Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / F35 Σούδα: Αυτό είναι το υπερόπλο που θα αποκτήσει η Ελλάδα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

F35 Σούδα: Αυτό είναι το υπερόπλο που θα αποκτήσει η Ελλάδα

F35 Σούδα: Το υπερόπλο αεροσκάφος F-35 που θα αποκτήσει η Ελλάδα, αλλάζει τις ισορροπίες στο Αιγαίο.

Είναι ένα αεροσκάφος που δεν μοιάζει σε τίποτα με τα άλλα. Ένα υπερόπλο που μπορεί να ανατρέψει την ισορροπία δυνάμεων στο Αιγαίο. Και τα επόμενα χρόνια θα το αποκτήσει η Ελλάδα. Τα F-35 έφθασαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα και στάθμευσαν στη Σούδα. Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μαζί με τον υφυπουργό Εθνικής Αμυνας Νίκο Χαρδαλιά μαζί με τη συνοδεία τους είχαν την ευκαιρία να δουν για πρώτη φορά το αεροσκάφος, ενώ την ίδια στιγμή ο υπουργός Αμυνας Γιώργος Παπαναγιωτόπουλος βρίσκεται στην Ουάσινγκτον και διαπραγματεύεται την αγορά τους, που θα γίνει- καλώς εχόντων των πραγμάτων- τα επόμενα χρόνια. Η Τουρκία, υπενθυμίζεται, ήταν συμπαραγωγός του αεροσκάφους αλλά την εξεδίωξαν οι ΗΠΑ, λόγω της απόκτησης των ρωσικών πυραύλων S-400.

Ο Νίκος Δένδιας βρέθηκε στη βάση της Σούδας, στην 115 πτέρυγα μάχης,προκειμένου να συμμετάσχει στην ημέρα Διακεκριμένων Επισκεπτών, στο πλαίσιο της Διμερούς Διακλαδικής Συνεκπαίδευσης Ελλάδας-ΗΠΑ “POSEIDON’S RAGE 22”.

Ο κ. Δένδιας, μαζί με τον υφυπουργό Εθνικής ‘Αμυνας Νίκο Χαρδαλιά, τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο, τον αρχηγό ΓΕΑ αντιπτέραρχο Θεμιστοκλή Μπουρολιά και τον πρέσβη των ΗΠΑ Τζορτζ Τσούνη, επισκέφθηκαν τη στατική έκθεση των αμερικανικών μαχητικών F-35, σύμφωνα με σχετική ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών στο twitter.

Ο Νίκος Παπαναγιωτόπουλος στην Ουάσινγκτον

Ένα νέο ορόσημο στη στρατηγική συνεργασία της Ελλάδας και των Ηνωμένων Πολιτειών, χαρακτήρισε από την πλευρά του την αγορά των αμερικανικών μαχητικών F-35, ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, που βρίσκεται στην Ουάσινγκτον και διαπραγματεύεται την απόκτησή τους με τον Αμερικανό Υπουργό Αμυνας Λόιντ. Απαντώντας στην προσφώνηση του Αμερικανού ομολόγου του, τόνισε ότι “αποτελεί αναμφίβολα η προμήθεια από την Αθήνα του σύγχρονου μαχητικού αεροσκάφους( F-35) ένα μεγάλο βήμα για την ενίσχυση της αποτροπής μας και την ακόμα στενότερη αλληλεπίδραση, συντονισμό και διαλειτουργικότητα μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων της Ελλάδας και των Ηνωμένων Πολιτειών”.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος μίλησε με ισχυρό τρόπο εναντίον του αναθεωρητισμού, τονίζοντας ότι αποτελεί απειλή όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για το ΝΑΤΟ. “Η Ελλάδα”, είπε απευθυνόμενος στον κ. Λόιντ, “αποτελεί σημαντικό κόμβο για την υποστήριξη και προστασία -προβολή της συμμαχικής παρουσίας σε μια περιοχή που αντιμετωπίζει διάφορες μορφές αναθεωρητισμού. Ο αναθεωρητισμός, είτε λαμβάνει τη μορφή αμφισβήτησης βασικών κανόνων που διέπουν τη διεθνή έννομη τάξη, είτε εκφράζεται επιδιώκοντας τη μεταβολή των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων, είτε και τα δύο, όπως συχνά συμβαίνει, αποτελεί κύρια απειλή για τα συμφέροντα της Ελλάδας, τα συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών και τη Βορειοατλαντική Συμμαχία εν γένει”.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις