Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Τζόρτζια Μελόνι Ιταλία: Σαρώνει στις δημοσκοπήσεις το ακροδεξιό κόμμα
ΚΟΣΜΟΣ

Τζόρτζια Μελόνι Ιταλία: Σαρώνει στις δημοσκοπήσεις το ακροδεξιό κόμμα

Τζόρτζια Μελόνι Ιταλία: Η επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος "Αδέλφια της Ιταλίας" Τζόρτζια Μελόνι σαρώνει στις δημοσκοπήσεις

Στην Ιταλία οι δημοσκοπήσεις επιβεβαιώνουν ότι η ακροδεξιά της Τζόρζια Μελόνι κυριαρχεί στην πρόθεση ψήφου στις κάλπες των πρόωρων εκλογών που θα στηθούν στις 25 Σεπτεμβρίου. Οι επικεφαλής του συνασπισμού της “κεντροδεξιάς”, όπως αποκαλούν τη συμμαχία τους η Forza Italia του Σίλβιο Μπερλουκσόνι, η ακροδεξιά Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι και οι Αδελφοί της Ιταλίας της Τζόρτζια Μελόνι, έπειτα από μήνες διαβουλεύσεων, ανακοίνωσαν συμφωνία για μετεκλογική συνεργασία. Το ακροδεξιό μέτωπο, που ενορχήστρωσε ο Μπερλουσκόνι, θα υποδείξει στον Ιταλό πρόεδρο Σέρτζιο Ματαρέλα τον πρωθυπουργό που θα προτείνει, ανάλογα με το ποιο από τα τρία κόμματα θα λάβει το μεγαλύτερο ποσοστό στις εκλογές.

Σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση του ινστιτούτου Swg που δόθηκε στη δημοσιότητα την Τετάρτη, τα “Αδέλφια της Ιταλίας” φαίνεται να πείθουν το 25% των ερωτηθέντων, ενώ δεύτερη πολιτική δύναμη στην πρόθεση ψήφου των Ιταλών, είναι το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα, με ποσοστό 23,2% του Ενρίκο Λέτα. Η Λέγκα δεν ξεπερνά το 12,4%, το Κίνημα Πέντε Αστέρων εξασφαλίζει το 10,4% της πρόθεσης ψήφου, και η Forza Italia του Σίλβιο Μπερλουσκόνι το 6,1%. Παράλληλα, η νέα κεντρώα δύναμη Azione (Πράξη), επιλέγεται από το 6% του στατιστικού δείγματος. Σύμφωνα με ανάλυση της δημοσκοπικής εταιρίας, “η προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών αιφνιδίασε τους Ιταλούς” και “πάνω από το 50% των ερωτηθέντων αισθάνεται ενοχλημένο, εκνευρισμένο και απογοητευμένο”.

Σίλβιο για Τζόρτζια και Ματέο: “Είναι καθ΄όλα εντάξει για να ηγηθούν της επόμενης κυβέρνησης”

Ο Ιταλός πρώην πρωθυπουργός και νυν ηγέτης του κόμματος Φόρτσα Ιτάλια, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα “Quotidiano Nazionale” αναφέρεται στην στρατηγική της συντηρητικής παράταξης ενόψει των βουλευτικών εκλογών της 25ης Σεπτεμβρίου. “Ο Ματέο Σαλβίνι της Λέγκα, η Τζόρτζια Μελόνι των Αδελφών της Ιταλίας, όπως και πολλά άλλα στελέχη των κομμάτων της συμμαχίας μας, είναι καθ΄όλα εντάξει για να ηγηθούν της επόμενης κυβέρνησης”, δήλωσε ο Μπερλουσκόνι για τους τακτικούς συνδαιτυμόνες του στη Βίλα Γκράντε.

“Η παράταξή μας είναι ενωμένη. Μας ενδιαφέρουν οι ιδέες, τα προγράμματα, τα σχέδια για την Ιταλία και όχι οι πολυθρόνες. Και οι τρεις δυνάμεις της παράταξής μας είναι αριθμητικά αναγκαίες για να μπορέσουμε να κερδίσουμε τις εκλογές”, πρόσθεσε ο Μπερλουσκόνι. Παράλληλα, ο Ιταλός πρώην πρωθυπουργός τόνισε ότι “τον πίκρανε” η απόφαση τριών υπουργών του κόμματός του (της Μάρα Καρφάνια, της Μαρία Στέλα Τζελμίνι και του Ρενάτο Μπρουνέτα) να εγκαταλείψουν την Φόρτσα Ιτάλια. “Δε απαρνήθηκαν εμένα, αλλά την ιστορία τους, τους ψηφοφόρους και την ίδια την ζωή τους” είπε. Η μελλοντική κυβέρνηση της “κεντροδεξιάς”, πάντως, θα χρειαζόταν μια σοβαρή και καταρτισμένη αντιπολίτευση, όχι ένα χαώδες συνονθύλευμα ηγετών και δυνάμεων που δεν διαθέτουν λαϊκή στήριξη”, κατέληξε ο Μπερλουσκόνι.

Η πορεία της Μελόνι

Η 45χρονη σήμερα Τζόρτζια Μελόνι γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Ρώμη. Η ενασχόλησή της με την πολιτική θα ξεκινούσε από νωρίς. Ως έφηβος εκείνη εντάχθηκε στη νεολαία του νεοφασιστικού κόμματος Movimento Sociale Italiano – MSI, προτού μεταπηδήσει στην Alleanza Nazionale – AN ακολουθώντας έτσι την πορεία μετεξέλιξης του ιδίου του MSI. Εν συνεχεία ωστόσο, η ίδια μετακινήθηκε στο PdL του Σίλβιο Μπερλουσκόνι με το οποίο έλαβε και υπουργικό θώκο, ως υπουργός Νεολαίας την περίοδο 2008 – 2011. Μέσα από τις τάξεις του μπερλουσκονικού PdL αναδύθηκε ωστόσο, ως διάσπαση, το 2012, το κόμμα «Αδέλφια της Ιταλίας» (Fratelli d’Italia – FdI). Πλέον, σχεδόν δέκα χρόνια μετά, το FdI βρίσκεται να προηγείται στις δημοσκοπήσεις και η ίδια η Τζόρτζια Μελόνι, ως πρόεδρος του κόμματος, να «φλερτάρει» ακόμη και με την πρωθυπουργία.

Οι θέσεις της

Αξίζει να σημειωθεί πως μιλάμε για μια παράταξη με έντονα αντιμεταναστευτική και ευρωσκεπτικιστική ρητορική, που στο σχετικά πρόσφατο παρελθόν είχε παρουσιαστεί να προωθεί ως στόχο ακόμη και την έξοδο της Ιταλίας από την ΕΕ και το ευρώ. Η ίδια έχει πλέον αμβλύνει τη ρητορική της σε κάποια θέματα, αν και εξακολουθεί να θέλει να επαναδιαπραγματευτεί πολλά από όσα σήμερα ισχύουν στις σχέσεις της Ιταλίας με την ΕΕ και την ευρωζώνη.

Αξίζει να σημειωθεί, ωστόσο, πως η Τζόρτζια Μελόνι έχει πάρει θέση ενάντια στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, με τους αναλυτές να εκτιμούν πως ως πρωθυπουργός εκείνη ίσως να είναι περισσότερο «πραγματίστρια» σε κάποια θέματα από όσο θα περίμεναν όσοι περιορίζονται στο παρελθόν της και στη μέχρι τώρα πορεία της.

Με πληροφορίες από Gzero

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις