Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Ξανθόπουλος: Μόνη λύση η παραίτηση Μητσοτάκη και εκλογές
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ξανθόπουλος: Μόνη λύση η παραίτηση Μητσοτάκη και εκλογές

Ξανθόπουλος: Ο τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Θ. Ξανθόπουλος μίλησε στον Real fm για το σκάνδαλο των υποκλοπών και τις ευθύνες της κυβέρνησης.

«Πρόκειται για βαθιά θεσμικό ζήτημα, ουσιαστικής λειτουργίας της δημοκρατίας, καταστρατήγησης συνταγματικών διατάξεων, ένα μείζον πολιτικό ζήτημα. Ζητάμε εκλογές γιατί ο κ. Μητσοτάκης είχε χρεωθεί εξ αντικειμένου την απόλυτη ευθύνη και για την παρακολούθηση του κ. Κουκάκη, ενός σημαντικού παράγοντα της ερευνητικής δημοσιογραφίας και του κ. Ανδρουλάκη, του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, μέσω της ΕΥΠ και του παράνομου λογισμικού predator».

Αυτό τόνισε ο βουλευτής Δράμας και τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Θ. Ξανθόπουλος, μιλώντας στον Real fm, για το σκάνδαλο των υποκλοπών και τις ευθύνες της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Οπως είπε ο κ. Μητσοτάκης υπήγαγε εξ αρχής την ΕΥΠ αποκλειστικά στο Μαξίμου. άλλαξε αμέσως και τις προϋποθέσεις για τον διορισμό του επικεφαλής της ΕΥΠ γιατί ο κ. Κοντολέων δεν διέθετε τα τυπικά προσόντα ενώ με τροπολογία του κ. Πικραμένου κατήργησε την υποχρέωση της εκ των υστέρων ενημέρωσης του παρακολουθουμένου από την ΑΔΑΕ, ρύθμιση με την οποία είχε διαφωνήσει ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ γιατί περιστέλλει τα ατομικά δικαιώματα του πολίτη.

Απόλυτη ευθύνη του πρωθυπουργού

«Όλα αυτά είναι ψηφίδες ενός ψηφιδωτού που δείχνει ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει την απόλυτη ευθύνη. Όταν παρακολουθούνται δημοσιογράφοι, πολιτικοί αρχηγοί με την ευθύνη, την ανοχή και με το πλαίσιο που διαμόρφωσε ο κ. Μητσοτάκης, δεν υπάρχει άλλη λύση, Παραιτείται ο πρωθυπουργός που έχει την άμεση πολιτική ευθύνη και η χώρα οδηγείται σε εκλογές. Αυτή είναι η συνταγματική πρόβλεψη», υπογράμμισε.  Ο κ. Ξανθόπουλος σημείωσε επίσης ότι χωρίς να προηγηθεί καμία συζήτηση για τον δημοκρατικό έλεγχο της ΕΥΠ, η κυβέρνηση επιχειρεί με την ΠΝΠ να κλείσει το θέμα. Η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας έχει σημαντικό ρόλο να επιτελέσει και σωστά ο κ. Ανδρουλάκης δεν θέλει προσωπική ενημέρωση αλλά ζητά όλα να κατατεθούν στην Επιτροπή», συμπλήρωσε.

«Ταυτόχρονα με τις παρακολουθήσεις της ΕΥΠ υπάρχει και το κακόβουλο λογισμικό, το predator. Η κυβέρνηση δεν έχει δώσει πειστικές απαντήσεις, αν το έχουν οι υπηρεσίες. Χρειάζεται ομόθυμη αντιμετώπιση γιατί κάποια παρακρατική δομή το χρησιμοποιεί. Η διαφάνεια στοιχείο της δημοκρατίας. Η φθορά της κυβέρνηση είναι ανεπίστρεπτη. Έχει χάσει την αίσθηση της επίγνωσης των ευθυνών της. Γιατί οι υποκλοπές είναι και ποινικά κολάσιμες κακουργηματικές πράξεις», κατέληξε.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις