Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

24

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Fuel pass 3 – 2022: Τα σενάρια για νέο πακέτα επιδότησης καυσίμων
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Fuel pass 3 – 2022: Τα σενάρια για νέο πακέτα επιδότησης καυσίμων

Fuel pass 3 - 2022: Ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για ένα fuel pass 3

Συγκεχυμένες φαίνεται να είναι οι πληροφορίες αναφορικά με την πρόθεση της κυβέρνησης να εντάξει στο πακέτο των μέτρων στήριξης που θα ανακοινωθεί στη ΔΕΘ από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τρίτο κύκλο του fuel pass. Στο οικονομικό επιτελείο η βασική σκέψη είναι η τελική απόφαση για την καταβολή του, αλλά και το ύψος του να εξαρτηθεί από την τιμή του πετρελαίου διεθνώς, καθώς καταγράφει εδώ και τρεις εβδομάδες πτώση κατά 15% ως αποτέλεσμα της διαφαινόμενης παγκόσμιας συγκράτησης της ανάπτυξης.

Ενδεικτικά να αναφέρουμε πως ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης σε πρόσφατη τηλεοπτική του συνέντευξη αν και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για ένα fuel pass 3 είπε πως «αυτή τη στιγμή τα καύσιμα είναι χαμηλά και μαζί με την επιδότηση η τιμή τους είναι πιο κάτω από την εποχή πριν τον πόλεμο». Η τελική απόφαση δεν έχει ληφθεί ακόμα, καθώς δεν αποκλείεται ακόμα και μετά τη ΔΕΘ να υπάρξει τέτοια έκρηξη των τιμών των καυσίμων που θα οδηγήσει τελικά σε μια έκτακτη χορήγηση εάν το επιτρέψει ο δημοσιονομικός χώρος.

Σκέψεις και για συνδυασμό επιδομάτων

Εάν κι εφόσον πραγματοποιηθεί, η τρίτη έκδοση του Fuel Pass 3 αναμένεται να είναι ακόμα πιο εξελιγμένη, με γενναία επιδότηση αλλά και ευρεία κάλυψη των δικαιούχων. Κατά τον προηγούμενο καιρό έχουν εξαχθεί χρήσιμα συμπεράσματα από τους δυο πρώτους κύκλους του προγράμματος που δείχνουν ότι οι δικαιούχοι επιλέγουν την πίστωση των ποσών που δικαιούνται στον τραπεζικό τους λογαριασμό αντί της ψηφιακής κάρτας, παρότι προσφέρει μπόνους χρήματα. Σύμφωνα με τα στοιχεία η πλειοψηφία των 2.000.000 δικαιούχων επέλεξαν την καταβολή του σε τραπεζικό λογαριασμό αντί σε άυλη κάρτα, μολονότι η δεύτερη επιλογή ήταν αυξημένη κατά 15 ευρώ, προκαλεί προβληματισμό.

Αυτό συμβαίνει γιατί οι πολίτες προτιμούν τα μετρητά που μπορούν να χρησιμοποιήσουν για να αντιμετωπίσουν το κύμα ακρίβειας. Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν προς το τέλος του Σεπτέμβρη, ενώ αναμένεται να οριστικοποιηθούν πριν το ταξίδι του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη καθώς οι σχετικές εξαγγελίες θα γίνουν στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Πάντως, σημειώνεται ότι, σκέψεις στο κυβερνητικό επιτελείο υπάρχουν ακόμα και για συνδυασμό του Fuel Pass 2 με την «επιταγή ακρίβειας». Στην πρώτη επιταγή δόθηκαν 200 ευρώ σε περίπου 2 εκατομμύρια δικαιούχους, ποσό που εκτιμάται ως μικρό. Δεν αποκλείεται οπότε το «περίσσευμα» από το fuel pass 3 να μεταφερθεί στην επιταγή ακρίβειας επιπροσθέτως των διαθέσιμων πόρων.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις