Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

24

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Τα… γουρούνια δεν κάνουν οικονομία
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα… γουρούνια δεν κάνουν οικονομία

Η εκδίκηση του Νότου;

Από τη Λίνα Δρούγκα, Δημοσιογράφο

Πρώτη η Ισπανία είπε ένα βαρύ όχι στην πρόταση της Κομισιόν για οικονομία στο φυσικό αέριο, ώστε να βγει αυτός ο δύσκολος χειμώνας. «Δεν είναι ούτε δίκαιο, ούτε αποτελεσματικό αυτό το μέτρο, κακώς δεν το συζητήσαμε». Ακολούθησε η Πορτογαλία. «Δεν θα μας αναγκάσετε να μείνουμε χωρίς ρεύμα». Και ήρθε και η σειρά της Ελλάδας να πει το δικό της όχι. Και να το στηρίξει κιόλας. «Το 70% του φυσικού αερίου που εισάγει η χώρα μας χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος, κατά συνέπεια, θα προκαλούνταν πρόβλημα σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις».

Καμία κυβέρνηση δεν θέλει να δει να «κλείνει» ο διακόπτης σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Καμία κυβέρνηση δεν θέλει να επιβάλλει ο θερμοστάτης στα καλοριφέρ να μπει αρκετά χαμηλά. Για άλλη μία φορά όμως οι χώρες του Νότου, μπαίνουν στο κάδρο αποφάσεων προς όφελος άλλων χωρών. Και κανονικά δεν θα έπρεπε να μπουν. Αυτό που υποστηρίζουν είναι πως ακόμα και αν μειώσουν, όπως λέει το σχέδιο της Κομισιόν, κατά 15% την κατανάλωση φυσικού αερίου, δεν θα υπάρξει καμία ουσιαστική ενίσχυση των βόρειων χωρών, όπως η Γερμανία και η Αυστρία, οι οποίες έχουν και το μεγαλύτερο πρόβλημα.

gray power line under blue sky
Η εκδίκηση του Νότου;

Οι χώρες που κωδικοποιήθηκαν κοροϊδευτικά ως PIGS (Πορτογαλία, Ιταλία, Ελλάδα, Ισπανία) την περίοδο της σφοδρής κρίσης χρέους της ευρωζώνης, φαίνεται να ορθώνουν ανάστημα απέναντι στη συντονισμένη μείωση της ζήτησης που τους ζητείται κεντρικά.

Σφοδρή η αντίδραση και της Ιταλίας.

«Η μείωση της κατανάλωσης κατά 15% θα τιμωρούσε πρώτα τη βιομηχανία μας , ειδικά τον μεταποιητικό τομέα . Αντίθετα, μια χώρα όπως η Γερμανία που εξακολουθεί να εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη Μόσχα θα επωφεληθεί από την αλληλεγγύη των άλλων κρατών της ΕΕ», λένε.

Μέχρι στιγμής έχουμε 4 όχι. Και είναι ηχηρά.

Μοιάζει να ξεκινά ως αντάρτικο, ή μήπως «μιλά η λογική των γουρουνιών»;

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις