Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

04

Οκτωβρίου 2023

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Ελληνοτουρκικά – Αποστολάκης: Η Ελλάδα πρέπει να πάρει σοβαρά τις ωμές απειλές της Τουρκίας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ελληνοτουρκικά – Αποστολάκης: Η Ελλάδα πρέπει να πάρει σοβαρά τις ωμές απειλές της Τουρκίας

Ελληνοτουρκικά - Αποστολάκης: «Δεν χρειάζεται να παίζουμε το παιχνίδι τους»

H Ελλάδα πρέπει να πάρει σοβαρά τις τουρκικές απειλές που πλέον είναι ωμές, τόνισε ο Ευάγγελος Αποστολάκης, ναύαρχος ε.α. και πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας. Χαρακτήρισε παρακινδυνευμένο να αποδίδονται οι κινήσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μόνο στα εσωτερικά προβλήματα που αντιμετωπίζει, καθώς όπως είπε, η Τουρκία κινείται με μεθόδευση και στρατηγική. «Οι απειλές είναι ωμές πλέον και στις διευκρινίσεις που ζητούνται για τις δηλώσεις του ο Ερντογάν ξεκαθαρίζει ότι ”δεν παίζουμε, μιλάμε σοβαρά”. Ένα πράγμα πρέπει να ξέρουμε κι εμείς, ότι πρέπει να τους παίρνουμε στα σοβαρά», τόνισε ο κ. Αποστολάκης.

Σχετικά με την απάντηση της Αθήνας στις προκλήσεις, ο ναύαρχος εξήγησε ότι η χώρα μας δεν μπορεί να είναι άφωνη, ωστόσο χρειάζεται προσοχή, καθώς η Άγκυρα ενδεχομένως και να επιθυμεί αυτή τη στιγμή από τη χώρα μας να αυξήσει εκείνη τη ένταση, με απειλές και προκλήσεις αντίστοιχες των Τούρκων.

Μπακογιάννη: Αέρας φρέσκος ότι ο Ερντογάν θα κάνει επίθεση – Δεν μπορεί να έρθει ούτε νύχτα ούτε μέρα
«Δεν χρειάζεται να παίζουμε το παιχνίδι τους», τονίζει ο Ευάγγελος Αποστολάκης

«Δεν χρειάζεται να παίζουμε το παιχνίδι τους, ούτε να τρέχουμε και να ακολουθούμε την ατζέντα που θέτουν εκείνοι», «δεν χρειάζονται υπερβολές, δεν χρειάζονται λεονταρισμοί, ούτε πρέπει να φαινόμαστε ότι είμαστε ανεδαφικοί σε αυτά που λέμε. Θέλει ψυχραιμία, θέλει σοβαρότητα», σημείωσε ο κ. Αποστολάκης.

Τι εννοεί ο Ερντογάν με το «θα έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ»

Εξήγησε ότι καθώς η Τουρκία θεωρεί «πολύ ζωτικό της χώρο» την Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, προσπαθεί να διεκδικήσει και να πάρει πράγματα που δεν της ανήκουν. Όπως είπε ο κ. Αποστολάκης, με την απειλή «θα έρθουμε ξαφνικά βράδυ» ο Ερντογάν απειλεί πως εάν δε συμφωνήσουμε «με το καλό» στο μοίρασμα που επιθυμεί η Τουρκία στο Αιγαίο, τότε πιθανώς θα επιχειρήσει να το επιβάλλει. «Το τι μπορούν να κάνουν είναι μια υπόθεση, το τι λένε όμως είναι αυτό που ακούμε», τόνισε ο ναύαρχος και πρόσθεσε πως η χώρα μας σχεδιάζει την αντίδρασή της με βάση το χειρότερο σενάριο.

Τι μήνυμα πρέπει να περάσει η Ελλάδα απέναντι στις τουρκικές απειλές

«Πρέπει πολύ σαφώς να περάσει και σε εκείνους το μήνυμα: δεν θα είναι εύκολο, δεν θα είναι μια κίνηση χωρίς κόστος, δεν έχουν να αντιμετωπίσουν ένα κράτος ανοχύρωτο ή που δεν έχει βούληση και δυνατότητα να την αντιμετωπίσει», είπε ο κ. Αποστολάκης. Ο ναύαρχος ανέφερε ακόμη ότι η Τουρκία εκμεταλλεύεται το γεγονός ότι «εμείς είμαστε λίγο υποχωρητικοί σε αυτό το κομμάτι», γιατί δεν θέλουμε να πάμε σε πόλεμο. Είπε ότι χρειάζεται δουλειά ως προς τα μηνύματα που στέλνει η Αθήνα ώστε να γίνουν ακόμα πιο ξεκάθαρα και να γίνεται σαφές ότι δεν πρόκειται να υπαναχωρήσουμε σε παραχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων.

«Τα μηνύματα δεν φτάνει να τα λέμε, θέλουν και ένα ‘’χτίσιμο’’. Με τις κινήσεις που κάνεις, με την ετοιμότητα που δείχνεις στις Ένοπλες Δυνάμεις, με τον τρόπο που ”στήνεις” το σύστημα της άμυνας της χώρας και της αποτροπής» σημείωσε. «Η οποιαδήποτε προσπάθεια και ενέργεια απέναντι στα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, θα βρει μια πολύ σοβαρή αντίσταση και ο όποιος τα επιβουλεύεται θα έχει ένα πολύ σοβαρό κόστος το οποίο θα πρέπει να το ζυγιάσει», είπε ο κ. Αποστολάκης.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις