Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

18

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Ανοιχτά χαρτιά
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανοιχτά χαρτιά

Ο πρωθυπουργός θέτει προ των ευθυνών τους όλα τα πολιτικά κόμματα

Γιάννης Ντσούνος
Γράφει ο Γιάννης Ντσούνος

Με ανοιχτά χαρτιά πορεύεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενόψει της διεθνούς έκθεσης Θεσσαλονίκης σε όλα τα επίπεδα: από το ζήτημα των παρακολουθήσεων, έως τις παροχές της οικονομίας.

Ο πρωθυπουργός έχει επιλέξει να ξεκαθαρίσει τη θέση του απέναντι στους πολίτες, τόσο στην διερεύνηση της υπόθεσης των παρακολουθήσεων των κινητών τηλεφώνων όσο και στις παροχές που αναμένεται να ανακοινώσει ενόψει του δύσκολου χειμώνα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δώσει εντολή να διαλευκανθεί και να φτάσει μέχρι τέλους η υπόθεση της ΕΥΠ και των παρακολουθήσεων.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι έχει ήδη βρεθεί ο δημοσιονομικός χώρος που θα επιτρέψει την ενίσχυση των ευάλωτων νοικοκυριών έως το τέλος του χρόνου, τόσο για την ενέργεια όσο και για τα καύσιμα και την ακρίβεια των προϊόντων.

Η επιλογή αυτή του Κυριάκου Μητσοτάκη κρίνεται πολιτικά σωστή για τους εξής λόγους:

Ο πρωθυπουργός θέτει προ των ευθυνών τους όλα τα πολιτικά κόμματα στην μάχη της Βουλής για τις παρακολουθήσεις και τα καλεί ουσιαστικά να συνδράμουν στην αναδιάρθρωση της ΕΥΠ. Οποιαδήποτε διαφορετική κίνηση από οποιοδήποτε πολιτικό, θα αναδείξει μόνο μικροκομματικά συμφέροντα και πολιτική ανευθυνότητα και όχι σοβαρότητα και θεσμική επίλυση του προβλήματος που ανέκυψε. Από την άλλη πλευρά, στο ζήτημα της οικονομίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει ήδη μπροστά του έναν οδικό χάρτη παροχών τον οποίο θα παρουσιάσει στους πολίτες και τα κόμματα. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι πολίτες θα γνωρίζουν εξαρχής τι χρήματα θα λάβουν μέχρι το τέλος του χρόνου, ενώ τα πολιτικά κόμματα θα κληθούν να κοστολογήσουν αυτές τις παροχές και όχι να ζητήσουν επιπλέον χρήματα χωρίς αυτά να είναι εξασφαλισμένα και χωρίς αυτά να θέτουν σε κίνδυνο την ελληνική οικονομία.

Επομένως στις εβδομάδες που ακολουθούν θα παρακολουθήσουμε τον πρωθυπουργό να αναλύει όλον τον οδικό χάρτη των παροχών και τα κόμματα της αντιπολίτευσης οφείλουν να τοποθετηθούν εάν αυτός ο οδικός χάρτης τους βρίσκει σύμφωνους ή αν έχουν άλλες βιώσιμες λύσεις να προτείνουν. Δηλαδή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιλέγει για ακόμη μία φορά την ουσία, την πράξη και όχι την θεωρία, την ακατάσχετη παροχολογία και το χάιδεμα αυτιών όλων των κοινωνικών ομάδων. Οι πολίτες θα κρίνουν για ακόμη μία φορά αμέσως μετά την Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης αν θα επιλέξουν την πολιτική ουσίας ή την μικροπολιτική.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις