Επίδομα εργασίας για ανέργους ΟΑΕΔ – 2022: Ποιοι οι δικαιούχοι του νέου προγράμματος

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επίδομα εργασίας για ανέργους ΟΑΕΔ – 2022: Ποιοι οι δικαιούχοι του νέου προγράμματος

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ιφιγένεια Αντωνοπούλου

Επίδομα εργασίας για ανέργους ΟΑΕΔ - 2022: Τι πρέπει να γνωρίζουν οι ενδιαφέρομενοι

30.08.2022 | 09:57

Δύο νέα επιδόματα αναμένεται να εισάγει ο ΟΑΕΔ (νυν ΔΥΠΑ), σύμφωνα με τον προγραμματισμό του νομοσχεδίου «Δουλειές Ξανά» του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Ειδικότερα, το ένα αφορά το 50% του επιδόματος ανεργίας, για τους επιδοτούμενους ανέργους, οι οποίοι βρίσκουν εργασία.

Επιπλέον, θα καταβάλλεται μπόνους ύψους 300 ευρώ στους μακροχρόνια ανέργους (πάνω από 5 χρόνια) που καταρτίζουν ψηφιακό ατομικό σχέδιο δράσης, ώστε να βοηθηθούν πιο ενεργά για επανένταξη στην αγορά εργασίας.

Τι είναι το επίδομα εργασίας

Για πρώτη φορά κάνει την εμφάνισή του ένα νέο επίδομα, που αντιστοιχεί στο μισό (δηλαδή το 50%) του επιδόματος ανεργίας και το λαμβάνουν όσοι επιδοτούμενοι άνεργοι βρίσκουν δουλειά πριν από την περίοδο της επιδότησής τους. Αν, για παράδειγμα, ένας άνεργος βρει δουλειά στους έξι μήνες, θα εξακολουθήσει να λαμβάνει το (μισό) επίδομα ανεργίας για τους επόμενους έξι μήνες, εκτός από τον μισθό που θα εισπράξει από τον εργοδότη του. Στόχος είναι το επίδομα να λειτουργήσει ως κίνητρο και επιβράβευση στον άνεργο που δεν επαναπαύεται, αλλά ψάχνει ενεργά για την επόμενη εργασία του. Το ύψος του επιδόματος θα είναι 219 ευρώ (αφού το επίδομα ανεργίας από την 1η Μάη ανέρχεται στα 438 ευρώ τον μήνα) και θα λαμβάνεται για όσο υπολείπεται μέχρι τη λήξη της περιόδου καταβολής του.

Παράλληλα προβλέπεται η δημιουργία «Ατομικού λογαριασμού δεξιοτήτων» για κάθε καταρτιζόμενο, η διαχείριση του οποίου θα υλοποιείται μέσα από πλατφόρμα, στην οποία θα διαθέτουν πρόσβαση οι καταρτιζόμενοι, οι εργοδότες τους και οι σύμβουλοι της ΔΥΠΑ. Εάν ο άνεργος αρνηθεί τρεις προσφερόμενες θέσεις εργασίας που είναι σύμφωνες με το ψηφιακό ατομικό σχέδιο δράσης και τα χαρακτηριστικά του, διαγράφεται από το ψηφιακό μητρώο ΔΥΠΑ για 2 έτη. Εισάγονται επίσης εισοδηματικά κριτήρια για τη χορήγηση παροχών που προβλέπονται για ανέργους. Ο νόµος που ψηφίστηκε τον Απρίλιο προβλέπει άλλωστε, µεταξύ άλλων, τη θέσπιση του επιδόµατος εργασίας σε επιδοτούµενους ανέργους που θα βρουν δουλειά κατά τη διάρκεια της επιδότησής τους, µπόνους 300 ευρώ στους µακροχρόνια ανέργους ώστε να καταρτίσουν ψηφιακό σχέδιο δράσης, αλλά και διαγραφή από τους καταλόγους του ΟΑΕ∆ σε όσους έχουν εισόδηµα άνω των 20.000 ευρώ ή σε όσους αρνηθούν 3 φορές την ένταξή τους σε κάποια θέση εργασίας ή πρόγραµµα κατάρτισης.

Επίδομα – Μπόνους 300 ευρώ

Παρέχεται για πρώτη φορά ένα ειδικό επίδομα ύψους 300 ευρώ στους μακροχρόνια ανέργους (δηλαδή αυτούς που μετρούν πάνω από 5 χρόνια ανεργίας) που καταρτίζουν Ψηφιακό Σχέδιο Δράσης, το οποίο οδηγεί σε εύρεση εργασίας το ταχύτερο δυνατό. Το επίδομα αυτό χορηγείται μόνο μία φορά και δίνεται εφόσον ο άνεργος δεν λαμβάνει κάποια από τις παροχές.

Σύντομα αναμένεται να εκδοθεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση για το Ψηφιακό Ατομικό Σχέδιο Δράσης, ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία και στη συνέχεια μετά από πρόσκληση της ΔΥΠΑ που συντάσσεται το Ψηφιακό Ατομικό Σχέδιο Δράσης σε κάθε άνεργο. Σε αυτή την προσπάθεια, υπάρχει και ενεργοποίηση εργασιακών συμβούλων με προτεραιότητα τους μακροχρόνια ανέργους, πάνω από 5 χρόνια.

Exit mobile version