Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

20

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Καραμανλής υποκλοπές: Η ομιλία στα Ανώγεια, οι πανηγυρισμοί ΣΥΡΙΖΑ και η απάντηση της ΝΔ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Καραμανλής υποκλοπές: Η ομιλία στα Ανώγεια, οι πανηγυρισμοί ΣΥΡΙΖΑ και η απάντηση της ΝΔ

Καραμανλής υποκλοπές: Αιφνιδιασμός στο Μαξίμου από το απροσδόκητο «λύσιμο της σιωπής» του πρώην πρωθυπουργού

Από τα Ανώγεια, στην εκδήλωση μνήμης του Δήμου Ανωγείων για τον Ιωάννη Κ. Κεφαλογιάννη, ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής προχώρησε σε ηχηρή παρέμβαση, ως κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης, για το ζήτημα των υποκλοπών.  Επικαλούμενος αναφορές αλλά και πεποιθήσεις του Ι. Κεφαλογιάννη ο κ. Καραμανλής, μιλώντας για την υπόθεση των παρακολουθήσεων, ζήτησε να πέσει άπλετο φως, προσθέτοντας χαρακτηριστικά:  “Το να προκλήθηκαν τα γεγονότα αυτά από κυβερνητική πρωτοβουλία είναι εκτός από αντιδημοκρατικό και παράνομο, τόσο πέρα από κάθε όριο νοσηρής φαντασίας και πολιτικής ανοησίας που είναι αδιανόητο. Παραμένει όμως επιτακτική η ανάγκη να ξεκαθαριστεί ποιοι και με ποια  δικαιολογία ζήτησαν κάτι τέτοιο και ποιοι και πώς το ενέκριναν. Η επίκληση του απορρήτου σε τέτοιες περιπτώσεις υποτάσσεται στην ανάγκη κάθαρσης του δημόσιου βίου”.

Συγκεκριμένα, ο Κώστας Καραμανλής είπε για:

Διαύγεια και διαφάνεια είναι άλλωστε θεμελιώδη ζητούμενα για σύννομο και ομαλό δημόσιο βίο. Ακόμη περισσότερο όταν προκύπτουν ζητήματα όπως αυτό της παρακολούθησης τηλεφώνου πολιτικού αρχηγού, δημοσιογράφου ή κάθε πολίτη. Σε τέτοιου είδους καταστάσεις η κάθαρση επέρχεται μόνο εφ΄ όσον αποσαφηνιστούν πλήρως. Το θέμα είναι τόσο βαρύ και σοβαρό που δεν επιτρέπεται ούτε αντέχεται να μείνουν σκιές ιοβόλες για την δημοκρατική ομαλότητα. Φως λοιπόν! Άπλετο φως! 

Το να προκλήθηκαν τα γεγονότα αυτά από κυβερνητική πρωτοβουλία είναι εκτός από αντιδημοκρατικό και παράνομο, τόσο πέρα από κάθε όριο νοσηρής φαντασίας και πολιτικής ανοησίας που είναι αδιανόητο. Παραμένει όμως επιτακτική η ανάγκη να ξεκαθαριστεί ποιοί και με ποια  δικαιολογία ζήτησαν κάτι τέτοιο και ποιοί και πώς το ενέκριναν. Η επίκληση του απορρήτου σε τέτοιες περιπτώσεις υποτάσσεται στην ανάγκη κάθαρσης του δημόσιου βίου. Όλα στο φως λοιπόν και από εκεί και πέρα απαραίτητες και με διακομματική συνεργασία οι διορθώσεις του θεσμικού καθεστώτος που  διέπει και την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου αλλά και την εν γένει λειτουργία των μυστικών υπηρεσιών. Αυτά τα στοιχειώδη για να αποτραπεί η περαιτέρω απαξίωση των θεσμών.

Η τοποθέτηση του Κώστα Καραμανλή για την υπόθεση παρακολούθησης του κινητού τηλεφώνου του Νίκου Ανδρουλάκη προκάλεσε ποικίλα σχόλια και αντιδράσεις στην κεντροδεξιά παράταξη, καθώς όλοι προσπαθούσαν να αποκωδικοποιήσουν τις προθέσεις πίσω από τα λεγόμενα. Τα όσα είπε ερμηνεύθηκαν ως αιχμή κατά των χειρισμών της κυβέρνησης, η οποία κλήθηκε να απαντήσει.

Αμηχανία στη ΝΔ, πανηγυρισμοί στον ΣΥΡΙΖΑ

Οι βολές Καραμανλή κατά της κυβέρνησης προκάλεσαν αιφνιδιασμό στο Μέγαρο Μαξίμου αλλά και στα στελέχη της ΝΔ.  Απαντώντας στον Κ. Καραμανλή, κυβερνητικές πηγές υπενθύμιζαν πως: «Aπό την πρώτη στιγμή που με πρωτοβουλία της κυβέρνησης ήρθε στο φως η υπόθεση της επισύνδεσης του τηλεφώνου του κ. Ανδρουλάκη τονίστηκε ότι υπάρχει ανάγκη να δοθούν πλήρεις απαντήσεις, με σεβασμό των προβλέψεων του νόμου για το απόρρητο και του κανονισμού της Βουλής. Γι’ αυτό κινήθηκαν άμεσα όλες οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες, ενώ η υπόθεση ερευνάται και από τη Δικαιοσύνη. Αύριο συνεδριάζει η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας και ακολουθούν οι συνεδριάσεις της Εξεταστικής Επιτροπής. Ο πρωθυπουργός έχει ζητήσει προτάσεις από τα κόμματα προκειμένου να υπάρξουν θεσμικές βελτιώσεις που θα διασφαλίζουν την αποτελεσματική λειτουργία των υπηρεσιών ασφαλείας με πλήρη σεβασμό των δημοκρατικών αρχών.»

Ορισμένες πηγές σημείωναν ότι ο κ. Καραμανλής περιέγραψε, ίσως με έναν πιο έντονο τρόπο, τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει ήδη η κυβέρνηση, ενώ υπογράμμιζαν πως από την πρώτη στιγμή ο πρωθυπουργός τόνισε την επιθυμία της κυβέρνησης να δοθούν απαντήσεις για την συγκεκριμένη υπόθεση.

Χαρά στην Κουμουνδούρου

Είναι ενδεικτικό ότι πρώτος ο Παύλος Πολάκης έσπευσε να εκφράσει την ικανοποίησή του και ακολούθησαν πανηγυρισμοί διαδικτυακών τρολ αλλά και στελεχών της αντιπολίτευσης που ξέσπασαν μόλις έγιναν γνωστά όσα είπε ο κ. Καραμανλής στα Ανώγεια. Είναι μάλιστα ενδεικτικό ότι Μέσα φιλικά προς τον ΣΥΡΙΖΑ είχαν ζωντανή μετάδοση της ομιλίας του πρώην πρωθυπουργού από την Κρήτη.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις