Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Η τέλεια καταιγίδα αποσταθεροποίησης
ΚΟΣΜΟΣ

Η τέλεια καταιγίδα αποσταθεροποίησης

Είναι ο πρώτος χειμώνας που η συζήτηση δεν είναι φιλολογική γύρω από τον καιρό...

Από τη Λίνα Δρούγκα, Δημοσιογράφο

Τα καιρικά φαινόμενα πάντα αποτελούσαν αντικείμενο συζήτησης των πολιτών. Το πόσο κρύος θα είναι ο χειμώνας, πόσο ζεστό το καλοκαίρι, αν θα έχει πλημμύρες, καταιγίδες ή ξηρασία. Αυτός ο χειμώνας όμως είναι εντελώς διαφορετικός. Είναι ο πρώτος χειμώνας που η συζήτηση δεν είναι φιλολογική γύρω από τον καιρό. Δεν είναι καν θέμα συζήτησης από μόνο του το κόστος για τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά στον πόλεμο της ενέργειας που τους έχει κηρύξει ο Πούτιν, αν έχουμε έναν δύσκολο χειμώνα. Είναι κάτι πολύ παραπάνω.

Και αν οι Ευρωπαίοι θα τρίβουν τα χέρια τους ενδεχομένως για να ζεσταθούν φέτος, ο Πούτιν μπορεί να τρίβει ήδη τα χέρια του βλέποντας να υλοποιείται ακόμα ένα σχέδιο του. Να προκαλέσει αποσταθεροποίηση στην Ευρώπη. Κοινωνική και πολιτική. Αγοράζοντας με το ρωσικό φυσικό αέριο και πολιτική επιρροή. Ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας και συνεργάτης του Πούτιν, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, έχει προειδοποιήσει ήδη από το καλοκαίρι ότι η Ευρώπη θα ξεπαγιάσει αυτό το χειμώνα. Πιο πρόσφατα κάλεσε τους Ευρωπαίους πολίτες να διαμαρτυρηθούν για τις «ηλίθιες» ενέργειες των κυβερνήσεων τους να επιβάλλουν μέτρα στη Ρωσία και να τις τιμωρήσουν.

Η Ευρώπη οδεύει ήδη προς την ύφεση. Και η Ευρώπη δεν τα έχει πολυκαταφέρει να περιορίσει την ενεργειακή κρίση. Εάν η κρίση εφοδιασμού προκαλέσει διακοπές ρεύματος αυτόν τον χειμώνα, εάν το εισόδημα των πολιτών εξανεμιστεί στους λογαριασμούς, ποιος μπορεί να αποκλείσει κοινωνικές και πολιτικές αναταραχές?  Και πόσο προβληματισμένος θα είναι ο κόσμος, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, στην επιμονή επιβολής κυρώσεων κατά του Κρεμλίνου για τον πόλεμο στην Ουκρανία;

«Μη σιωπάτε…»

Στόχος του Πούτιν είναι να υπονομευθούν οι ευρωπαϊκές κυρώσεις και να μειωθεί η υποστήριξη της κοινής γνώμης προς την Ουκρανία. Στόχος του οι κυβερνήσεις να εμφανιστούν ως η βασική αιτία της ακρίβειας και της μείωσης του βιοτικού επιπέδου. «Μη σιωπάτε…» λέει ο Μεντβεντεφ στους Ευρωπαίους πολίτες. Η Ρωσία μπορεί να ακούσει, και, μην ξεχνάτε, στη Ρωσία είναι ζεστά». Σίγουρα ότι ΔΕΝ θα είναι στη Ευρώπη ούτε αυτόν, ούτε, το πιθανότερο, και τον επόμενο χειμώνα. Στόχος της Μόσχας να υποδαυλίσει κοινωνικές αναταραχές στην Ευρώπη. Στην Ιταλία, το μήνυμα του Μεντβέντεφ «τιμωρήστε τους», προκάλεσε αντιδράσεις. Δημοσιεύματα έκαναν λόγο για ρωσική παρέμβαση στην προεκλογική εκστρατεία ενόψει των εκλογών.

Ένας ορατός κίνδυνος

Ο κίνδυνος όμως είναι ορατός. Η ακροδεξιά δείχνει εξαιρετικά ενισχυμένη λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές. Μαλιστα το ενδεχόμενο ενός ακροδεξιού συνασπισμού στην ηγεσία της Ιταλίας συνεχώς ενισχύεται, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις. Η «Λέγκα του Βορρά» του Ματέο Σαλβίνι, τα «Αδέλφια της Ιταλίας» το μεταφασιστικο κόμμα της Τζόρτζια Μελόνι και η «Forza Italia» του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ενδεχομένως να κερδίσουν την απόλυτη πλειοψηφία στις εκλογές.

Και η Μελόνι, η οποία αρνείται να βγάλει την νεοφασιστική φλόγα από το σύμβολο του κόμματός της, βρίσκεται στην κορυφή των δημοσκοπήσεων ως φαβορί για πρωθυπουργός. Η φλογα συμβολίζει την φωτιά η οποία συνεχίζει να καίει, υποτίθεται, στον τάφο του φασίστα δικτάτορα Μπενίτο Μουσολίνι. Μοιαζει και με κακόγουστο αστείο. Η φλόγα του μεταφασιστικου κομματος της Μελονι από τη μια, και η φλογα που δεν θα καιει στα σπιτια των Ευρωπαιων φέτος τον χειμώνα.  Το σπίρτο όμως άναψε. Και η τέλεια καταιγίδα της αποσταθεροποίησης μπορει να κανει τη φλογα πυρκαγια.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις