Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

18

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Υποβοηθούμενη αναπαραγωγή – Βαρουφάκης: «Έξω οι επιχειρήσεις από τις μήτρες των γυναικών!»
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υποβοηθούμενη αναπαραγωγή – Βαρουφάκης: «Έξω οι επιχειρήσεις από τις μήτρες των γυναικών!»

Υποβοηθούμενη αναπαραγωγή - Βαρουφάκης: Η... επική ομιλία

Με τις ψήφους της ΝΔ αλλά και του ΠΑΣΟΚ υπερψηφίστηκε την Τρίτη στη βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας που εκσυγχρονίζει το θεσμικό πλαίσιο που περιβάλλει την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή. Τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν στήριξαν τις προωθούμενες διατάξεις, προβάλλοντας τη διαφωνία τους στην επέκταση στα 54 χρόνια της δυνατότητας των γυναικών να προχωρούν στη συγκεκριμένα διαδικασία, είτε στο υψηλό κόστος των εν λόγω ιατρικών πράξεων. Στο πλαίσιο αυτό, ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΕΛ.ΛΥΣΗ δήλωσαν «παρών» επί της αρχής, ενώ ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 καταψήφισαν. Τα πιο ευφάνταστα επιχειρήματα επικαλέστηκε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης, σε παρέμβασή του στη συζήτηση για την Ιατρικώς Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή, ανακαλύπτοντας ακόμη και ταξικά χαρακτηριστικά στις εξωσωματικές.

«Το ΜέΡΑ25 τίθεται κάθετα εναντίον του παντρέματος του ιδιωτικού κέρδους και της ιατρικώς υποβοηθούμενης σύλληψης, επειδή καμία αγορά δεν μπορεί να λειτουργήσει υπέρ του κοινού συμφέροντος, όταν ο “πωλητής” έχει το μονοπώλιο της πληροφόρησης για τη διαδικασία», είπε ο κ. Βαρουφάκης και επισήμανε ότι «η ασυμμετρία πληροφόρησης μεταξύ ιδιωτικών κλινικαρχών και γυναικών που θέλουν να τεκνοποιήσουν, ισοδυναμεί με βιαιότητα στο σώμα και την ψυχή τους, με έντονα τα ταξικά χαρακτηριστικά, καθώς όσο φτωχότερη μια γυναίκα τόσο μεγαλύτερο το κόστος μιας αποτυχημένης εξωσωματικής».

«Μόνο το ΕΣΥ ή άλλοι μη κερδοσκοπικοί κοινωνικοί θεσμοί, θα έπρεπε να έχουν άδεια παροχής υπηρεσιών εξωσωματικής γονιμοποίησης. Το σημερινό ν/σ φέρνει την εμπορευματοποίηση των ιατρικών διαδικασιών, υποσχόμενο μάλιστα να φέρει ζεστό χρήμα από έναν αναπαραγωγικό τουρισμό!», είπε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 και προσέθεσε: «Είμαστε σαφείς: Έξω οι επιχειρήσεις από τις μήτρες των γυναικών! Παροχή ιατρικών μεθόδων υποβοήθησης της σύλληψης μόνο από το ΕΣΥ και μη κερδοσκοπικούς κοινωνικούς θεσμούς».

H νομοθετική πρόβλεψη για τη δυνατότητα Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής οροθετικών και τις διατάξεις για τα intersex άτομα

Ο κ. Βαρουφάκης αναφέρθηκε και στη νομοθετική πρόβλεψη για τη δυνατότητα Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής οροθετικών και τις διατάξεις για τα intersex άτομα. «Συμφωνούμε για τις ρυθμίσεις που αφορούν τα intersex άτομα. Θέλουμε όμως να αφήσουμε τους οροθετικούς απ’ έξω; Να σας θυμίσω ότι τον Μάιο του 2021, ο ΕΟΔΥ σας, κατήργησε τη μοναδική μονάδα στο Έλενα για ειδικές ιατρικές υπηρεσίες σε οροθετικά άτομα», είπε ο κ. Βαρουφάκης που προσέθεσε επίσης ότι «δεν υφίσταται ανάγκη νομικού πλαισίου ειδικά για τις γυναίκες που το νομοσχέδιο αναφέρει ως “ένθετες μητέρες” (όρο που αμφισβητούμε προτιμώντας τον όρο γεννήσασα μητέρα σε αντιπαραβολή με το γενετική μητέρα) παρά μόνο με στόχο τη σταδιακή εμπορευματοποίηση της διαδικασίας».

«Το ΜέΡΑ25 είμαστε σαφείς: Έξω το κράτος και οι αγορές από τις μήτρες των γυναικών! Κανένα ειδικό νομοθετικό πλαίσιο ή νομοθετική πρόβλεψη για τις “ένθετες” μητέρες. Το ΜέΡΑ25 αναγνωρίζει το δικαίωμα μιας γυναίκας να κυήσει το βρέφος μιας άλλης ως πράξη αλληλεγγύης και αγάπης», είπε ο κ. Βαρουφάκης και υπογράμμισε: «Μόνο η γυναίκα έχει δικαίωμα στο σώμα της. Το ΜέΡΑ25 είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε το Νέο Φεμινιστικό Κίνημα να αντισταθεί στο τσουνάμι πατριαρχικού και ταξικού ρεβανσισμού εναντίον αυτού του δικαιώματος που ξεκίνησε στις ΗΠΑ και φτάνει σήμερα και στη χώρα μας».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις