρόγραμμα Reaction, από τον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότη Μηταράκη. Το πρόγραμμα REACTION, όπως δημοσιοποιήθηκε, έχει ως βασικό στόχο, «την αποτελεσματικότερη συνοριακή φύλαξη με την χρήση τεχνητής νοημοσύνης, επιτρέποντας την παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο και με πολύ μεγάλη ακρίβεια ακόμα και δύσβατων περιοχών». Όπως τόνισε ο κ. Μηταράκης παρουσιάζοντας το πρόγραμμα, «με το REACTION θα μπορούν να αποτραπούν παράνομες μεταναστευτικές ροές και έκνομες ενέργειες, αλλά και να υπάρχει αμεσότερη και αποτελεσματικότερη δράση στην έρευνα και τη διάσωση.

Επιπλέον, μακροπρόθεσμα, αναμένεται η επέκταση της χρήσης αυτών των τεχνολογιών σε όλα τα μη επανδρωμένα πτητικά μέσα των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων». Το πρόγραμμα REACTION έγινε πραγματικότητα, με την πρωτοβουλία του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου και σε αυτό συμμετέχουν η Ελληνική Αστυνομία, το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης, τα Πανεπιστήμια Αθηνών και Δυτικής Αττικής, το ΚΕΜΕΑ, η Κυπριακή Αστυνομία και το Πανεπιστήμιο Κύπρου. Η δράση REACTION, έλαβε έκτακτη χρηματοδότηση 3,7 εκατομμυρίων ευρώ και επιλέχθηκε με συγκριτική αξιολόγηση από τις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μέσα από μία πληθώρα προτάσεων από τα κράτη – μέλη.

Μετανάστης Έβρος
Καινοτόμοι αλγόριθμοι, αυτόματη αναγνώριση

Ο αρμόδιος υπουργός τόνισε ότι η βασική καινοτομία του έργου, είναι η χρήση δύο καινοτόμων αλγορίθμων, οι οποίοι, με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης, θα επιτρέπουν:

(α) τη σάρωση μίας οριοθετημένης περιοχής, με αυτοματοποιημένο τρόπο, είτε από ένα μη επανδρωμένο όχημα είτε από σμήνος, η οποία θα προσαρμόζεται στις συνθήκες του περιβάλλοντος και συνεχώς θα βελτιώνεται και

(β) στην αυτόματη αναγνώριση καθορισμένων στόχων ενδιαφέροντος, την παρακολούθησή τους και την ενημέρωση των εμπλεκόμενων φορέων σε πραγματικό χρόνο.

«Με τη χρήση της υπολογιστικής όρασης», πρόσθεσε «θα παρέχεται η δυνατότητα κάλυψης δύσβατων περιοχών, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα και με πολύ μεγάλη ακρίβεια.

Τα συστήματα θα ενσωματώνουν λειτουργίες αποστολών, θα συλλέγουν τα δεδομένα, θα εντοπίζουν και θα χαρακτηρίζουν τα γεγονότα και στη συνέχεια θα παράγουν ειδοποιήσεις.

Αυτοματοποιημένη εικόνα

Επίσης θα προσφέρουν μια βελτιωμένη και αυτοματοποιημένη εικόνα στα τοπικά, περιφερειακά και εθνικά κέντρα διοίκησης, δίνοντας επαρκή χρόνο αντίδρασης που είναι ζωτικής σημασίας και μπορεί να έχει αντίκτυπο και σε ανθρώπινες ζωές.

Ο στόχος του REACTION μπορεί να αποτυπωθεί σε μια φράση: αποτελεσματικότερη φύλαξη των συνόρων μας.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα χρήσης του REACTION είναι κατά την επιτήρηση των χερσαίων και θαλασσίων συνόρων μας είναι:

(α) η αποτροπή παράνομων μεταναστευτικών ροών

(β) η αποτροπή έκνομων ενεργειών, π.χ. λαθρεμπόριο και

(γ) η αποτελεσματικότερη και ταχύτερη διενέργεια δράσεων έρευνας και διάσωσης.

Μακροπρόθεσμος στόχος είναι η επέκταση της χρήσης αυτών των τεχνολογιών σε όλα τα μη επανδρωμένα πτητικά μέσα των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις