Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

20

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ / Κάθε πότε πρέπει να κάνω self test: Τι ισχύει για συμπτωματικούς και μη
ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ

Κάθε πότε πρέπει να κάνω self test: Τι ισχύει για συμπτωματικούς και μη

Κάθε πότε πρέπει να κάνω self test: Οι νέες κατευθυντήριες γραμμές από τον FDA

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) εξέδωσε νέες συστάσεις για το κάθε πότε όσοι δεν έχουν συμπτώματα, αλλά υπάρχει πιθανότητα να έχουν κολλήσει Covid, θα πρέπει να κάνουν self test. Οι νέες κατευθυντήριες γραμμές έρχονται καθώς η εξαιρετικά μεταδοτική υποπαραλλαγή BA.5 της Όμικρον συνεχίζει να εξαπλώνεται.

Οι οδηγίες λένε πως τα ασυμπτωματικά άτομα που κάνουν τεστ αντιγόνου θα πρέπει να πραγματοποιήσουν τουλάχιστον τρία τεστ, το καθένα με διαφορά 48 ωρών, ώστε να αυξηθούν οι πιθανότητες να έχουν το σωστό αποτέλεσμα, εάν τελικά έχουν κολλήσει. Τα άτομα που έχουν συμπτώματα θα πρέπει να κάνουν τουλάχιστον δύο τεστ, με διαφορά 48 ωρών, σύμφωνα με τον Οργανισμό. Πολλοί άνθρωποι έχουν αναφέρει ότι τα self test στο σπίτι δεν ανίχνευσαν τη λοίμωξη, αν και οι μελέτες έχουν δείξει ότι τα test μπορούν να ανιχνεύσουν τη μετάλλαξη Omicron, όπως και στην Delta, την προηγούμενη παραλλαγή. Σημειώνεται πως ο ιός σε δύο ημέρες μπορεί να αναπτυχθεί σε ανιχνεύσιμο επίπεδο, χωρίς να αποκλείεται όμως να βγει κάποιος θετικός και στις έξι ημέρες.

Τι λένε οι οδηγίες

Όπως σημειώνει ο FDA, τα τεστ αντιγόνου COVID-19 στο σπίτι είναι λιγότερο ακριβή από τα μοριακά τεστ. Τα τεστ αντιγόνου COVID-19 μπορεί να μην ανιχνεύσουν τον ιό SARS-CoV-2 νωρίς σε μια λοίμωξη, πράγμα που σημαίνει ότι ο έλεγχος αμέσως μετά την επαφή με κάποιον με COVID-19 θα μπορούσε να οδηγήσει σε ψευδώς αρνητικό αποτέλεσμα, ειδικά εάν δεν υπάρχουν συμπτώματα.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η επαναληπτική δοκιμή είναι σημαντική. “Εάν σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε κατ’ οίκον τεστ αντιγόνου COVID-19, έχετε στη διάθεσή σας αρκετά τεστ, ώστε να μπορείτε να κάνετε περισσότερες από μία φορές. Δεν χρειάζεται να χρησιμοποιείτε την ίδια μάρκα κάθε φορά” εξηγεί ο Οργανισμός. Εάν λάβετε αρνητικό αποτέλεσμα, το τεστ δεν ανίχνευσε τον ιό SARS-CoV-2 εκείνη τη στιγμή του ελέγχου. Ο FDA προσθέτει πως εάν έχετε συμπτώματα COVID-19, δοκιμάστε ξανά 48 ώρες μετά το πρώτο αρνητικό τεστ, για τουλάχιστον δύο συνολικά τεστ.

Τα μοριακά τεστ ανιχνεύουν τον ιό στο 95%

Εάν λάβετε αρνητικό αποτέλεσμα στο δεύτερο τεστ και ανησυχείτε ότι μπορεί να έχετε COVID-19, μπορείτε να επιλέξετε να κάνετε ξανά το τεστ 48 ώρες μετά τη δεύτερη εξέταση, κάνετε εργαστηριακή μοριακή εξέταση ή να καλέσετε τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης.

Ο Οργανισμός εξηγεί πως τα μοριακά τεστ COVID-19 μπορούν να ανιχνεύσουν τον ιό SARS-CoV-2 στο 95% όταν κάποιος έχει μολυνθεί. Ωστόσο, τα τεστ αντιγόνου COVID-19 στο σπίτι ανιχνεύουν τον ιό τουλάχιστον στο 80% των περιπτώσεων όταν κάποιος έχει μολυνθεί.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις