Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Κατάργηση αμβλώσεων: Μια τραγική οικογενειακή ιστορία
ΚΟΣΜΟΣ

Κατάργηση αμβλώσεων: Μια τραγική οικογενειακή ιστορία

Κατάργηση αμβλώσεων: «Ο προ-παππούς μου δολοφόνησε την προ-γιαγιά μου κάνοντάς της έκτρωση πάνω στο τραπέζι της κουζίνας τους»

Οι γυναίκες καταφεύγουν στις αμβλώσεις από τις απαρχές του χρόνου – είτε για λόγους υγείας είτε για συναισθηματικούς παράγοντες. Η απαγόρευσή τους, όπως έχει δείξει η ιστορία, τις εξαναγκάζει σε πρακτικές επικίνδυνες, που μπορεί να τις οδηγήσουν ακόμα και στο θάνατο, αν η άμβλωση δεν γίνει υπό την επιτήρηση ειδικού. Αυτό επιβεβαιώνει η τραγική οικογενειακή ιστορία που μοιράστηκε η Linda Black με την αμερικανική Huffington Post, η οποία γράφει, μεταξύ άλλων: «Το 1919, η 7χρονη τότε γιαγιά μου αναγκάστηκε να ξυπνήσει, τα χαράματα, από τον πατέρα της. ‘Έλα να αποχαιρετήσεις τη μάνα σου’, της είπε. Την οδήγησε, μαζί με τα αδέρφια της, στην κουζίνα, όπου η μητέρα τους αργοπέθαινε πάνω στο τραπέζι. Το δωμάτιο, το τραπέζι και το κάτω μέρος του σώματός της ήταν πλημμυρισμένα στο αίμα. Αυτή είναι η μόνη ανάμνηση που έχει η γιαγιά μου από τη μητέρα της. Το σοκ της στιγμής διέγραψε οποιαδήποτε όμορφη μνήμη.

“Ο πατέρας της γιαγιάς μου δολοφόνησε τη μητέρα της κάνοντάς της έκτρωση. Ποτέ δεν κατηγορήθηκε για έγκλημα. Μετά το θάνατο της γυναίκας του, ανέλαβε εκείνος την ανατροφή της μικρότερης κόρης του και των αδερφών της. Έστειλε τη γιαγιά μου να εργαστεί στο αγρόκτημα ενός συγγενή. Για εκείνον, η άμβλωση ήταν ένα ρίσκο που έπρεπε να πάρει. Ήδη είχαν πάρα πολλά παιδιά.

“Το 1919 σε πολλές πολιτείες ήταν παράνομη η ενημέρωση για την αντισύλληψη ή τις αμβλώσεις. Η προ-γιαγιά μου δεν είχε άλλη επιλογή παρά να κάνει σεξ με τον άντρα της: Εθεωρείτο συζυγικό καθήκον. Δεν είχε λόγο στο αν θα έμενε έγκυος ή όχι. Και η έλλειψη επιλογών τη σκότωσε. «Το 1919 σε πολλές πολιτείες ήταν παράνομη η ενημέρωση για την αντισύλληψη ή τις αμβλώσεις. Η προ-γιαγιά μου δεν είχε άλλη επιλογή παρά να κάνει σεξ με τον άντρα της: Εθεωρείτο συζυγικό καθήκον. Δεν είχε λόγο στο αν θα έμενε έγκυος ή όχι. Και η έλλειψη επιλογών τη σκότωσε».

“Η γιαγιά μου, σύμφωνα με τη δική της μαρτυρία, ποτέ δεν ένιωσε αγάπη μετά το θάνατο της μητέρας της. Οι συγγενείς που τη μεγάλωσαν την αντιμετώπισαν σαν υπηρετικό προσωπικό. Παντρεύτηκε τον πρώτο άντρα που της έδειξε ενδιαφέρον (ο παππούς μου ήταν τρυφερός). Ήταν 16. Εκείνος ήταν μεγαλύτερος σε ηλικία και ζούσε με τους γονείς του. Μέχρι το θάνατό του, η γιαγιά μου έγινε υπηρέτρια στο δικό του σπίτι.

»Η ζωή για τα αδέρφια της δεν ήταν πολύ καλύτερη. Οι μικρότεροι αδερφοί της έτρωγαν συχνά ξύλο από τον πατέρα τους, ενώ η υστερότοκη έπεσε θύμα κακοποίησης από εκείνον. Τελικά, η αδερφή της γιαγιάς μου παντρεύτηκε έναν άντρα που έμοιαζε στον πατέρα της, ο οποίος την κακοποιούσε από την ημέρα του γάμου μέχρι το θάνατό της. Τα αδέρφια της εξαφανίστηκαν. Για δεκαετίες η γιαγιά μου δεν είχε ιδέα τι τους είχε συμβεί. Ξανασυναντήθηκαν μετά τα εξήντα χρόνια τους.

“Η ενήλικη σήμερα κόρη μου δεν έχει κάνει ποτέ σεξ χωρίς προφυλάξεις. Τώρα είναι γεμάτη φόβο για το σχέδιο του Ανώτατου Δικαστηρίου να ανατρέψει την απόφαση Ρόου εναντίον Ουέιντ. Η υγεία και η ζωή της είναι υπερβολικά σύνθετες για να διαχειριστεί με επιτυχία μια εγκυμοσύνη ή ένα παιδί. Βρίσκεται σε πανικό, για λογαριασμό όλων των γόνιμων ανθρώπων με μήτρα. Μιλώντας μαζί της, της υποσχέθηκα ότι αν ανατραπεί η απόφαση Ρόου, θα δημιουργήσω μια έξοδο κινδύνου για να βοηθάω ανθρώπους να πηγαίνουν σε χώρες όπου επιτρέπονται οι αμβλώσεις. Το παιδί μου δεν μπορεί να κοιμηθεί τις νύχτες γιατί ανησυχεί για όσους θα πεθάνουν από μια επικίνδυνη άμβλωση. Ξέρει την ιστορία της προ-γιαγιάς μου».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις