Μωβ μέδουσες χάρτης: Τι να κάνετε σε περίπτωση τσιμπήματος

ΕΛΛΑΔΑ

Μωβ μέδουσες χάρτης: Τι να κάνετε σε περίπτωση τσιμπήματος

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: AlphaFreePress

Μωβ μέδουσες χάρτης: Eίναι από τα πιο επικίνδυνα είδη από τσούχτρας στη Μεσόγειο και λόγω της νευροτοξίνης που έχουν το τσίμπημα τους πονάει πολύ

01.08.2022 | 15:20

Σε πολλές ελληνικές θάλασσες εξακολουθούν να βρίσκονται οι μωβ μέδουσες με το τσίμπημά τους να είναι ιδιαίτερα επώδυνο. Οι μωβ μέδουσες είναι από τα πιο επικίνδυνα είδη από τσούχτρας στη Μεσόγειο και λόγω της νευροτοξίνης που έχουν το τσίμπημα τους πονάει πολύ. Σύμφωνα με τις καταγραφές των τελευταίων δέκα ημερών στην πλατφόρμα του iNaturalisλt υπάρχει μια αύξηση της καταγραφής των μωβ μεδουσών σε πολλά μέρη της Ελλάδας. Όπως αναφέρει το JellyReport την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου αναμένεται να δούμε μια διάσπαση των μεδουσών σε περισσότερα μέρη.

Αναφέρει μάλιστα τον Αργοσαρωνικό, τις Κυκλάδες και το Ιόνιο, όμως πολλά εξαρτώνται από τα τοπικά θαλάσσια ρεύματα της εκάστοτε περιοχής για το πού θα μετακινηθούν οι μέδουσες. Πριν από την κλιματική αλλαγή οι μωβ μέδουσες εμφανίζονταν περίπου ανά 10 με 12 χρόνια και κρατούσε το πολύ 4 χρόνια (με μέσο όρο 2-3 χρόνια). Να σημειωθεί ότι από το 2015 μέχρι και το 2018 υπήρχαν πολλές μωβ μέδουσες στον Κορινθιακό Κόλπο, στην Μάλτα από το 2018 έως και το 2020, ενώ ενώ τον Ιανουάριο του 2022 επανεμφανίστηκαν στην Μάλτα. Οσον αφορά φέτος για την Ελλάδα μωβ μέδουσες έχουν εμφανιστεί στο Αιγαίο και στον Ιόνιο, υπήρχαν αναφορές από χειμερινούς κολυμβητές και τον Ιανουάριο του 2022.

Μπορεί να μας τσιμπήσει ακόμα και στα δύο μέτρα

Σε περίπτωση τσιμπήματος από μωβ μέδουσα, υπάρχει ένα συγκεκριμένο πρωτόκολλο που πρέπει να ακολουθήσουμε, το οποίο έχει διαπιστωθεί ότι είναι το καλύτερο σαν πρώτη βοήθεια. “Στην αρχή ξεπλένουμε με θαλασσινό νερό, μετά βάζουμε μείγμα μαγειρικής σόδας με θαλασσινό νερό -ποσότητα ένα προς ένα- πάνω στο σημείο που μας τσίμπησε για δύο με τρία λεπτά και αυτό σταματά την εξάπλωση της τοξίνης. Μετά καθαρίζουμε με μια πλαστική κάρτα για να φύγουν τα υπολείμματα και στη συνέχεια βάζουμε πάγο για 5-15 λεπτά για να σταματήσει ο πόνος”, υπογράμμισε ο ωκεανολόγος Επαμεινώνδας Χρήστου, διευθυντής ερευνών του Ελληνικού Κέντρου και πρόσθεσε ότι απαγορεύεται να βάλουμε στο σημείο ξύδι, αμμωνία, αλκοόλ και νερό”.

Όπως τόνισε, αν δούμε μωβ μέδουσα, δεν τη βγάζουμε ποτέ έξω στην παραλία γιατί θα γίνει διασπορά των κνιδοκυτάρρων, ενώ συνέστησε την προσοχή των λουόμενων, επισημαίνοντας ότι μπορεί να μας τσιμπήσει ακόμα και στα δύο μέτρα.

 

Ετικέτες
Exit mobile version