Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

07

Οκτωβρίου 2022

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Αμπντούλ Χαμίντ Χαν: Σήμερα βγαίνει το τουρκικό γεωτρύπανο
ΚΟΣΜΟΣ

Αμπντούλ Χαμίντ Χαν: Σήμερα βγαίνει το τουρκικό γεωτρύπανο

Αμπντούλ Χαμίντ Χαν: Νέο κρας τεστ στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Με επετειακή διάθεση (100 χρόνια από την αντεπίθεση του Κεμάλ στο μικρασιατικό μέτωπο) και εθνικιστικές κορώνες αποπλέει σήμερα το τουρκικό γεωτρύπανο Αμπντούλ Χαμίντ Χαν για την ανατολική Μεσόγειο. Ο τελικός του προορισμός παραμένει επτασφράγιστο μυστικό, με την Αθήνα να εκτιμά ότι θα κινηθεί όπως το Ορούτς Ρέις στο παρελθόν. Με τη διαφορά, όπως διαμηνύουν προς πάσα κατεύθυνση ελληνικοί κυβερνητικοί κύκλοι, πως το 2022 δεν είναι 2020 και η Αθήνα είναι προετοιμασμένη για όλα τα ενδεχόμενα, αν η Άγκυρα τραβήξει το σχοινί. Το «μπαλάκι» λοιπόν είναι στην τουρκική πλευρά και όλοι αναμένουν να δουν κατά πόσο ο Ερντογάν θέλει να ανεβάσει την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και πόσο θέλει να δοκιμάσει τα όρια του ΝΑΤΟ και της Δύσης. Σίγουρο είναι εξάλλου ότι το ταξίδι του Αμπντούλ Χαμίντ Χαν εξυπηρετεί και εσωτερικούς λόγους στην Τουρκία.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι προσδοκίες του Τούρκου προέδρου αναφορικά με τον απόπλου του γεωτρύπανου στρέφονται και στο εσωτερικό της Τουρκίας. Ο Ταγίπ Ερντογάν εξάλλου ετοιμάζει φιέστα στο λιμάνι της Μερσινας. «Θα χαιρετίσουμε το απόπλου του τέταρτου γεωτρύπανού μας, το οποίο έχει εξοπλιστεί με τεχνολογία νέας γενιάς, από το λιμάνι Τασούτζου της Μερσίνας» δήλωσε σχετικά ο Τούρκος πρόεδρος.

Τα τρία σενάρια

Έτσι, λοιπόν, όπως στήνεται η σκακιέρα, οι επιλογές για το ταξίδι του Αμπντούλ Χαμίντ εμφανίζονται σε τρία σενάρια. Το πρώτο που είναι και αυτό που θεωρείται ότι έχει τις λιγότερες πιθανότητες αλλά θα ανεβάσει την ένταση κατακόρυφα είναι να ακολουθήσει το τουρκικό γεωτρύπανο την πορεία του Ορούτς Ρέις. Μία ευθεία πρόκληση – αμφισβήτηση των συνόρων και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας, μίας χώρας – μέλους του ΝΑΤΟ από έναν σύμμαχο της στο ΝΑΤΟ. Τα άλλα σενάρια αφορούν το ενδεχόμενο το Αμπντούλ Χαμίντ Χαν να βάλει πλώρη για την κυπριακή ΑΟΖ. Και είτε να κινηθεί σε περιοχές όπου η Κυπριακή Δημοκρατία έχει αδειοδοτήσει για έρευνες, όπως το οικόπεδο 6 για το οποίο υπάρχουν και πληροφορίες περί εντοπισμού μεγάλου κοιτάσματος, είτε να κινηθεί στην περιοχή ανάμεσα στην Μερσίνα και την Κερύνεια, που είναι η πλέον «ανώδυνη».

Για μια  Γαλάζια Πατρίδα

Στόχος της Τουρκίας θα είναι σε όλες τις περιπτώσεις να αποδείξει ότι υπερασπίζεται το «δόγμα της Γαλάζιας Πατρίδας» ακόμα και σε περιόδους που υποτίθεται ότι θα έπρεπε να αποφεύγει τις προκλήσεις. Με το ερώτημα που μπαίνει εμφατικά πλέον από αναλυτές πέραν των αντιδράσεων Αθήνας και Λευκωσίας να αφορά και τις αντιδράσεις των συμμάχων και της Δύσης. Στο ερώτημα αν πρέπει να υπάρχει διάκριση στο αν το γεωτρύπανο θα κατευθυνθεί σε περιοχή ελληνικών συμφερόντων ή στην κυπριακή ΑΟΖ δεν είναι λίγοι αυτοί που υπογραμμίζουν ότι αυτή υφίσταται αν και δεν πρέπει. Τονίζουν δε ότι τα μηνύματα που θα στείλει η διεθνή κοινότητα, όσα θα πει και κυρίως για όσα θα επιλέξει να σιωπήσει – ενδεχομένως – το ΝΑΤΟ μπορεί να συνθέσουν μία ιδιαίτερα επικίνδυνη εικόνα για το μέλλον. Το σίγουρο είναι ότι ο Τούρκος πρόεδρος θα μετρήσει την αντοχή της Δύσης αλλά και η Ελλάδα και η Κύπρος την αντοχή των συμμάχων τους.

Σε μία συγκυρία κατά την οποία η Δύση βάζει πρώτο θέμα στην ατζέντα της το σεβασμό των συνόρων και της εδαφικής ακεραιότητας των κρατών, δεν μπορεί, όπως έχει επισημάνει εμμέσως πλην σαφώς και η ελληνική διπλωματία να κλείσει τα μάτια στην τουρκική προκλητικότητα. Καθώς η σιωπή θα έστελνε μήνυμα υπέρ της ασυδοσίας του Ερντογάν και μάλιστα στη σκιά της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Σε μία συγκυρία που οι ισορροπίες είναι εξαιρετικά λεπτές και δεν πρέπει να δοκιμάζονται.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις