Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Εξηγήσεις, απαντήσεις και αλήθειες
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εξηγήσεις, απαντήσεις και αλήθειες

Ο πρωθυπουργός έστειλε μήνυμα προς το σύνολο του πολιτικού κόσμου - Δεν θα είναι εκείνος που θα «παίζει» με το μέλλον της χώρας

Είναι τελικά αναδίπλωση, είναι εκλογικός αιφνιδιασμός ή είναι μήνυμα θεσμικής ευθύνης;  Τι από όλα αυτά μπορεί να είναι η πιο κατηγορηματική διάψευση του Κυριάκου Μητσοτάκη για την διεξαγωγή των εκλογών το φθινόπωρο; Ο πρωθυπουργός με τον πιο σαφή τρόπο και επιχειρηματολογώντας για πρώτη φορά επ’ αυτού δήλωσε όχι μόνο ότι δεν πρόκειται να οδηγήσει την χώρα σε εκλογές τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο, αλλά και ότι ο χρόνος θα είναι αυτός που θα δικαιώσει τα λεγόμενά του. Αμέσως μετά από αυτήν την δήλωση όλοι έσπευσαν να δώσουν εξηγήσεις και διευκρινήσεις για το τι θέλει να πει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Γιάννης Ντσούνος
Γράφει ο Γιάννης Ντσούνος

Κάποιοι είπαν ότι πρόκειται για αναδίπλωση, αφού ο ίδιος ο πρωθυπουργός είχε ανοίξει το θέμα των πρόωρων εκλογών και τώρα ο ίδιος το κλείνει. Και μάλιστα η εξήγηση είναι ότι ο πρωθυπουργός είδε ότι η αυτοδυναμία απομακρύνεται, ότι η διαφορά δημοσκοπικά με τον ΣΥΡΙΖΑ μειώνεται και ότι η κρίση ακρίβειας δεν τον ευνοεί. Και έτσι έφτασαν στο συμπέρασμα ότι ο Μητσοτάκης φοβάται τις εκλογές γιατί θα τις χάσει. Πόσο κοντά στην πραγματικότητα είναι αυτή η προσέγγιση; Μάλλον απέχει πολύ. Κάποιοι άλλοι είπαν ότι ο πρωθυπουργός, παρά το γεγονός ότι ήταν απόλυτος και κατηγορηματικός, προχωρά σε έναν εκλογικό ελιγμό, που θα καταλήξει σε εκλογικό αιφνιδιασμό το φθινόπωρο την στιγμή δηλαδή που όλοι θα νομίζουν ότι οι εκλογές θα γίνουν τον Μάρτιο . Πόσο κοντά στην πραγματικότητα είναι αυτή η προσέγγιση; Μάλλον και αυτή απέχει πολύ.

Ο τρίτος δρόμος

Και ερχόμαστε στην τρίτη εξήγηση, που είναι η θεσμικότητα με την οποία πορεύεται όλα αυτά τριάμισι χρόνια της διακυβέρνησης της χώρας ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Τι έκανε ο πρωθυπουργός; Έστειλε ένα σαφές μήνυμα εντός κι εκτός του κόμματός του, ένα μήνυμα προς το σύνολο του πολιτικού κόσμου της χώρας, ότι δεν θα είναι εκείνος που θα «παίζει» με τις ημερομηνίες των εκλογών, ότι δεν θα είναι εκείνος που θα «παίζει» με το μέλλον της χώρας, ότι δεν θα είναι εκείνος που θα «εμπαίζει» τον ελληνικό λαό. Αλλά στον αντίποδα θα είναι εκείνος που θα τηρήσει τους θεσμούς και θα υπηρετήσει την θεσμική του ιδιότητα. Και μάλιστα ο εμφατικός τρόπος που το υποστήριξε δεν αφήνει κανένα περιθώριο αμφισβήτησης, ούτε καν από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Είπε δηλαδή ότι γνωρίζει τι ακριβώς συμβαίνει στην κοινωνία, ότι γνωρίζει τι ακριβώς συζητά αυτήν περίοδο το πολιτικό προσωπικό της χώρας και παρά το γεγονός ότι είχε καλλιεργηθεί ένα κλίμα εκλογών και ότι πολλοί είχαν προσδιορίσει ακόμη και την ημερομηνία, εκείνος επιλέγει να αναλάβει τόσο το όποιο πολιτικό κόστος, όσο και την ευθύνη της σταθερότητας στην χώρα.

Το μήνυμα Μητσοτάκη

Και είναι αυτό το σημαντικότερο μήνυμα που έστειλε προς όλους ο Κυριάκος Μητσοτάκης: Προς τα πολιτικά κόμματα της αντιπολίτευσης, στα οποία καταλογίζει την ευθύνη της αστάθειας που θα έφερναν στην χώρα οι πρόωρες κάλπες και μάλιστα οι συνεχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις, προς τους υπουργούς και τα στελέχη της ΝΔ, στα οποία κρούει εκ νέου τον «κώδωνα του κινδύνου» ότι, αν δεν συνεχίσουν το κυβερνητικό τους έργο και δεν τηρήσουν τα κυβερνητικά χρονοδιαγράμματα για τις μεταρρυθμίσεις, θα βρεθούν εκτός κυβέρνησης, αλλά και στην κοινωνία, στην οποία λέει ότι θα συνεχίσει να πορεύεται με ασφάλεια και σταθερότητα.

Στην επιχειρηματολογία του Κυριάκου Μητσοτάκη μπήκε η πορεία της χώρας και της κοινωνίας και ο πρωθυπουργός τόνισε ότι δεν θα ήταν εθνικά υπεύθυνη στάση οι εκλογές, όταν η κατάσταση με την Τουρκία παραμένει ρευστή και όταν ακόμη δεν γνωρίζει κανείς τι έκβαση θα έχει ο πόλεμος στην Ουκρανία, αλλά και οι συνέπειες στην ενέργεια που θα έχει σε ολόκληρη την Ευρώπη και επομένως και στην χώρα μας.

Σε «ήρεμα νερά»

Μια υπεύθυνη, λοιπόν, στάση προβλέπει ότι ο επικεφαλής της κυβέρνησης οφείλει υπεύθυνα και με πρόγραμμα και σχεδιασμό να οδηγήσει την χώρα σε έξοδο από την ενεργειακή κρίση, σε «ήρεμα νερά» τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και σε ανάπτυξη την οικονομία και όχι να βάλει τον ελληνικό λαό (εν μέσω όλων αυτών) σε μια, δύο ή και τρεις εκλογικές αναμετρήσεις. Και όλα αυτά την ώρα που όλοι γνωρίζουν ότι οι πρώτες εκλογές, όποτε και αν αυτές διεξαχθούν, θα γίνουν με το σύστημα της απλής αναλογικής, που θα οδηγήσει είτε σε ακυβερνησία, είτε σε ένα αλλοπρόσαλλο κυβερνητικό σχήμα με απροσδιόριστες συνέπειες για την πορεία της χώρας.

Όσοι, λοιπόν, έσπευσαν να φτιάξουν «προεκλογικό σχεδιασμό», όσοι έσπευσαν να βάλουν στοιχήματα για τις ημερομηνίες και όσοι ίσως ακόμη σκέφτονται ότι μπορεί να γίνουν πρόωρες εκλογές, καλά θα κάνουν να κάνουν λίγο υπομονή. Και οι μεν ανήκοντες εις την κυβέρνηση να κυβερνήσουν, οι δε ανήκοντες εις την αντιπολίτευση να ακολουθήσουν και αυτοί τον θεσμικό τους ρόλο, αυτόν της κριτικής προς την κυβέρνηση.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις