Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Εξοικονόμηση ενέργειας: Μειώνουν την κατανάλωση ρεύματος οι καταναλωτές
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εξοικονόμηση ενέργειας: Μειώνουν την κατανάλωση ρεύματος οι καταναλωτές

Εξοικονόμηση ενέργειας: «Αιματηρή» οικονομία για να βγει ο δύσκολος... χειμώνας

Με δεδομένη τη δύσκολη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, νοικοκυριά και επιχειρήσεις αναζητούν τρόπους για να περιορίσουν την κατανάλωση ρεύματος. Με τους φουσκωμένους λογαριασμούς έρχονται αντιμέτωποι, κάθε μήνα νοικοκυριά και επιχειρήσεις που προσπαθούν ενόψει χειμώνα να βρουν τρόπους να μειώσουν την κατανάλωση ρεύματος. «Τελικά προσπαθούμε να καταναλώσουμε λιγότερο ρεύμα για να μικρύνουμε την αυξητική διαφορά στον λογαριασμό», αναφέρουν. Με το κόστος ενέργειας να έχει διπλασιαστεί σε κάποιες επιχειρήσεις εστίασης, οι ιδιοκτήτες τους έχουν αναγκαστεί να αλλάξουν το ωράριο λειτουργίας για να μειώσουν την κατανάλωση ρεύματος.

«Λιγότερες ώρες εργασίας για να κοπούν μεροκάματα, οικονομία σε πολλά πράγματα…», αναφέρει η Μαρίνα, η οποία εργάζεται ως σερβιτόρα. Υπό αυτές τις συνθήκες για την κυρία Μαρίνα, ο διακανονισμός, ήταν μονόδρομος. «Αir condition δουλεύουμε λιγότερες ώρες, θερμοσίφωνα να χρησιμοποιήσουμε λιγότερο όσο είναι καλοκαίρι» (με το μαγείρεμα τι κάνετε;) μαγειρεύουμε μία μέρα για να τρώμε 3-4».

Κατσαρόλα κάθε τρεις ημέρες

Ο Δημήτρης Κονταράτος είναι πατέρας δύο μικρών παιδιών. Με τον ένα μισθό που μπαίνει στο σπίτι καλείται να αντιμετωπίσει τις ανατιμήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα αλλά και σε βασικά είδη διατροφής. «Μαγειρεύουμε τρεις φορές την εβδομάδα, συντηρούμε το φαγητό στη ψύξη, είχα καταψύκτη τον κατήργησα, το βράδυ λίγο ανεμιστήρα και στον πολύ καύσωνα λίγο κλιματιστικό».

Μετά από όλες αυτές τις οικονομίες, ο λογαριασμός παραμένει ακόμα υψηλός: «Υπάρχει μία αύξηση στο 15-20% παραπάνω, με αιματηρή οικονομία».

Με τις δύο συντάξεις, η κυρία Χριστίνα και ο κύριος Δημήτρης. Ίσα ίσα που τα βγάζουν πέρα. για να πληρώσουν το ρεύμα, έφθασαν στο σημείο να δανείζονται από τα παιδιά τους. Αρκετά νοικοκυριά έχουν στραφεί το τελευταίο διάστημα στην τοποθέτηση λαμπτήρων Led που μπορούν να εξοικονομήσουν σε ένα μέσο νοικοκυριό 7 έως 10 ευρώ το μήνα. Οι περισσότεροι καταναλωτές θα συνεχίσουν και αυτόν το μήνα να πληρώνουν ρεύμα με χρεώσεις από 0,14 € έως και 0,16€ την κιλοβατώρα, μετά τις κρατικές επιδοτήσεις που ανακοινώθηκαν στις νέες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις