Θάνος Αξαρλιάν – σαν σήμερα: Η ανάρτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θάνος Αξαρλιάν – σαν σήμερα: Η ανάρτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Θάνος Αξαρλιάν - σαν σήμερα: "Η μνήμη του γίνεται η ευθύνη μας»

14.07.2022 | 10:58

«Η μνήμη του γίνεται η ευθύνη μας» επισήμανε στο Twitter ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με αφορμή από την συμπλήρωση 30 ετών από τη δολοφονία του Θάνου Αξαρλιάν. «Η μνήμη του γίνεται η ευθύνη μας. Και το χαμόγελό του, η δύναμή μας απέναντι στους εχθρούς της ζωής, της ενότητας και της προόδου», αναφέρει στην ανάρτησή του ο κ. Μητσοτάκης, την οποία συνοδεύει από φωτογραφία του Θάνου Αξαρλιάν.

Η ανάρτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη:

Το δικό του μήνυμα έστειλε και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. «30 χρόνια από την ημέρα που ο Θάνος Αξαρλιάν άφησε την τελευταία του πνοή, σε ηλικία μόλις 20 ετών, εξαιτίας της δολοφονικής επίθεσης της 17Ν με ρουκέτα», επισημαίνει σε ανάρτησή του στο Twitter ο Έλληνας ΥΠΕΞ και διαμηνύει: «Δεν ξεχνάμε τον Θάνο, όπως και όλα τα θύματα της τρομοκρατίας».

Η δολοφονία του Θάνου Αξαρλιάν

Πριν από 30 ακριβώς χρόνια, σαν σήμερα, στις 14 Ιουλίου 1992, ο Θάνος Αξαρλιάν έπεφτε νεκρός από τη δολοφονική απόπειρα της «17Ν» κατά του Γιάννη Παλαιοκρασσά. Οι τρομοκράτες είχαν στοχεύσει με ρουκέτα το αυτοκίνητο του τότε υπουργού Οικονομικών στη συμβολή των οδών Βουλής και Καραγεώργη Σερβίας.

Η θωράκιση του υπουργικού αυτοκινήτου είχε σώσει τον Γιάννη Παλαιοκρασσά. Ωστόσο, ο φοιτητής Θάνος Αξαρλιάν δεν στάθηκε το ίδιο τυχερός. Ενώ περπατούσε αμέριμνα στην Καραγιώργη Σερβίας, δέχθηκε τα θραύσματα της ρουκέτας και σωριάστηκε νεκρός σε μια λίμνη αίματος. Περιπολικά, ασθενοφόρα και πυροσβεστικά οχήματα έσπευσαν στο σημείο της επίθεσης, ωστόσο ο 20χρονος είχε ήδη αφήσει την τελευταία του πνοή. Λίγη ώρα αργότερα, ένας άγνωστος τηλεφώνησε στην εφημερίδα «Ελευθεροτυπία» και ανέλαβε την ευθύνη εκ μέρους της «17 Νοέμβρη», ενώ παράλληλα εξέφρασε τη λύπη του για τον θάνατο του Αξαρλιάν, χαρακτηρίζοντάς τον «παράπλευρη απώλεια». Ηταν ο Δημήτρης Κουφοντίνας, όπως αποκαλύφθηκε πολύ αργότερα.

Exit mobile version