Αθήνα

°C

kairos icon

Κυριακή

14

Αυγούστου 2021

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Λογισμικό Pegasus Ισπανία: Πώς η Ισπανία απέλυσε την επικεφαλής της δικής της ΕΥΠ
ΚΟΣΜΟΣ

Λογισμικό Pegasus Ισπανία: Πώς η Ισπανία απέλυσε την επικεφαλής της δικής της ΕΥΠ

Λογισμικό Pegasus Ισπανία: Το ιστορικό

Σε μία νέα εποχή όπου οι παρακολουθήσεις αποτελούν ευρωπαϊκό ζήτημα, η απομάκρυνση του Παναγιώτη Κοντολέων από την ηγεσία της ΕΥΠ δεν είναι η πρώτη περίπτωση αποπομπής επικεφαλής μυστικής υπηρεσίας, σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στην Ισπανία, η επικεφαλής της εθνικής υπηρεσίας πληροφοριών (CNI), Παθ Εστεμπάν, καρατομήθηκε τον Μάιο, αφού αποκαλύφθηκε ότι τα κινητά τηλέφωνα του πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ, της υπουργού Άμυνας και του υπουργού Εσωτερικών είχαν μολυνθεί με το κακόβουλο κατασκοπευτικό λογισμικό Pegasus, ενώ είχε γίνει απόπειρα διείσδυσης και στο κινητό τηλέφωνο του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης.

Η παγίδευση των συσκευών τριών κορυφαίων μελών του Υπουργικού Συμβουλίου αποδίδεται από τη Μαδρίτη σε ξένο παράγοντα. Σε κάθε περίπτωση, φαίνεται πως οι δράστες κατάφεραν να αντλήσουν πληροφορίες και δεδομένα. Είχε προηγηθεί, λίγες εβδομάδες νωρίτερα, έκθεση του καναδικού εργαστηρίου Citizen Lab, σύμφωνα με την οποία η CNI είχε παρακολουθήσει τις επικοινωνίες 65 πολιτικών ακαδημαϊκών και μελών της κοινωνίας των πολιτών που συνδέονταν με το κίνημα ανεξαρτητοποίησης της Καταλονίας, με Pegasus και το παρόμοιας φύσης λογισμικό Candiru.

Τρεις ευρωβουλευτές

Στη λίστα αυτή περιλαμβάνονται τρεις ευρωβουλευτές, που φέρεται να παρακολουθούνταν άμεσα και άλλοι δύο που παρακολουθούνταν μέσω συνεργατών ή συγγενών τους. Η κυβέρνηση Σάντσεθ αρνείται οποιαδήποτε γνώση των παρακολουθήσεων, όμως σε πολιτικό επίπεδο η υπόθεση προκάλεσε σοβαρές τριβές στις σχέσεις της Μαδρίτης με μικρά καταλανικά ή περιφερειακά κόμματα, στα οποία βασίζεται για την προώθηση νομοσχεδίων στο κοινοβούλιο. Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον ισπανικό Τύπο, η Εστεμπάν παραδέχτηκε κατά τη διάρκεια κοινοβουλευτικού ελέγχου ότι η CNI παρακολουθούσε τις συσκευές 18 ηγετικών στελεχών του αποσχιστικού καταλανικού κινήματος.

Σύμφωνα με την κατάθεσή της, οι παρακολουθήσεις εγκρίθηκαν αφού ακολουθήθηκε η προβλεπόμενη από το νόμο διαδικασία, όπως ακριβώς έγινε και στην περίπτωση της ΕΥΠ και της νόμιμης επισύνδεσης που αφορά τον Ν. Ανδρουλάκη. H Παθ Εστεμπάν ήταν η πρώτη γυναίκα που διορίστηκε το 2020 επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών. Είναι 64 ετών, με πτυχίο Φιλοσοφίας και Λογοτεχνίας, η Εστεμπάν εργαζόταν πάνω από 40 χρόνια στο CNI.

Viral: “Έλιωσε” η Φον ντερ Λάιεν με τον Πέδρο Σάντσεθ

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις