Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

20

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Ειδεχθή εγκλήματα στην Ελλάδα: «Κομμούνια, πασοκάκια θα πεθάνετε»
ΕΛΛΑΔΑ

Ειδεχθή εγκλήματα στην Ελλάδα: «Κομμούνια, πασοκάκια θα πεθάνετε»

Ειδεχθή εγκλήματα στην Ελλάδα: Τα λόγια του εισαγγελέα ήταν καταπέλτης

Άφωνη και σοκαρισμένη έμεινε η Ελλάδα στις 16 Αυγούστου 1982, με την κλειστή κοινωνία όμως του χωριού Ρητίνη στην Πιερία, να μην πέφτει από τα σύννεφα από το αποτρόπαιο έγκλημα που είχε διαπράξει ο 19χρονος ακροδεξιός-χουντοβασιλικός, όπως τον περιέγραφαν. Όλο το χωριό ήξερε… Είχε σκοτώσει την πρώην μνηστή του και τους γονείς της για λόγους… προίκας, αλλά και πολιτικού κόμματος.

Ο 19χρονος αγρότης, με ένα κυνηγετικό όπλο- όπως διαβάζουμε στη Μηχανή του Χρόνου- δολοφόνησε εν ψυχρώ την 16χρονη πρώην μνηστή του, τον 43χρονο πατέρα της και την 37χρονη μητέρα της σε ένα χωράφι της οικογένειας. Ήταν αρραβωνιασμένοι για 15 μήνες, αλλά δεν στέριωσε για να πάνε σε γάμο, καθώς ζητούσε φορτικά και πολύ πιεστικά προίκα.

Η προειδοποίηση και ο πυροβολισμός στον αέρα

Μία εβδομάδα πριν το φονικό, είχε έρθει η… προειδοποίηση, καθώς ο 19χρονος εισέβαλε στις 03:00 τα μεσάνυχτα στο σπίτι της οικογένειας, τους έβγαλε έξω και τους έβγαλε έξω από το σπίτι τόσο την 16χρονη και τους γονείς της. Τους έστησε στον τοίχο και με το όπλο τους απείλησε, λέγοντας: «Αν δεν αλλάξετε κόμμα, θα σας σκοτώσω». Σαν να μην έφτανε αυτό, πυροβόλησε στον αέρα και εξαφανίστηκε. Η τοπική κοινωνία τον περιέγραφε ως «ακροδεξιό» και «χουντοβασιλικό».

Απειλές, είχαν δεχτεί κι άλλοι κάτοικοι της Ρητίνης, με έναν ιδιοκτήτη καφετέριας να υποστηρίζει πως τον είχε απειλήσει ότι θα του κάψει το μαγαζί λίγο πριν τις βουλευτικές εκλογές του 1981, ενώ στο χωριό τον είχαν ακούσει να φωνάζει: «Κομμούνια, πασοκάκια, θα πεθάνετε».

«Έτρεχαν μάνα και κόρη και πίσω αυτός με το όπλο»

Αυτόπτες μάρτυρες του φονικού περιέγραψαν στον Τύπο τότε όσα είχαν εκτυλιχθεί: «Είδαμε τη μάνα και την κόρη να τρέχουν προς το μέρος μας και να φωνάζουν για βοήθεια και πιο πίσω έτρεχε ο Β. κρατώντας το όπλο».

Ο 19χρονος σκότωσε πρώτα την 37χρονη μητέρα και εν συνεχεία, την 16χρονη πρώην μνηστή του: «Αμέσως μετά πήγε πάνω από το πτώμα του κοριτσιού και άρχισε να τη χτυπά με το όπλο στο κεφάλι», ανέφεραν οι μάρτυρες στους δημοσιογράφους. Ελάχιστα μέτρα μακριά, στην άσφαλτο βρέθηκε και το πτώμα του 43χρονου πατέρα, ο οποίος από καιρό και ζητούσε επιτακτικά προστασία από την αστυνομία.

Είπε το αμίμητο: «Καμιά φορά, όποιος αγαπά πολύ σκοτώνει»

Όταν συνελήφθη, η 19χρονος φονιάς είπε ξεδιάντροπα στον Εισαγγελέα Κατερίνης πως «αισθάνθηκε μεγάλη ευχαρίστηση, όταν είδε και τους τρεις ξαπλωμένους στο χώμα να σπαρταρούν». Τόνισε ότι οι λόγοι που τον εξώθησαν στο έγκλημα δεν ήταν πολιτικοί, αλλά αισθηματικοί, λέγοντας το αμίμητο: «Καμιά φορά, όποιος αγαπά πολύ σκοτώνει». Στην ίδια γραμμή και ο αδερφός του, που είπε στους δημοσιογράφους: «Σκότωσε γιατί δεν του έδιναν την κόρη τους που την αγαπούσε πολύ. Είχαν κλεφτεί πριν αρραβωνιαστούν και είχαν πάει για μια εβδομάδα στην Αθήνα. Είναι αυτό που σας λέω: Οι γονείς δεν τον ήθελαν».

Η υπόθεση εκδικάστηκε στα τέλη Ιανουαρίου το 1984 στο Κακουργιοδικείο Θεσσαλονίκης και ένας από τους αδερφούς της 37χρονης μητέρας κατέθεσε ότι η 16χρονη φοβόταν τον 19χρονο και του είπε: «Δεν τον θέλω πια, γιατί θα με σκοτώσει και εμένα και τους γονείς μου». Ο αδερφός του 43χρονου πατέρα προσέθεσε ότι ο 19χρονος έδερνε την 16χρονη και εκβίαζε οικονομικά την οικογένειά της.

«Ήταν αυταρχικός… Με ήθελε για σώγαμπρο»

Ο φονιάς από την πλευρά του τα έριξε στον… πεθερό, λέγοντας: «Ήταν αυταρχικός. Με ήθελε για “σώγαμπρο” πράγμα που εγώ δεν μπορούσα να ανεχτώ. Η γυναίκα του συμφωνούσε μαζί του. Μόνο η κόρη τους ήταν σωστός άνθρωπος. Δεν ήθελα να τη σκοτώσω. Πρέπει να σκοτώθηκαν κι αυτή κι η μάνα της με την ίδια σφαίρα καθώς τρέχανε μαζί. Μετά δεν χτύπησα την κοπέλα στο κεφάλι, όπως είπαν οι μάρτυρες, αλλά απλώς τη σκούντησα στον ώμο με το όπλο και της είπα “πώς φτάσαμε σ’ αυτό το σημείο;”“, ισχυρίστηκε.

«Έκανε το τριπλό έγκλημα και τώρα λακίζει γιατί είναι λιπόψυχος»

Τα λόγια του εισαγγελέα ήταν καταπέλτης: «Τα στοιχεία δείχνουν πώς σκεπτόταν ο δράστης. Έκανε σταθερά το τριπλό έγκλημα και τώρα “λακίζει” γιατί είναι λιπόψυχος και θέλει να σώσει το τομάρι του». Ο 19χρονος δολοφόνος καταδικάστηκε σε τρεις φορές ισόβια, φυλάκιση ενός έτους για παράνομη οπλοφορία και φυλάκιση 16 μηνών για παράνομη οπλοχρησία. Ο 23χρονος φίλος του, που γνώριζε τις προθέσεις του. καταδικάστηκε σε φυλάκιση 30 μηνών κατά συγχώνευση για “ψυχική συνεργία στο έγκλημα”!

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις