Λονδίνο φωτιές: Εικόνες “αποκάλυψης”, η χειρότερη μέρα από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο

ΚΟΣΜΟΣ

Λονδίνο φωτιές: Εικόνες “αποκάλυψης”, η χειρότερη μέρα από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Λονδίνο φωτιές: «Εμπόλεμη ζώνη, σαν Ουκρανία»

20.07.2022 | 14:43

Δεκάδες σπίτια και αποθήκες – 41 καταμετρήθηκαν μέχρι στιγμής – αποτεφρώθηκαν μεσούντος του καύσωνα από τις πυρκαγιές στο Λονδίνο χθες, που ήταν η πιο πολυάσχολη μέρα για την πυροσβεστική υπηρεσία της πρωτεύουσας της Βρετανίας από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, σύμφωνα με τον δήμαρχο Σαντίκ Χαν. Iδιοκτήτες κατεστραμμένων κατοικιών περιέγραψαν σε βρετανικά ΜΜΕ πώς αναγκάστηκαν να αρπάξουν τα αγαπημένα τους κατοικίδια και να τρέξουν να σωθούν καθώς οι φλόγες έκαναν στάχτη τους κόπους μιας ζωής σε μια πυρκαγιά που πιστεύεται ότι προκλήθηκε από ένα σωρό κομποστοποίησης, που ανεφλέγη αυτόματα. Δύο σειρές σπιτιών με ταράτσα, άλλα τέσσερα σπίτια, 12 στάβλοι και πέντε αυτοκίνητα καταστράφηκαν από την κόλαση στο Γουένινγκτον, κοντά στο Ντάρτφορντ Κρόσινγκ ανατολικά του Λονδίνου.

Οι τρομοκρατημένοι κάτοικοι έλαβαν εντολή να απομακρυνθούν καθώς εκατό πυροσβέστες προσπάθησαν να σταματήσουν ένα φονικό τείχος φλόγας που εξαπλώθηκε από σπίτι σε σπίτι, τροφοδοτούμενο από θερμούς ανέμους. Ένας πυροσβέστης στο σημείο το χαρακτήρισε «απόλυτη κόλαση». Μια από τις χειρότερες σκηνές πέραν του Γουένινγκτον εκτυλίχθηκε στο Ντέιγκενχαμ, στο ανατολικό Λονδίνο, όπου εικόνες κατέγραψαν σκηνές Αποκάλυψης με κατεστραμμένα από την πυρκαγιά ακίνητα. Για «εμπόλεμη ζώνη» έκανε λόγο ένα άτομο που κινηματογραφούσε την καταστροφή, που θυμίζει εικόνες από βομβαρδισμένα χωριά στην Ουκρανία.

Στα όρια εξάντλησης η Πυροσβεστική στο Λονδίνο

Συνδικάτο ανέφερε ότι οι πυροσβεστικές υπηρεσίες έφθασαν στα «όρια εξάντλησης» ανταποκρινόμενες στις πυρκαγιές που πυροδότησαν οι ακραίες θερμοκρασίες στη Βρετανία επιρρίπτοντας την ευθύνη στην κυβέρνηση για τις περικοπές 11.500 θέσεων εργασίας στο Σώμα από το 2010. Επιχειρώντας υπό 40 βαθμούς Κελσίου οι πυροσβέστες δέχθηκαν 2.600 κλήσεις και ανταποκρίθηκαν σε πάνω από χίλια περιστατικά πυρκαγιών, δήλωσε ο Σαντίκ Χαν. Από τους 16 πυροσβέστες που τραυματίστηκαν στη μάχη με τις φλόγες, οι δύο εισήχθησαν σε νοσοκομείο σύμφωνα με τον βοηθό επίτροπο της πυροσβεστικής υπηρεσίας του Λονδίνου, Τζόναθαν Σμιθ.

Το εξαιρετικά ξηρό έδαφος και οι υψηλές θερμοκρασίες δημιούργησαν τις τέλειες συνθήκες για να ξεσπάσουν πυρκαγιές σε ολόκληρη τη χώρα, με «μείζονα περιστατικά» να καταγράφονται στο Λονδίνο, το Χέρτφορντσάιρ, το Μπάκιγχαμσάιρ, το Νότιο Γιορκσάιρ και το Λέστερσαιρ. Πυρκαγιές ξεσπασαν και σε Σκωτία και Ουαλία. Ειδικός στις επιχειρήσεις δασικών πυρκαγιών έκανε λόγο για «σπάνια ή πιθανώς άνευ προηγουμενου» σφοδρότητα των χθεσινών πυρκαγιών, σημειώνοντας ότι λόγω της κλιματικής αλλαγής είναι πιθανό να συμβαίνουν «ολοένα και περισσότερο» στο μέλλον. Καθώς οι πυροσβέστες έδιναν μάχη με πολλές φλόγες, περιοχές του Ηνωμένου Βασιλείου είδαν κάποια ανακούφιση από τον καύσωνα χθες το βράδυ με βροχές και καταιγίδες, ιδιαίτερα στη βόρεια Αγγλία και νότια της Σκωτίας. Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία προειδοποιεί για πιθανές πλημμύρες με κίτρινη προειδοποίηση για καταιγίδες στο Λονδίνο και σε περιοχές της νοτιοανατολικής πλευράς αργότερα σήμερα.

Ετικέτες
Exit mobile version