Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

20

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Κινα – Ταϊβάν πόλεμος: Στην κόψη του ξυραφιού οι σχέσεις των δύο χωρών
ΚΟΣΜΟΣ

Κινα – Ταϊβάν πόλεμος: Στην κόψη του ξυραφιού οι σχέσεις των δύο χωρών

Κινα - Ταϊβάν πόλεμος: 27 μαχητικά αεροσκάφη από την Κίνα εισήλθαν στη ζώνη αεράμυνας της χώρας

Ο πρόεδρος της Κίνας στέλνει δυνάμεις για να περικυκλώσουν την Ταϊβάν ως μέρος του σχεδίου που θα του να εξασφαλίσει την “ένωση” την οποία θέλει να αφήσει ως κληρονομιά του. Δεκάδες κινεζικά πολεμικά αεροσκάφη εισήλθαν σήμερα στη ζώνη αεράμυνας της Ταϊβάν, λίγο αφότου η Νάνσι Πελόζι έφυγε από τη χώρα έπειτα από τη διπλωματική επίσκεψη που εξόργισε το Πεκίνο και προκάλεσε απειλές για αντίποινα.

Συνολικά, 27 μαχητικά αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένων 16 αεροσκαφών Su-30 ρωσικής κατασκευής, πέρασαν στη ζώνη, γεγονός που οδήγησε σε μέτρα άμυνας από την Ταϊπέι. Η εισβολή πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των «παιχνιδιών πολέμου» που παίζει η Κίνα, η οποία ανακοίνωσε στρατιωτικές ασκήσεις και δοκιμές πυραύλων με πραγματικά πυρά μέχρι την Κυριακή. Οι κινήσεις αυτές αναμένεται να περικυκλώσουν το νησί με αποτελεσματικό αποκλεισμό και να διασχίσουν τα χωρικά του ύδατα.

Αξιωματούχοι της Ταϊβάν: Δε θέλουμε μάχη με την Κίνα, αλλά δε θα την αποφύγουμε εάν συμβεί

Οι στρατηγοί της Ταϊπέι αψήφησαν σήμερα τις απειλές του Πεκίνου, λέγοντας ότι δεν θέλουν να εμπλακούν σε μάχη με την Κίνα, αλλά δεν σκοπεύουν και να την αποφύγουν. «Είμαστε αποφασισμένοι να υποστηρίξουμε την κυριαρχία, την ελευθερία και τη δημοκρατία μας», ανέφεραν σε μια δήλωση που δημοσιεύτηκε μαζί με ένα βίντεο με μαχητικά αεροσκάφη, υποβρύχια, ελικόπτερα επίθεσης και πολεμικά πλοία που πραγματοποιούσαν ελιγμούς.

«Δεν φοβόμαστε καμία απειλή και καμία πρόκληση. Δεν είμαστε πρόθυμοι για μάχη, ούτε όμως θα την αποφύγουμε εάν συμβεί. Έχουμε την ικανότητα και τη βούληση να υποστηρίξουμε την πολύτιμη ελευθερία και τη δημοκρατία μας και να διατηρήσουμε τη σταθερότητα της περιοχής μας», πρόσθεσαν οι στρατηγοί.

https://twitter.com/MoNDefense/status/1554823077414187008?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1554823077414187008%7Ctwgr%5Eb56f6928662456af90a1782570bb2e4fc0da0452%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fpublish.twitter.com%2F%3Fquery%3Dhttps3A2F2Ftwitter.com2FMoNDefense2Fstatus2F1554823077414187008widget%3DTweet

Σκοπός του Σι Τζινπίνγκ να μείνει στην ιστορία ως ο μεγαλύτερος ηγέτης της Κίνας μετά τον Μάο

Ο Σι Τζινπίνγκ αντέδρασε εξοργισμένος στην επίσκεψη της Πελόζι -της πιο υψηλόβαθμης πολιτικού των ΗΠΑ που πάτησε στην Ταϊβάν τα τελευταία 25 χρόνια- γεγονός που έρχεται εβδομάδες πριν αναλάβει τηνιστορική τρίτη θητεία του ως ηγέτης της Κίνας. «Ο Σι έχει κάνει σκοπό του τη λεγόμενη “επανένωση” με την Ταϊβάν και ήλπιζε ώστε να αφήσει αυτή την κληρονομιά ως ο μεγαλύτερος ηγέτης της Κίνας μετά τον Μάο», ανέφερε στη MailOnline ο Μάθιου Χέντερσον, συνεργάτης στο Συμβούλιο Γεωστρατηγικής.

«Θα μπορούσαμε επίσης να υποθέσουμε ότι ενόψει του Συνεδρίου του Κόμματος, όπου σκοπεύει να εξασφαλίσει μόνιμη απολυταρχία, ο Σι θα είναι πρόθυμος να οδηγηθεί σε σημαντικά μεγαλύτερους κινδύνους από τις κινεζικές κυβερνήσεις του παρελθόντος», προσθέτει ο Χέντερσον.

Δεν έχει πάψει ο κίνδυνος μια άμεσης σύγκρουσης

Τονίζει, μάλιστα, ότι, ενώ ο κίνδυνος άμεσης σύγκρουσης γύρω από την Ταϊβάν είναι χαμηλός, «θα ήταν λάθος να υποθέσουμε ότι το καθεστώς Σι είναι σε θέση να συγκρατηθεί από τον καταστροφικό τυχοδιωκτισμό τη στιγμή που έχει βυθιστεί σε μια τέτοια λογική για το δικαίωμα να “επανενωθεί” με την Ταϊβάν, της οποίας ο λαός δεν θέλει κάτι τέτοιο και κάτι τιο οποίο ο φιλελεύθερος κόσμος δεν πρέπει να επιτρέψει».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις