Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ / Μετάλλαξη Όμικρον 5 – μετάδοση: “Καμπανάκι” από Παγώνη
ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ

Μετάλλαξη Όμικρον 5 – μετάδοση: “Καμπανάκι” από Παγώνη

"Από το φθινόπωρο η Επιτροπή Εμβολιασμού θα αρχίσει να προτρέπει για την 3η και 4η δόση του εμβολίου"

Για την πορεία του κορονοϊού και τα κρούσματα μίλησε σήμερα η Ματίνα Παγώνη. «Τα κρούσματα είναι πολύ περισσότερα από αυτά που ανακοινώνονται και γι’ αυτό φταίμε εμείς οι ίδιοι διότι υπάρχει πολύς κόσμος που δεν δηλώνει το θετικό self-test» είπε μιλώντας στο MEGA η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη.

Η Ματίνα Παγώνη τόνισε πως είναι πολύ σημαντικό όποιος νοσεί και κάνει τεστ να το δηλώνει για να γνωρίζουμε τον συγκεκριμένο αριθμό για τα επιδημιολογικά δεδομένα και για τους υπόλοιπους «σκληρούς» δείκτες. Η γιατρός ανέφερε πως παρατηρείται τις τελευταίες μέρες μια κάμψη στα κρούσματα ωστόσο οι θάνατοι αυξάνονται και αυτό δικαιολογείται λόγω της νόσησης ατόμων άνω των 65 ετών που έχουν υποκείμενα νοσήματα. Η Ματίνα Παγώνη εκτίμησε πως από το φθινόπωρο η Επιτροπή Εμβολιασμού θα αρχίσει να προτρέπει για την 3η και 4η δόση του εμβολίου.

Παγώνη για την παραλλαγή του ιού Όμικρον 5

Αναφορικά με την παραλλαγή του ιού Όμικρον 5, η ίδια τόνισε πως είναι ιδιαίτερα μεταδοτική όχι όμως και θανατηφόρα. Ωστόσο αυτό δεν πρέπει να μας κάνει να επαναπαυτούμε καθώς με την λοίμωξη ο οργανισμός μπαίνει σε «ένα καινούριο κύκλο» και επίσης υπάρχουν και τα συμπτώματα της Long-Covid.

«Τα νησιά είναι στο κόκκινο»

Για την έξαρση κρουσμάτων κοροναϊού και την αύξηση στους θανάτους μίλησε χθες και στον ANT1 η Πρόεδρος του EΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη. «Τα νησιά είναι στο κόκκινο» τόνισε η κ. Παγώνη και πρόσθεσε ότι αυτή την εβδομάδα συγκριτικά με την προηγούμενη τα κρούσματα είναι 11% λιγότερα. Σημείωσε ότι στα νησιά το ιικό φορτίο είναι αυξημένο, η μεταδοτικότατα είναι μεγάλη με αποτέλεσμα, όπως είπε, να επιστρέφουν στην Αθήνα και να κολλάνε και τις οικογένειες τους. Για τον λόγο αυτό η κ. Παγώνη προτείνει όσοι επιστρέφουν από νησιά να κάνουν τεστ.

Όπως είπε η παραλλαγή του κοροναϊού η οποία απασχολεί αυτή την στιγμή είναι η Όμικρον 5, η οποία όπως ανέφερε είναι πολύ μεταδοτική, αλλά όχι θανατηφόρα. Σχετικά με τους θανάτους, η κ. Παγώνη ανέφερε ότι καταγράφονται περίπου πάνω από 50 την ημέρα, με τους περισσότερους να είναι άνω των 75 ετών και με υποκείμενα νοσήματα, ενώ δεν είχαν κάνει την 4η δόση του εμβολίου. Υπογράμμισε ότι μετά το τέλος τον διακοπών θα πρέπει να γίνει μια καμπάνια για τον εμβολιασμό, έτσι ώστε να αντιμετωπίσουμε το φθινόπωρο και τον χειμώνα. Επίσης, αναφορικά με τους θανάτους και την καταγραφή τους η κ. Παγώνη τόνισε ότι ο τρόπος καταγραφής δεν είναι σωστός, καθώς όπως είπε «αν κάποιος μπει στο νοσοκομείο για άλλη αιτία πχ καρκίνο ή καρδιολογικό νόσημα και μέσα βγει θετικός στο κοροναϊό καταγράφεται σαν θάνατος από κοροναϊό.  Αυτό δεν είναι σωστό στο εξωτερικό δεν γίνεται έτσι».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις