Σεισμοί στην Κρήτη: Ανησυχητική ανάρτηση από τον Γεράσιμο Παπαδόπουλο

ΕΛΛΑΔΑ

Σεισμοί στην Κρήτη: Ανησυχητική ανάρτηση από τον Γεράσιμο Παπαδόπουλο

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Σεισμοί στην Κρήτη: Πώς σχολιάζει τη "σεισμική ησυχία" ο Διευθυντής Ερευνών Σεισμολογίας στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο

16.07.2022 | 18:53

Παρότι τις τελευταίες μέρες παρατηρείται έντονη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή της Κρήτης και συγκεκριμένα στο Αρκαλοχώρι, ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος βλέπει “σεισμική ησυχία”, κάτι που θεωρεί ανησυχητικό. Ο Διευθυντής Ερευνών Σεισμολογίας στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών με ανάρτησή του στο facebook, σχολιάζει ότι το 2022 δεν καταγράφηκε ούτε ένας σεισμός άνω των 5 ρίχτερ, όπως είχε προβλεφθεί, κάτι που μάλλον είναι ανησυχητικό.

Ειδικότερα ο κ. Παπαδόπουλος, με κεφαλαία γράμματα μιλά για “σεισμική ησυχία σε όλη τη χώρα”, επισημαίνοντας ότι μέχρι στιγμής και εντός του 2022, δεν έχει γίνει στη χώρα ούτε ένας σεισμός πάνω από 5 Ρίχτερ. Μάλιστα, υπενθυμίζοντας ότι τη διετία 2020-2021 εκδηλώθηκαν σεισμοί 6 και 7 Ρίχτερ, σημειώνει με νόημα: “Τώρα συσσωρεύει ενέργεια το σύστημα”. Όταν ρωτήθηκε για το εάν υπήρξε άλλοτε χρονιά με σεισμούς που δεν ξεπέρασαν τους 5 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ, ο κ. Παπαδόπουλος διευκρίνισε: “Πάντα έτσι γίνεται, ύφεση-έξαρση-ύφεση…”.

H ανάρτηση του σεισμολόγου:

ΣΕΙΣΜΙΚΗ ΗΣΥΧΙΑ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ!!

Εντός του 2022 δεν έχει κάνει ούτε ένα σεισμό μεγέθους μεγαλύτερου του 5. Που είναι τα 6άρια και 7άρια της διετίας 2020-2021…Τώρα συσσωρεύει ενέργεια το σύστημα!! “Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας” για τους σεισμούς στο Αρκαλοχώρι το τελευταίο 24ώρο τόνισε ο Ευθύμης Λέκκας, με τον καθηγητή Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών να εμφανίζεται καθησυχαστικός κάνοντας λόγο για “παροξυσμική φάση”.

“Παρακολουθούμε στενά την σεισμική δραστηριότητα που καταγράφεται το τελευταίο 24ωρο στο νησί” σημείωσε ο Ευθύμιος Λέκκας. Αναφερόμενος στο μπαράζ σεισμών που έχει καταγραφεί το τελευταίο διάστημα έκανε λόγο για μία “παροξυσμική φάση”, ενώ εκτίμησε ότι δεν υπάρχει λόγος για πανικό. Ο κ. Λέκκας σημείωσε ότι οι σεισμοί των τελευταίων ωρών που καταγράφονται στην ευρύτερη περιοχή του Αρκαλοχωρίου είναι αποτέλεσμα της μετασεισμικής δραστηριότητας του σεισμού της 27ης Σεπτέμβρη 2021.

Έντονη σεισμική δραστηριότητα

Υπενθυμίζεται ότι το απόγευμα της Πέμπτης 14 Ιουλίου νέος σεισμός 4 Ρίχτερ σημειώθηκε στο Αρκαλοχώρι. Ειδικότερα, σύμφωνα με αναθεωρημένη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, ο σεισμός που σημειώθηκε αργά το απόγευμα της Πέμπτης, 14 Ιουλίου στο Αρκαλοχώρι που εξακολουθεί να πλήττεται από τον Εγκέλαδο, είναι μεγέθους 4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Νωρίτερα το μέγεθος που καταγράφηκε ήταν 3.7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, η δόνηση έλαβε χώρα 6 χιλιόμετρα βόρεια – βορειοανατολικά του Αρκαλοχωρίου. Επιπροσθέτως, το εστιακό βάθος του σεισμού εντοπίστηκε στα 5 χιλιόμετρα.

Γαύδος: Σεισμός 3,5 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ

Σεισμός σημειώθηκε στη Γαύδο με το επίκεντρο να εντοπίζεται στον θαλάσσιο χώρο. Στα 14,2 χιλιόμετρα βρίσκεται το εστιακό βάθος, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Ο σεισμός στη Γαύδο έγινε στις 15:27 αργά το μεσημέρι του Σαββάτου (16.07.2022) και έχει μέγεθος 3,5 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ. Όπως ανακοίνωσε το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το επίκεντρο είναι σε απόσταση 11 χιλιομέτρων ανατολικά – βορειοανατολικά του νησιού στον θαλάσσιο χώρο.

Ετικέτες
Exit mobile version