Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Παραγραφή οφειλών δεκαετίας – ΕΦΚΑ: Ποιους αφορά η διαγραφή
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παραγραφή οφειλών δεκαετίας – ΕΦΚΑ: Ποιους αφορά η διαγραφή

Παραγραφή οφειλών δεκαετίας - ΕΦΚΑ: Βασικό ζητούμενο είναι να έχει παρέλθει 10ετία πριν από τη βεβαίωση της οφειλής

Νέα διάταξη θα ρυθμίζει οριζόντια και αναδρομικά το ζήτημα της παραγραφής ασφαλιστικών οφειλών στη 10ετία, υπό προϋποθέσεις. Μελετάται στην παραγραφή να εντάσσονται οφειλές που δεν έχουν βεβαιωθεί εγκαίρως από το αρμόδιο ασφαλιστικό Ταμείο εντός 10ετίας ή/και δεν έχουν ασκηθεί εγκαίρως διακοπτικά της παραγραφής μέτρα, όπως είναι τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης (πλειστηριασμοί κ.λπ.).

Βασικό ζητούμενο είναι να έχει παρέλθει 10ετία πριν από τη βεβαίωση της οφειλής ή στη συνέχεια μέχρι την ενεργοποίηση των αναγκαστικών μέτρων. Η νέα ρύθμιση θα αφορά την περίοδο 2006 – 2012. Η σχετική παρέμβαση έρχεται σε συνέχεια απόφασης της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) που έκρινε πως ο κανόνας της 20ετούς παραγραφής αξιώσεων του e-ΕΦΚΑ κατά ασφαλισμένων και εργοδοτών για τη μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών που έθετε ο νόμος Κατρούγκαλου είναι αντισυνταγματικός.

Ποιους αφορά η παραγραφή οφειλών

Στο υπουργείο Εργασίας εκτιμούν, σύμφωνα με το Mega, ότι η όλη διαδικασία αφορά οφειλές ύψους περίπου 250 εκατ. ευρώ, ένα σημαντικό μέρος των οποίων θα παραγραφεί. Επισημαίνουν δε ότι δεν πρόκειται για οφειλές που δημιουργήθηκαν πρόσφατα, καθώς πλέον ο καταλογισμός των οφειλών στα περισσότερα πρώην Ταμεία που εντάχθηκαν στον ΕΦΚΑ γίνεται μέσα σε λίγους μήνες από τη δημιουργία τους και σε καμία περίπτωση δεν ξεπερνούν τη 10ετία. Και ξεκαθαρίζουν ότι ακόμη και για τους μη μισθωτούς δεν θα χαθεί ασφαλιστικός χρόνος, εφόσον πληρωθούν οι οφειλές.

Η νομοθετική διάταξη ανοίγει τον δρόμο της συνταξιοδότησης σε χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες και απασχολουμένους που λόγω των αυξημένων χρεών προς τον ΕΦΚΑ παραμένουν εγκλωβισμένοι. Δεκάδες χιλιάδες επαγγελματίες (κυρίως ασφαλισμένοι του πρώην ΟΑΕΕ) θα δουν τα χρέη τους προς το Ενιαίο Ταμείο να ελαφρύνουν έως και 50%. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι έχουν την ευκαιρία συνταξιοδότησης χάρη στην ελάφρυνση των οφειλών τους προς τον ΕΦΚΑ, αρκεί βεβαίως να τηρούνται ορισμένες προϋποθέσεις. Πέραν βεβαίως της επάρκειας του πληρωμένου χρόνου ασφάλισης και των ηλικιακών κριτηρίων, η σημαντικότερη προϋπόθεση είναι η εξής: το συνολικό χρέος της δεκαετίας, όπου όπως αναφέρθηκε δεν περιλαμβάνει βεβαιωμένες οφειλές και συντίθεται από ένα μείγμα πρόσθετων τελών, επιβαρύνσεων, οφειλών από αναγνώριση πλασματικών ετών κ.τ.λ., να μην ξεπερνά τις 20.000 ευρώ για τους επιχειρηματίες και τις 6.000 για τους αγρότες. Η περίοδος της δεκαετίας από το 2027 και μετά θα μειωθεί στα 5 έτη.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις