Ακραία πόλωση

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ακραία πόλωση

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Γιάννης Ντσούνος

Τα θέματα των επισυνδέσεων και της ενεργειακής κρίσης εκτραχύνουν το πολιτικό σκηνικό

04.09.2022 | 12:36
Γράφει ο Γιάννης Ντσούνος

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι μέχρι τις επερχόμενες εκλογές, όποτε και αν αυτές γίνουν, η πόλωση μεταξύ των πολιτικών κομμάτων και ιδιαίτερα μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης θα οδηγηθεί στα άκρα και ενδεχομένως η πολιτική να παραγκωνιστεί για χάρη της μικροπολιτικής. Δυστυχώς, η επικαιρότητα επιτρέπει μια τέτοια «εκτροπή», αφού σχεδόν όλα τα μείζονα πολιτικά και οικονομικά ζητήματα παραμένουν ανοικτά. Το μόνο ζήτημα που έκλεισε για μια ακόμη φορά ο πρωθυπουργός ήταν το θέμα των εκλογών, αφού όπως ο ίδιος φέρεται να δήλωσε στο πρόσφατο υπουργικό συμβούλιο, οι εκλογές θα γίνουν ύστερα από εννέα μήνες.

Ωστόσο αυτά που δεν μπορεί να κλείσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι τόσο το ζήτημα των επισυνδέσεων, όσο και τα ζητήματα της ακρίβειας και της ενεργειακής κρίσης, που πλανώνται πάνω από ολόκληρη την Ευρώπη. Και εδώ ακριβώς είναι που αρχίζουν οι ακραίες απόψεις και η εκτράχυνση του πολιτικού σκηνικού, παρά τις επαναλαμβανόμενες εκκλήσεις του πρωθυπουργού να μην οδηγηθούμε ως χώρα σε τέτοια μονοπάτια.

Το θέμα των επισυνδέσεων

Η αρχή γίνεται με το θέμα των παρακολουθήσεων ή επισυνδέσεων, όπως είναι ο νέος όρος που μπήκε εσχάτως στην ζωή μας. Και μπορεί η κυβέρνηση να κινήθηκε εξ αρχής και να συνεχίζει να κινείται σε απόλυτα θεσμικό πλαίσιο, απομακρύνοντας από την θέση τους τόσο επιχειρησιακούς όσο και πολιτικούς παράγοντες, και προχωρώντας στην αποδοχή του αιτήματος για σύσταση εξεταστικής επιτροπής, ωστόσο αυτές οι κινήσεις δείχνουν να μην ικανοποιούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, που αντιδρούν ακόμη και στην αναδιάρθρωση της ΕΥΠ, πολλώ δε μάλλον στον τρόπο λειτουργίας ακόμη και της εξεταστικής επιτροπής.

Ήδη υπάρχουν οι πρώτες φωνές για τον τρόπο που θα κληθούν οι μάρτυρες στην επιτροπή και για το αν η κλήση τους θα γίνεται μόνο από την πλειοψηφία ή και από την αντιπολίτευση. Επιπλέον, ήδη ακούστηκαν φωνές για την διάρκεια της εξεταστικής επιτροπής, αλλά και για το κατά πόσο τα πορίσματα που θα εξαχθούν από αυτήν θα είναι δεσμευτικά για την κυβέρνηση.

Ακρίβεια και ενέργεια

Επόμενο θέμα πόλωσης μεταξύ των κομμάτων είναι τους τελευταίους μήνες -και αναμένεται να συνεχιστεί και τους επόμενους- το ζήτημα της ακρίβειας, αλλά και των λογαριασμών ενέργειας. Η κυβέρνηση εξήγγειλε οικονομική στήριξη προς τους ευάλωτους συμπολίτες μας για τον μήνα Σεπτέμβριο ύψους 1,9 δισ. ευρώ, γεγονός όμως που δεν κάμπτει τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, που εξακολουθεί να κάνει λόγο για ακρίβεια Μητσοτάκη και για λανθασμένους κυβερνητικούς χειρισμούς. Και την ίδια ώρα που η δύσκολη αυτή εξίσωση είναι στα χέρια του πρωθυπουργού, ανέκυψε ένα ακόμη ζήτημα και μάλιστα και από το εσωτερικό της ΝΔ.

Ο εκλογικός νόμος

Και αφορά στην αλλαγή του εκλογικού νόμου. Ο λόγος που αρκετά στελέχη επαναφέρουν αυτήν την συζήτηση είναι ο συνδυασμός της τοξικότητας στην πολιτική αντιπαράθεση λόγω των ζητημάτων που προαναφέραμε, αλλά και οι πρώτες δημοσκοπικές μετρήσεις που δείχνουν αρκετή απόσταση από την αυτοδυναμία που θα επιθυμούσε η ΝΔ. Έτσι δεν είναι λίγα τα στελέχη που προτείνουν αλλαγή του εκλογικού νόμου για να ενισχυθεί το πρώτο κόμμα, αφού δεν βλέπουν καμία χαραμάδα συνεννόησης με τα υπόλοιπα κόμματα σε περίπτωση μη αυτοδύναμου πρώτου κόμματος.

Απέναντι σε αυτήν την άποψη επιχειρηματολογούν βέβαια αρκετοί, προτάσσοντας το γεγονός ότι μια τέτοια κίνηση θα ήταν απολύτως αντίθετη με το θεσμικό προφίλ που έχει «χτίσει» ο πρωθυπουργός τα τελευταία χρόνια. Την συζήτηση επιχείρησε να κλείσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στα μέσα της εβδομάδας, που δήλωσε ότι «η κυβέρνηση προχωρά για τις εκλογές του 2023 με το θεσμικό πλαίσιο που υπάρχει αυτή τη στιγμή».

Exit mobile version