Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

18

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / 63χρονος εμπρηστής – Αλιβέρι: Ύποπτος για πολλές φωτιές, τι εξετάζουν οι αρχές
ΕΛΛΑΔΑ

63χρονος εμπρηστής – Αλιβέρι: Ύποπτος για πολλές φωτιές, τι εξετάζουν οι αρχές

63χρονος εμπρηστής - Αλιβέρι: Είχε βάλει φωτιά και στο χωριό του

Η παρατηρητικότητα ενός κατοίκου της πολύπαθης από πυρκαγιές περιοχής Κύμης-Αλιβερίου, πιθανότατα να οδηγήσει τους ανακριτές της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, να απαντήσουν στα πολλά «πώς και γιατί» των πυρκαγιών στην Εύβοια!

γράφει ο Πέτρος Καρσιώτης

Ο κάτοικος της κοινότητας Αγίου Λουκά, ήταν αυτός, που το μεσημέρι της Δευτέρας, την ώρα που το θερμόμετρο έδειχνε 40 βαθμούς κελσίου και οι άνεμοι έπνεαν δυνατά- είχε ανακοινωθεί βαθμός επικινδυνότητας  4 για εκδήλωση πυρκαγιάς- είδε ένα  άτομο να τρέχει πάνω σε δίκυκλο, να σταματάει κάθε τόσο σε μια απόσταση 10 χιλιομέτρων, να ανάβει με αναπτήρα χόρτα και ενώ η φωτιά φούντωνε να απομακρύνεται για άλλον εμπρησμό! Ενημερώθηκαν αμέσως οι αρμόδιοι της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής, κινητοποιήθηκαν και με βάση τα στοιχεία του κατοίκου του Αγίου Λουκά, τον εντόπισαν, τον ακινητοποίησαν και τον οδήγησαν στα γραφεία του ανακριτικού τμήματος.

Φωτιά και στο χωριό του

Εκεί διαπιστώθηκε ότι επρόκειτο για έναν 63χρονο, κάτοικο χωριού της περιοχής, το οποίο είχε, επίσης, στη διαδρομή των δέκα χιλιομέτρων επιχειρήσει να παραδώσει στις φλόγες. Στην κατοχή του βρέθηκε ο αναπτήρας και ενώπιον των αξιωματικών του ανακριτικού παραδέχθηκε ότι αυτός ήταν ο αναβάτης του δίκυκλου που επιχειρούσε να βάλει φωτιές στην άκρη του δρόμου. Ψάχνοντας στοιχεία για το άτομο αυτό, προέκυψε ότι μόλις την 1η Ιουλίου είχε λάβει εξιτήριο από ψυχιατρικό κατάστημα, όπου είχε εγκλειστεί με εντολή εισαγγελέα για περίθαλψη μετά από αναφορές ότι η συμπεριφορά του έβαζε σε κίνδυνο τους συμπολίτες του.

Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες του Αlphafreepress, ο 63χρονος είχε συλληφθεί το 2018 από την Αστυνομία καθώς, τότε, απεδείχθη ότι ήταν αυτός που είχε πραγματοποιήσει απειλητικό τηλεφώνημα για τοποθέτηση βόμβας σε υποκατάστημα τράπεζας, κάτι που απεδείχθη ότι ήταν φάρσα, αλλά είχε προκαλέσει άσκοπη κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού και φόβο στους υπαλλήλους και τους πελάτες της τράπεζας. Οι ανακριτικοί υπάλληλοι είναι πεπεισμένοι από στοιχεία, που έχουν κατά νου, ότι η πύρινη καταστροφική δράση του δεν περιορίζεται στους τέσσερις εμπρησμούς, που ομολόγησε, αλλά πιθανότατα κρύβεται πίσω από πολλές άλλες πυρκαγιές, που ξέσπασαν και τη φετινή, αλλά και τις προηγούμενες αντιπυρικές περιόδους στην ευρύτερη περιοχή Αλιβερίου-Κύμης και ίσως ακόμη πιο μακριά στην Εύβοια!

Η Δ.Α.Ε.Ε της Π.Υ ερευνά

Ήδη, ομάδα του Τμήματος Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού της Πυροσβεστικής, Υπηρεσία, αντίστοιχη με την Αντιτρομοκρατική για την ΕΛ.ΑΣ, έχει συγκεντρώσει στα χέρια της όλα τα στοιχεία της υπόθεσης και εξετάζει πυρκαγιά την πυρκαγιά, να βρει κοινά στοιχεία με αυτά των τεσσάρων νέων πυρκαγιών, που σβήστηκαν πριν πάρουν δραματικές διαστάσεις. Οι πυρκαγιές, που μπήκαν από το χέρι του 63χρονου, ξέσπασαν λίγο πριν από το χωριό Βέλος, στον Άγιο Λουκά, στην χωματερή Κύμης και στο χωριό Οριό, της Δημοτικής Ενότητας Αυλώνος.

Όμως, ότι πολλές από τις πυρκαγιές που ταλανίζουν τη χώρα  τις τελευταίες ημέρες, είναι έργο εμπρηστών από πρόθεση και όχι από αμέλεια, είναι κάτι που επεσήμανε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος. Από τα Κρέστενα όπου βρέθηκε χθες, αναφέρθηκε σαφώς σε ενδείξεις εμπρησμού στην περιοχή της Ηλείας, ενώ όπως είπε, έχει ήδη συλληφθεί ένας πολίτης για εμπρησμό:

« Τις τελευταίες 20 ημέρες στο Νομό Ηλείας έχουν ξεκινήσει 15 φωτιές. Δεν υπάρχει κανένας που να πιστέψει ότι αυτό γίνεται τυχαία. Είναι προφανές ότι υπάρχουν εμπρησμοί, ότι υπάρχουν σχέδια και οφείλουμε να κάνουμε τα πάντα για να βρούμε τους ενόχους. Υπάρχει ήδη μια σύλληψη ενός πολίτη, ο οποίος κατηγορείται για εμπρησμό και ο οποίος θα απολογηθεί στη δικαιοσύνη. Είναι πρόκληση για την τοπική κοινωνία, τον Δήμο, την Περιφέρεια και ιδίως για τις Αστυνομικές και Πυροσβεστικές Αρχές να βρουν τους ενόχους αυτών των εμπρησμών και να τους παραδώσουν στην Δικαιοσύνη», τόνισε.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις