Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Από θέση ισχύος
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Από θέση ισχύος

Η θέση ισχύος στην οποία βρίσκεται στην παρούσα φάση ο Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται ξεκάθαρα σε όλες τις δημοσκοπήσεις των τελευταίων εβδομάδων

Γιάννης Ντσούνος
Του Γιάννη Ντσούνου 

Πριν λίγες ημέρες ο πρωθυπουργός έκλεισε το θέμα των πρόωρων εκλογών με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο. Πολλοί αναρωτήθηκαν τους λόγους που έγινε αυτό, για να έρθει μια πληρωμένη απάντηση από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, αλλά και τους συνεργάτες του, ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης λειτουργεί αμιγώς θεσμικά και δεν προχωρά σε κινήσεις πανικού ή σε κινήσεις μικροκομματικού συμφέροντος εις βάρος της χώρας. Δεν πέρασαν λίγες ημέρες και ο πρωθυπουργός επανήλθε για να κλείσει μια ακόμη σεναριολογία, αυτήν την φορά αυτήν του ανασχηματισμού. Και σε συνομιλία που είχε ανέφερε επί λέξει «ούτε εκλογές, ούτε ανασχηματισμός θα γίνει, πηγαίνετε διακοπές άνετα».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε να κλείσει και το θέμα του ανασχηματισμού με τον ίδιο τρόπο που έκανε και με τις εκλογές: απόλυτα και κατηγορηματικά και δίνοντας ο ίδιος τις απαντήσεις και όχι οι γνωστοί «κύκλοι, τετράγωνα, οι στενοί συνομιλητές», που συχνά ακούμε να λέγονται κυρίως από δημοσιογραφικά χείλη. Αποδείχθηκε, λοιπόν, ότι για μια ακόμη φορά ο πρωθυπουργός ελέγχει πλήρως την κατάσταση και είναι ο κυρίαρχος του παιχνιδιού, αφού έχει διαψεύσει διαχρονικά στην τριετία πολλές «Κασσάνδρες» που επέμεναν είτε σε πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, είτε σε μικρούς ή και δομικούς ανασχηματισμούς.

Η πιστοποίηση των δημοσκοπήσεων

Η θέση ισχύος στην οποία βρίσκεται στην παρούσα φάση ο Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται ξεκάθαρα σε όλες τις δημοσκοπήσεις των τελευταίων εβδομάδων. Ακόμη και τα όρια του στατιστικού λάθους να υπολογίσει κανείς, φαίνεται ξεκάθαρα ότι υπάρχει μεγάλη υπεροχή τόσο της ΝΔ, όσο και του ίδιου του πρωθυπουργού σε σύγκριση με τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και τον Αλέξη Τσίπρα. Στην πρόθεση ψήφου με ή χωρίς αναγωγή, η ΝΔ έχει μια παγιωμένη διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ, που κυμαίνεται πέριξ των δέκα ποσοστιαίων μονάδων, ενώ στην καταλληλότητα για πρωθυπουργός η διαφορά αυτή εκτοξεύεται πάνω από τις δέκα ποσοστιαίες μονάδες. Στα ποιοτικά στοιχεία των δημοσκοπήσεων η κυβέρνηση εμφανίζεται ικανή να διαχειριστεί κρίσεις είτε αυτές έχουν οικονομικό αντίκτυπο, όπως η ενεργειακή, είτε έχουν εθνικό πρόσημο όπως είναι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις ή η ισχυροποίηση της θέσης της χώρας μας στο εξωτερικό.

Στις ίδιες βέβαια δημοσκοπήσεις φαίνεται έντονα και η δυσαρέσκεια των πολιτών για το συνεχιζόμενο κύμα ακρίβειας και των υπέρογκων λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου. Τα μεγέθη αυτά τα γνωρίζουν πολύ καλά στο Μέγαρο Μαξίμου, όπως επίσης γνωρίζουν πολύ καλά ότι το κλίμα μπορεί τώρα να είναι θετικό για την κυβέρνηση, αλλά μπορεί να αλλάξει ανά πάσα στιγμή. Η κυβέρνηση, λοιπόν, και προσωπικά ο πρωθυπουργός θέλουν να διατηρήσουν αυτήν την υπεροχή, που έχουν έναντι της αξιωματικής αντιπολίτευσης μέχρι την ανακοίνωση των εκλογών. Γι’ αυτόν τον λόγο ο πρωθυπουργός δίνει ιδιαίτερη έμφαση στο νομοθετικό έργο της κυβέρνησης, αλλά και στο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα.

Το νομοθετικό έργο και η στήριξη των πολιτών

Ήδη στην Βουλή τις τελευταίες εβδομάδες συζητήθηκαν και ψηφίστηκαν πολύ σημαντικά νομοσχέδια, ενώ έχουν προγραμματιστεί και τα επόμενα μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου. Η σχέση εμπιστοσύνης που έχει αναπτύξει ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τους πολίτες αποτελεί κομβικό παράγοντα για το μέλλον της κυβέρνησης, ενώ θα καθορίσει εν πολλοίς και την ψήφο των πολιτών, όταν γίνουν εκλογές. Και για να διατηρηθεί και να ενισχυθεί αυτή η σχέση εμπιστοσύνης, η κυβέρνηση έχει επιλέξει την συνεχή στήριξη των ευάλωτων συμπολιτών μας.

Στον τομέα της ενέργειας καταργήθηκε η ρήτρα αναπροσαρμογής και ανακοινώθηκαν ενισχύσεις που απορροφούν σχεδόν το 90% των αυξήσεων. Αλλά και στα καύσιμα συνεχίζεται η πολιτική των fuel pass, αλλά και της μείωσης της τιμής του πετρελαίου στην αντλία ώστε να ανακουφιστούν οι ασθενέστεροι. Επιπλέον και εν όψει της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, ο πρωθυπουργός αναμένεται να ανακοινώσει και άλλες φοροελαφρύνσεις, ενώ ήδη οι φορολογικές δηλώσεις πήραν παράταση κατάθεσης έναν μήνα.

Το μήνυμα του Μαξίμου

Άλλωστε το μήνυμα που εκπέμπει το Μέγαρο Μαξίμου και για τους επόμενους μήνες είναι ότι, κάθε φορά που θα δημιουργείται δημοσιονομικός χώρος, τα χρήματα αυτά θα διατίθενται υπέρ των ευάλωτων νοικοκυριών και συμπολιτών μας. Όλο αυτό το πακέτο που περιγράψαμε, όσο υλοποιείται, βάζει τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε θέση ισχύος έναντι της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Και αυτή η θέση ισχύος του δίνει το πλεονέκτημα αφενός να διορθώσει λάθη και παραλείψεις κατά την διάρκεια της διακυβέρνησης, αφετέρου να οδηγήσει την χώρα σε εκλογές στο τέλος της τετραετίας, ώστε οι πολίτες να αποφασίσουν τότε αν επιθυμούν «συνέχεια» ή «αλλαγή».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις