Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Παναγιωτόπουλος ΗΠΑ: Συνάντηση με Μενέντεζ – Στο επίκεντρο των συνομιλιών οι τουρκικές προκλήσεις
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παναγιωτόπουλος ΗΠΑ: Συνάντηση με Μενέντεζ – Στο επίκεντρο των συνομιλιών οι τουρκικές προκλήσεις

Παναγιωτόπουλος ΗΠΑ: Ο υπουργός εστίασε στην προκλητική και παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας

Με τον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ, Γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ συναντήθηκε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νικόλαος Παναγιωτόπουλος με το ζήτημα της πώλησης μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία να τίθεται επί τάπητος. Υπενθυμίζεται ότι έχει υπερψηφιστεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων η τροπολογία που μπλοκάρει τα σχέδια του προέδρου των ΗΠΑ  να πουλήσει μαχητικά στην Άγκυρα. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης Παναγιωτόπουλου-Μενέντεζ, συζητήθηκαν η διεύρυνση και εμβάθυνση της Στρατηγικής Αμυντικής Σχέσης Ελλάδος και ΗΠΑ, ο πόλεμος στην Ουκρανία, η κατάσταση ασφαλείας στην Ανατολική Μεσόγειο και οι ευρύτερες γεωπολιτικές προκλήσεις ασφαλείας.

Ο υπουργός τόνισε την προκλητική και παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας, η οποία με υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά και συχνότατες δηλώσεις για την αποστρατικοποίηση των νησιών, δημιουργεί ένταση στην περιοχή κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου. Επιπλέον, αναφέρθηκε στις προσπάθειες για τη μείωση των εντάσεων και στη νομοθετική πρωτοβουλία της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ για το ζήτημα της πώλησης μαχητικών αεροσκαφών στην Τουρκία και αναβάθμισης των τουρκικών F-16.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος αναγνώρισε τον «καθοριστικό ρόλο του Μενέντεζ στην διεύρυνση της διμερούς αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας και ΗΠΑ και στην προώθηση σημαντικών θεμάτων για την Ελλάδα και την Ελληνοαμερικανική κοινότητα». Ο υπουργός αναφέρθηκε, επίσης, στον αναβαθμισμένο ρόλο του Λιμένα της Αλεξανδρούπολης, ιδιαίτερα για την παροχή υποστήριξης στην Ουκρανία και την μεταφορά προσωπικού και μέσων προς την Ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις