95αρα ή 100αρα βενζίνη: Τι ισχύει με τα οκτάνια

PLUS

95αρα ή 100αρα βενζίνη: Τι ισχύει με τα οκτάνια

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

95αρα ή 100αρα βενζίνη: Η απάντηση είναι ξεκάθαρη

03.09.2022 | 11:38

Ένα από τα θέματα που πάντα απασχολούσε τους οδηγούς είναι το είδος της βενζίνης που επιλέγουν για το αμάξι τους. Πόσες φορές έχετε ακούσει ή ακόμα και πει τη φράση, εγώ βάζω 100άρα γιατί με βγάζει περισσότερα χιλιόμετρα, ή όταν βάζω 95άρα σέρνεται το αμάξι και με 100άρα δίνει περισσότερο;

Τί ισχύει τελικά με τα οκτάνια;

Τα οκτάνια ουσιαστικά δείχνουν την αντοχή του καυσίμου στον θάλαμο καύσης, μέχρι να δώσει τον σπινθήρα το μπουζί και γίνει η σωστή ανάφλεξη. Η πίεση στον χώρο μπορεί να προκαλέσει αυτανάφλεξη, και ο αριθμός των οκτανίων, δείχνει πόσο περισσότερο μπορεί να αντέξει το συγκεκριμένο καύσιμο ( όσα πιο πολλά οκτάνια, τόσο περισσότερη αντοχή ) μέσα στην πίεση αυτή, χωρίς να καεί από μόνο του.

Να βάζω 95άρα ή 100άρα τελικά;

Η απάντηση είναι ξεκάθαρη. Ο κατασκευαστής στο εγχειρίδιο χρήσης του αυτοκινήτου ξεκαθαρίζει απόλυτα εάν το όχημα χρειάζεται 95άρα ή 100άρα. Εάν το βιβλιαράκι αναφέρει 95άρα, τότε με το να βάζετε 100άρα πραγματικά απλά σπαταλάτε τα χρήματα σας και δεν κερδίζετε τίποτα. Ο κατασκευαστής σύμφωνα με την πίεση που υπάρχει στο θάλαμο, ορίζει το κατάλληλο καύσιμο και έτσι δεν υπάρχει λόγος να αλλάζουμε τα οκτάνια στο όχημα μας. Εάν τώρα, προτείνει 100άρα διότι υπάρχει μεγάλη πίεση, δεν πρέπει να βάζουμε λιγότερα οκτάνια, διότι δεν θα αργήσουν να χτυπήσουν τα πυράκια.

www.motori.gr
Ετικέτες
Exit mobile version