Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

07

Οκτωβρίου 2022

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Παρακολουθήσεις στην Ελλάδα: Μεγάλη ανησυχία Μετσόλα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παρακολουθήσεις στην Ελλάδα: Μεγάλη ανησυχία Μετσόλα

Παρακολουθήσεις στην Ελλάδα: Το Ευρωκοινοβούλιο είναι έτοιμο να συνεργαστεί πλήρως με τις ελληνικές Αρχές

Τη μεγάλη της ανησυχία για την παράνομη παρακολούθηση δημοσιογράφων, πολιτικών κι άλλων πολιτών στην Ελλάδα εκφράζει η Ρομπέρτα Μετσόλα, με απαντητική της επιστολή στον Δημήτρη Παπαδημούλη. Η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κάνει λόγο, μεταξύ άλλων, για παραβιάσεις των αρχών κι αξιών που αποτελούν τη βάση του δημοκρατικού μας συστήματος και οι οποίες δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές, ανεξαρτήτως από το αν συμβαίνουν στην Ελλάδα ή σε άλλο κράτος μέλος. «Το Ευρωκοινοβούλιο είναι έτοιμο να συνεργαστεί πλήρως με τις ελληνικές Αρχές και να διαθέσει τις πληροφορίες που συγκεντρώθηκαν κατά τη διάρκεια της έρευνας από τους εμπειρογνώμονες του Κοινοβουλίου σε θέματα κυβερνοασφάλειας, που εντόπισαν το κακόβουλο λογισμικό Predator», αναφέρει η κυρία Μετσόλα στον αντιπρόεδρο της Ευρωβουλής.

Τον πληροφορεί, μάλιστα, πως θα ενημερώσει τη Διάσκεψη των Προέδρων στην επόμενη συνεδρίασή της για τις τελευταίες εξελίξεις, η οποία στη συνέχεια θα αποφασίσει αν το θέμα θα συζητηθεί ή όχι στην Ολομέλεια.

Η πλήρης επιστολή Μετσόλα:

«Αγαπητέ κε Παπαδημούλη,

Αγαπητέ Δημήτρη,

Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την επιστολή σας της 1ης Αυγούστου 2022 σχετικά με την απόπειρα παραβίασης του κινητού τηλεφώνου του ευρωβουλευτή Ανδρουλάκη.

Όπως περιέγραψα σε προηγούμενη επιστολή μου προς εσάς, ανησυχώ πολύ για την παράνομη παρακολούθηση δημοσιογράφων, πολιτικών και άλλων πολιτών. Τέτοιες παραβιάσεις των αρχών και αξιών που αποτελούν τη βάση του δημοκρατικού μας συστήματος δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές, ανεξάρτητα από το αν συμβαίνουν στην Ελλάδα ή σε άλλο κράτος μέλος.

Είμαι υπερήφανη που ήταν οι εμπειρογνώμονες του Κοινοβουλίου σε θέματα κυβερνοασφάλειας που, μετά την πρωτοβουλία μου τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους προκειμένου να διασφαλιστεί η ακεραιότητα των κινητών τηλεφώνων των βουλευτών, εντόπισαν το κακόβουλο λογισμικό Predator. Ενημέρωσα τον κ. Ανδρουλάκη ότι το Κοινοβούλιο είναι έτοιμο να συνεργαστεί πλήρως με τις ελληνικές αρχές και να διαθέσει τις πληροφορίες που συγκεντρώθηκαν κατά τη διάρκεια της έρευνας.

Το Κοινοβούλιο έχει λάβει ένα πρώτο αίτημα για πληροφορίες από ελληνική Αρχή, το οποίο θα παρασχεθεί τις επόμενες ημέρες.

Παράλληλα, χαιρετίζω το γεγονός ότι- εκτός από τις συνεχιζόμενες έρευνες των αρμόδιων εθνικών Αρχών- το ελληνικό Κοινοβούλιο εξετάζει και τις τελευταίες αποκαλύψεις.

Όσον αφορά τη συνέχεια στο Ευρωκοινοβούλιο, θα ζητήσω από την Αντιπρόεδρο Καϊλή και την Αντιπρόεδρο Charanzova (αντίστοιχα Πρόεδρο και Αντιπρόεδρο της Ομάδας Εργασίας του Προεδρείου για τη στρατηγική καινοτομίας ΤΠΕ) να οργανώσουν τον Σεπτέμβριο μια παρουσίαση από τη ΓΔ ITEC των σχετικών δράσεων που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα για να εξασφαλιστεί η κατάλληλη προστασία και βοήθεια προς τους βουλευτές κατά της χρήσης spyware.

Επιπλέον, σκοπεύω να ενημερώσω τη Διάσκεψη των Προέδρων στην επόμενη συνεδρίασή της, για τις τελευταίες εξελίξεις και τα μέτρα που έλαβε το Κοινοβούλιο. Η Διάσκεψη των Προέδρων θα πρέπει επίσης να αποφασίσει εάν το θέμα θα συζητηθεί ή όχι στην Ολομέλεια.

Είμαι πεπεισμένη ότι το έργο της εξεταστικής επιτροπής του Κοινοβουλίου για τη διερεύνηση της χρήσης του κατασκοπευτικού λογισμικού Pegasus και αντίστοιχων προγραμμάτων παρακολούθησης, θα συμβάλει στις συνολικές προσπάθειες για τον τερματισμό των παράνομων πρακτικών στις οποίες αναφέρεστε, οι οποίες, σύμφωνα με τις εκθέσεις, είναι ευρέως διαδεδομένες.

Σας διαβεβαιώνω ότι θα συνεχίσω επίσης να κάνω ό,τι είναι δυνατόν για να διασφαλίσω ότι οι ευρωβουλευτές θα μπορούν να συνεχίσουν να ασκούν τα καθήκοντά τους απαλλαγμένοι από κάθε είδους παρεμβάσεις.

Με εκτίμηση

Ρομπέρτα Μετσόλα».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις