Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Αέριο γέλιου: Στο νοσοκομείο 19χρονος τουρίστας
ΕΛΛΑΔΑ

Αέριο γέλιου: Στο νοσοκομείο 19χρονος τουρίστας

Αέριο γέλιου: Ενας 19χρονος τουρίστας, που περνούσε τις διακοπές του στην τουριστική Χερσόνησο του Ηρακλείου Κρήτης, μεταφέρθηκε λιπόθυμος στο νοσοκομείο

Όταν το γέλιο με το… ζόρι, μπορεί να οδηγήσει σε δράματα ζωής. Ενας 19χρονος τουρίστας, που περνούσε τις διακοπές του στην τουριστική Χερσόνησο του Ηρακλείου Κρήτης, μεταφέρθηκε λιπόθυμος στο νοσοκομείο μετά από χρήση αμπούλας που περιείχε το γνωστό «αέριο γέλιου»! Σύμφωνα με πληροφορίες, ξημερώματα Πέμπτης, επιστρέφοντας στο ξενοδοχείο από διασκέδαση, ο 19χρονος Αραβας τουρίστας, μετά από εισπνοή, αερίου γέλιου σε κεντρικό δρόμο της Χερσονήσου , αισθάνθηκε αδιαθεσία, έχασε προς στιγμήν τις αισθήσεις του και σωριάστηκε στο οδόστρωμα.

Πέτρος Καρσιώτης
Του Πέτρου Καρσιώτη

Άμεσα ειδοποιήθηκαν και έσπευσαν στο σημείο διασώστες του ΕΚΑΒ, οι οποίοι παρέλαβαν τον 19χρονο από την είσοδο του ξενοδοχείου, και τον μετέφεραν στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου, όπου οι γιατροί που εφημέρευαν ανέλαβαν να τον συνεφέρουν. Ηδη, στοιχεία της Αστυνομίας έδειχναν ότι μαζί με τους τουρίστες, ήρθε για μια ακόμη φορά στα τουριστικά θέρετρα και το διαβόητο αέριο γέλιου. Στη Ζάκυνθο, από αστυνομικούς της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (Ο.Π.Κ.Ε.), συνελήφθη πριν από λίγες ημέρες αλλοδαπός για κατοχή αμπουλών αερίου γέλιου.

Ο αλλοδαπός, είπε η Αστυνομία, εντοπίστηκε από τους αστυνομικούς στον κεντρικό δρόμο του Λαγανά και στην κατοχή του βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 30 αμπούλες αερίου γέλιου (Laugh ing Gas). Είχε προηγηθεί, στον Κάβο της Κέρκυρας αυτή τη φορά, από αστυνομικούς του Τμήματος Λευκιμμαίων, Ελληνας, για παράνομη διάθεση αμπουλών αερίου γέλιου. Συγκεκριμένα, εντοπίστηκε, κατά τον έλεγχο, σε κατάστημα λιανικής πώλησης ιδιοκτησίας του, να διαθέτει προς πώληση 40 συνολικά αμπούλες αερίου γέλιου (Laugh ing Gas) και μπαλόνια, ενώ επιπλέον διαπιστώθηκε ότι παραβίαζε και το ωράριο λειτουργίας του καταστήματος.

Το αέριο γέλιου  εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα, κάποια χρόνια πριν, στα bar του Λαγανά Ζακύνθου, τα οποία αποτελούν πόλο έλξης νεαρών Αγγλων τουριστών, οι οποίοι είναι γνωστοί για τις ακραίες τους συμπεριφορές. Από τότε, η «μόδα» εξαπλώθηκε στα στέκια των νέων, αφού τα κέρδη για τους πωλητές είναι τεράστια. Αρχικά κυκλοφορούσε σε αμπούλες. Σύντομα, αντικαταστάθηκε από φουσκωμένα μπαλόνια με το αέριο.

Τι είναι το αέριο γέλιου

Με ελάχιστα ευρώ, οι νέοι αγοράζουν το επικίνδυνο αέριο, το οποίοι δεν είναι τίποτε άλλο από υποξείδιο του αζώτου και το οποίο προκαλεί αυτόματα ευεξία και επιθυμία για γέλιο. Όταν το εισπνεύσει ο χρήστης, λόγω της έλλειψης οξυγόνου, νιώθει μια ελαφριά ζάλη, χάνει την αίσθηση με το περιβάλλον και λόγω της ελαφράς υποξίας που παθαίνει, αισθάνεται ευφορία και ευεξία. Από την εισπνοή του υποξειδίου του αζώτου υπάρχει ο κίνδυνος ασφυξίας, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε βλάβη του εγκεφάλου ή θάνατο από ασφυξία. Ιατρικά γνωστή ως «υποξία», συμβαίνει όταν κάποιος σταματά την αναπνοή ή αναπνέει πολύ αμυδρά για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του οργανισμού του σε οξυγόνο.

Αυτό συμβαίνει γιατί το αέριο διαλύεται στην κυκλοφορία του αίματος, μειώνοντας την ποσότητα του οξυγόνου που ρέει στον εγκέφαλο και άλλα ζωτικά όργανα. Σαν συνέπειες μπορούν να παρατηρηθούν εγκεφαλικά επεισόδια, συσκότιση, επιληπτική κρίση και καρδιακή προσβολή.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις