Βαρύς χειμώνας, ασήκωτος ο λογαριασμός…

ΚΟΣΜΟΣ

Βαρύς χειμώνας, ασήκωτος ο λογαριασμός…

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: AlphaFreePress

Η Γερμανία βρίσκεται στη δεύτερη φάση ενός σχεδίου έκτακτης ανάγκης και είναι η μόνη χώρα που αγωνιά

16.08.2022 | 11:49

Από τη Λίνα Δρούγκα, Δημοσιογράφο

Από μερικές εκατοντάδες έως χίλια ευρώ  θα είναι η επιβάρυνση για κάθε γερμανικό νοικοκυριό λόγω του νέου τέλους στο φυσικό αέριο. Υπολογίζεται πως το έκτακτο τέλος, που θα ισχύσει μέχρι τον Απρίλιο του 2024, θα κοστίσει κατά μέσο όρο περίπου 97 ευρώ το μήνα στα νοικοκυριά με ένα άτομο, 194 ευρώ τουλάχιστον στα νοικοκυριά με δύο άτομα και 290 ευρώ στα νοικοκυριά μιας τετραμελούς οικογένειας.

Το νέο τέλος θα επιβαρύνει και τις βιομηχανίες που ήδη αντιμετωπίζουν υψηλά κόστη δισεκατομμυρίων λόγω της ενεργειακής κρίσης. Και θα κληθούν να επιβαρυνθούν κατά εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ ακόμα.. Η γερμανική κυβέρνηση πιέζεται να λάβει νέα μέτρα στήριξης. Η γερμανική κυβέρνηση πιέζεται γενικότερα. Ο υπουργός ενέργειας Ρόμπερτ Χάμπεκ ρωτήθηκε πρόσφατα αν φοβάται το φετινό φθινόπωρο. «Ο φόβος είναι ένα συναίσθημα που παραλύει. Αλλά φυσικά ανησυχώ», η απάντησή του.

Η Γερμανία είναι η χώρα που αγωνιά περισσότερο

Εάν η τιμή του φυσικού αερίου διπλασιαστεί το φθινόπωρο, ο πληθωρισμός θα πετάξει 4 μονάδες. Και 350 σχεδόν χιλιάδες εργαζόμενοι ενδέχεται να χάσουν τη δουλειά τους μέσα στους επόμενους λίγους μήνες. Η Ευρώπη σπεύδει να αναπληρώσει τα αποθέματά του φυσικού αερίου ενόψει της χειμερινής περιόδου.

Η Γερμανία βρίσκεται στη δεύτερη φάση ενός σχεδίου έκτακτης ανάγκης και κατάφερε να γεμίσει κατά 75% τις αποθήκες της μέχρι στιγμής. Και είναι η χώρα που αγωνιά πολύ περισσότερο από κάθε άλλη. Τα φώτα κλείνουν για λόγους οικονομίας στους δρόμους, το ίδιο και τα φώτα των επιχειρήσεων, οι θερμοστάτες θα ρυθμιστούν χαμηλά για τη θέρμανση, ο διακόπτης θα κλείνει υποχρεωτικά για κάποιες ώρες την ημέρα… Και τα σχολεία ενδεχομένως να λειτουργούν 3 μέρες την εβδομάδα…. Από κάθε άποψη, ο γερμανικός χειμώνας θα είναι φέτος βαρύς και ο λογαριασμός ασήκωτος…

Exit mobile version