Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Ισραήλ – Κρήτη: Ασκήσεις με άδεια της Ελλάδας, μήνυμα στην Τουρκία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ισραήλ – Κρήτη: Ασκήσεις με άδεια της Ελλάδας, μήνυμα στην Τουρκία

Ισραήλ - Κρήτη: Πήρε την άδεια από την Ελλάδα, σαφές μήνυμα προς την Τουρκία η οποία εξέδωσε αντιNavtex

Η ισραηλlινή πλευρά στέλνει ένα σαφέστατο μήνυμα στην Αγκυρα, αμφισβητώντας το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Τα Νέα», το Ισραήλ με την άδεια της Ελλάδας δέσμευσε δύο θαλάσσιες περιοχές νότια της Κρήτης από τις 26 Ιουλίου έως τις 5 Αυγούστου για ασκήσεις του Πολεμικού Ναυτικού. Πρόκειται για θαλάσσιες περιοχές που συμπίπτουν με το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο, στέλνοντας έτσι σαφέστατο μήνυμα των συμμάχων υπέρ της νομιμότητας, ενώ αμφισβητεί ευθέως τις αιτιάσεις της Άγκυρας ότι η Ελλάδα είναι παραβάτης του διεθνούς δικαίου.

Η κίνηση από το Ισραήλ έρχεται ενώ η Άγκυρα προετοιμάζεται για την έξοδο του τουρκικού γεωτρύπανου «Αμπντούλ Χαμίντ Χαν», που βρίσκεται στο λιμάνι Τασουτζού, πιθανόν στις 9 Αυγούστου. Υπενθυμίζεται πως ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δεν έχει ανακοινώσει ακόμα τον προορισμό του γεωτρύπανου. Από την πλευρά της, η Τουρκία εξέδωσε NAVTEX, με την οποία δεσμεύει περιοχές ανάμεσα σε Ρόδο, Κάρπαθο και Καστελλόριζο για δική της αεροναυτική άσκηση στις 3 Αυγούστου, σύμφωνα με την πάγια τακτική που ακολουθεί για την αμφισβήτηση της ελληνικής NAVTEX. Την ίδια ώρα, όπως αναφέρουν «Τα Νέα», η Αθήνα επενδύει στις συμμαχίες της και κυρίως σε όσες έχει δημιουργήσει με τριμερή και πολυμερή σχήματα, στα οποία μετέχει και η Κύπρος. Άλλωστε, σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο, το τουρκικό γεωτρύπανο θα κατευθυνθεί στην κυπριακή ΑΟΖ.

Το Ισραήλ, σύμφωνα με πηγές του Πενταγώνου, μετείχε στην πολυεθνική άσκηση «Μέδουσα» και σε άλλες συνεκπαιδεύσεις, ενώ είχε ρόλο στην κρίση του «Ορούτς Ρέις».

Δένδιας και Παναγιωτόπουλος σε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με το Ισραήλ

Στο μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με το Ισραήλ. Ο κ. Παναγιωτόπουλος στο συνέδριο του Economist στην Αθήνα συναντήθηκε με τον ομόλογό του και αναπληρωτή πρωθυπουργό Μπένι Γκατς, επιβεβαιώνοντας τους στενούς δεσμούς και τη στρατηγική συνεργασία των δύο χωρών. Ακόμη, δηλαδή, κι αν η Τουρκία επιδιώξει επαναπροσέγγιση με το Ισραήλ, οι σχέσεις του τελευταίου με την Ελλάδα δεν θα επηρεαστούν.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις