Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Έρχεται καύσωνας – Ελλάδα: Προ των πυλών μεγάλο “κύμα” ζέστης
ΕΛΛΑΔΑ

Έρχεται καύσωνας – Ελλάδα: Προ των πυλών μεγάλο “κύμα” ζέστης

Έρχεται καύσωνας - Ελλάδα: SOS για πιθανές πυρκαγιές λόγω της ζέστης

Οι θερμές μάζες που επικρατούν σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης και έχουν προκαλέσει ξηρασία σε Βρετανία και Ολλανδία αναμένεται να επηρεάσουν και τη χώρα μας. Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους ο καύσωνας θα φτάσει στην Ελλάδα τις επόμενες ημέρες με τις πιο δύσκολες μέρες να είναι το Σάββατο και η Κυριακή οπότε και πολλές περιοχές της Ελλάδας θα δουν τον υδράργυρο να αγγίζει έως και τους 42 βαθμούς Κελσίου. Παράλληλα, με βάση τα τελευταία διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία που ανέλυσε η πυρομετεωρολογική ομάδα FLAME του ΕΑΑ / meteo.gr, η ευφλεκτότητα των νεκρών δασικών καυσίμων αναμένεται να παρουσιάσει σημαντική αύξηση κατά τη διάρκεια τη ίδιας περιόδους.

Αιτία για αυτή την αύξηση αποτελεί η σταδιακή άνοδος της θερμοκρασίας σε συνδυασμό με την επικράτηση ξηρών συνθηκών. Κάτω από αυτές τις συνθήκες, τα νεκρά δασικά καύσιμα, ειδικότερα δε τα πιο λεπτά όπως φύλλα, βελόνες, μικρά κλαδιά και κορμοί, αποβάλλουν υγρασία στην ατμόσφαιρα και ξεραίνονται γρήγορα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να διευκολύνεται η ανάφλεξη εφόσον υπάρξει κάποια πηγή θερμότητας, και στη συνέχεια η διατήρηση της καύσης και η γρήγορη μετάδοση (εξάπλωση) της φωτιάς.

Μικρής διάρκειας ο καύσωνας λέει ο Καλλιάνος

Ειδικότερα, στον επόμενο χάρτη παρουσιάζεται η πρόγνωση της περιεχόμενης υγρασίας των νεκρών δασικών καυσίμων για σήμερα, οπότε και αυτή αναμένεται, μέσα σε διάστημα 2 ημερών, να πέσει κάτω από το 10 % στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας. Οι τιμές αυτές δημιουργούν ευνοϊκό υπόβαθρο για την εκδήλωση και την εξάπλωση δασικών πυρκαγιών.

Για μίνι καύσωνα προειδοποίησε και ο Γιάννης Καλλιάνος. Όπως έγραψε σε ανάρτησή του στο facebook θα είναι μικρής διάρκειας αλλά σχετικά αυξημένης έντασης.

O καιρός σήμερα 17/8

Γενικά αίθριος, θα είναι σήμερα Τετάρτη ο καιρός στην Αττική, με πρόσκαιρες νεφώσεις το μεσημέρι και το απόγευμα. Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί 3 και πρόσκαιρα το απόγευμα νότιοι 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 24 έως 36 βαθμούς Κελσίου. Στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη τοπικές νεφώσεις με σποραδικούς όμβρους και πιθανόν μεμονωμένες καταιγίδες. Σε όλες τις υπόλοιπες περιοχές γενικά αίθριος καιρός, αλλά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν κατά τόπους νεφώσεις και πιθανώς στα ορεινά, να εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι.

Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα είναι αρχικά ασθενείς και από το μεσημέρι βορειοδυτικοί έως 5 μποφόρ. Στο Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 και στο ανατολικό Αιγαίο και την Κρήτη τοπικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία στα ανατολικά και τα νότια ηπειρωτικά τα φτάσει τους 36 με 37 βαθμούς Κελσίου, ενώ στα δυτικά και τα βόρεια ηπειρωτικά και τη νησιωτική χώρα θα φτάσει τους 33 με 35 βαθμούς Κελσίου.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις