Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

16

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Συνεδρίαση επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας: Τι είπαν οι πρώην διοικητές της ΕΥΠ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνεδρίαση επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας: Τι είπαν οι πρώην διοικητές της ΕΥΠ

Συνεδρίαση επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας: Διέψευσε ο Δραβίλλας ότι η ΕΥΠ παρακολουθούσε από το 2014 τους Σαγιά - Πιτσιόρλα

Με αυστηρά μέτρα προστασίας για την διασφάλιση του απόρρητου χαρακτήρα της διαδικασίας εκτός της αίθουσας της Γερουσίας και με αρκετές αντεγκλήσεις στο εσωτερικό της για τη διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθηθεί, συνεδριάζει η επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Σύμφωνα με πληροφορίες, πάντως, η επιτροπή αποφάσισε να χωρίσει τελικά τους «9» σε δύο γκρουπ προκειμένου να διεξαχθεί πιο ομαλά η διαδικασία.

Το πρώτο γκρουπ που αποτελείται από τους τους πρώην διοικητές της ΕΥΠ, Δραβίλλας (2012-2015), Ρουμπάτης (2015-2019) και Κοντολέων, καθώς και τον πρώην γενικό γραμματέα του πρωθυπουργού, Γρηγόρη Δημητριάδη, ολοκλήρωσε πριν από λίγο τις τοποθετήσεις του και σε λίγη ώρα ξεκινά το δεύτερο με τους υπόλοιπους (Δεμίρης, Βλάχου, Τζαβέλλας, Γεραπετρίτης, Ράμμος).

Κοντολέων: Ουδέποτε ενημερωνόταν ο πρωθυπουργός για αποφάσεις παρακολουθήσεων

Σύμφωνα με πληροφορίες από την επιτροπή, ο τέως διοικητής της ΕΥΠ Παναγιώτης Κοντολέων φέρεται να είπε ότι ουδέποτε ο πρωθυπουργός ή το γραφείο του ενημερώνονταν για αποφάσεις άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών, σημειώνοντας πως ενημερώσεις γίνονταν με υπηρεσιακά σημειώματα για τα αποτελέσματα ερευνών, μόνο αν αυτό κρινόταν απαραίτητο. Σύμφωνα πάντως με τις ίδιες πηγές αρνήθηκε να αναφερθεί στην υπόθεση Ανδρουλάκη, ακόμα και για το αν έχει καταστραφεί ο συγκεκριμένος φάκελος, όπως υποστηρίζουν δημοσιεύματα επικαλούμενα την ρήτρα απορρήτου.

Σύμφωνα με πληροφορίες το απόρρητο που διέπει υποθέσεις εθνικής ασφάλειας και ΕΥΠ επικαλέστηκε και ο πρώην γγ του πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης.  Νωρίτερα, ο κ. Ιωάννης Ρουμπάτης (διοικητής ΕΥΠ 2015-19) παραδέχθηκε ότι η ΕΥΠ επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ «άκουγε» τον κ. Στέργιο Πιτσιόρλα, τότε πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ και τον κ. Σπύρο Σαγιά πρώην γγ της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα και δικηγόρο την περίοδο παρακολουθήσεων. Διευκρίνισε ωστόσο ότι η επισύνδεση  δεν έγινε απευθείας στα τηλέφωνά τους αλλά στα τηλέφωνα προσώπων που ελέγχονταν για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης. Ο κ. Ρουμπάτης φέρεται να είπε ότι επί δικής του θητείας ουδέποτε έγινε παρακολούθηση πολιτικών προσώπων πολύ περισσότερου του τότε αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκου Μητσοτάκη ή μελών της οικογένειάς του. Παράλληλα, φέρεται να είπε ότι επισύνδεση που γίνεται μετά από εισήγηση της ΕΥΠ δεν μπορεί να είναι παράνομη καλύπτοντας με τον τρόπο αυτό τον διάδοχό του Παναγιώτη Κοντολέοντα.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις