Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

18

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Ακρίβεια στην Ευρώπη: Ουρές νεόπτωχων για δωρεάν βασικά τρόφιμα στο πλούσιο Μιλάνο
ΚΟΣΜΟΣ

Ακρίβεια στην Ευρώπη: Ουρές νεόπτωχων για δωρεάν βασικά τρόφιμα στο πλούσιο Μιλάνο

Ακρίβεια στην Ευρώπη: Καλπάζουν η φτώχεια και η ακρίβεια στην Ιταλία

O αριθμός των ανθρώπων τους οποίους γονατίζει η φτώχεια στην Ιταλία αυξάνεται λόγω της διεθνούς οικονομικής κατάστασης που προκάλεσαν ο πόλεμος στην Ουκρανία και η πανδημία. Από τις 08:00 το πρωί τοπική ώρα εκατοντάδες άνθρωποι -που τρέμουν μπροστά στην έλευση ενός δύσκολου χειμώνα- πιάνουν θέση στην ουρά έξω από τα γραφεία της φιλανθρωπικής οργάνωσης Pane Quotidiano, κοντά στο φημισμένο Πανεπιστήμιο Bocconi του Μιλάνου, και μόλις ανοίξουν οι πόρτες, δεκάδες εθελοντές μοιράζουν βασικά τρόφιμα στους δικαιούχους, Ιταλούς νεόπτωχους, οικογένειες μεταναστών, συνταξιούχους και αστέγους που πασχίζουν να τα βγάλουν πέρα με το αυξημένο κόστος διαβίωσης. Η Pane Quotidiano («Καθημερινό Ψωμί») ιδρύθηκε πριν από 124 χρόνια, το 1898, από μια ομάδα ευκατάστατων Μιλανέζων, που θεωρούσαν ότι το ψωμί δεν πρέπει να απουσιάζει από τα τραπέζια των Ιταλών» λέει ο Λουίτζι Ρόσι, αντιπρόεδρος της φιλανθρωπικής οργάνωσης.

«Έκτοτε, πέρα απ’ το ψωμί αρχίσαμε να μοιράζουμε γιαούρτι, γάλα, φρούτα, τυρί, ζαμπόν και τοματοπολτό για να καλύψουμε τις ανάγκες του γεύματος και του δείπνου. Μοιράζουμε τρόφιμα σε περίπου 3.500 – 4.000 άτομα ημερησίως στα δύο σημεία διανομής, δηλαδή πάνω από ένα εκατομμύριο μερίδες ετησίως». Ο 82χρονος συνταξιούχος μπάρμαν Λαμπέρτο Τζανόνι στέκεται στην ουρά κάθε μέρα από το 2016. Αλλά η κατάσταση τώρα τον ανησυχεί ακόμη περισσότερο. «Αν δεν έλθω κάθε μέρα να πάρω τρόφιμα, δεν θα βγάλω τον μήνα. Άκουσα ότι αυξάνονται οι λογαριασμοί ενέργειας. Δεν ξέρω τι θα κάνω τον χειμώνα, καθώς υποφέρω από το κρύο», λέει.

Σχεδόν ένας στους δέκα Ιταλούς σε απόλυτη φτώχεια

Σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Ιταλίας, την Istat, 1,9 εκατ. ιταλικά νοικοκυριά και 5,6 εκατ. άτομα ζούσαν σε απόλυτη φτώχεια τον περασμένο χρόνο, σπάζοντας το ρεκόρ του 2020, όταν ξεκίνησε η πανδημία του κορωνοϊού. Το ποσοστό μεταξύ αλλοδαπών που ζουν στη χώρα είναι υψηλότερο, φθάνει το 29,3%, έναντι 7,2% των Ιταλών. Οι οικονομικές δυσχέρειες εξαπλώνονται στην ιταλική κοινωνία και με τον πληθωρισμό να καλπάζει ενδέχεται να προστεθεί άλλο ένα εκατομμύριο Ιταλών σε εκείνους που βιώνουν την απόλυτη φτώχεια, προέβλεψε η Istat στην τελευταία έκθεσή της τον Ιούνιο.

Δύσκολος χειμώνας εν όψει

Και η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο τον ερχόμενο χειμώνα. Σύμφωνα με την ιταλική γεωργική ένωση Coldiretti, τη μεγαλύτερη στη χώρα και πανευρωπαϊκά με ενάμισι εκατομμύριο μέλη, τη φετινή χρονιά οι οικογένειες στην περιοχή της Λομβαρδίας θα ξοδέψουν 1,8 δισ. ευρώ περισσότερα σε τρόφιμα σε σύγκριση με το 2021. Κι αυτό οφείλεται στο εκρηκτικό μείγμα της αύξησης των τιμών της ενέργειας του και του κόστους παραγωγής που πυροδότησαν ο πόλεμος στην Ουκρανία σε συνδυασμό με τον καύσωνα-ρεκόρ και την ξηρασία, με αποτέλεσμα να μειωθούν οι σοδειές. «Το κόλπο για να τη βγάλουμε πέρα με αυτή την κατάσταση είναι να τρώμε λίγο και να ξέρουμε πώς να διαχειριζόμαστε τα χρήματά της» δήλωσε, με δόση σαρκασμού, ο 86χρονος συνταξιούχος Αουγκούστο Πρέλα.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις