Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ / Κορονοϊός και σωστή διατροφή: Πώς θα επιταχύνετε την ανάρρωση από Covid -19
ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ

Κορονοϊός και σωστή διατροφή: Πώς θα επιταχύνετε την ανάρρωση από Covid -19

Κορονοϊός και σωστή διατροφή: Τι συνιστά ο ΠΟΥ

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) αποκάλυψε ότι η υγιεινή διατροφή κατά τη διάρκεια μιας πανδημίας μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα του σώματος να προλαμβάνει, να καταπολεμά και να επιταχύνει την ανάρρωση από τα συμπτώματα της Covid-19, συμπεριλαμβανομένης της μετάλλαξης Όμικρον. Εκτός από την ανακούφιση των συμπτωμάτων, η υγιεινή διατροφή μπορεί επίσης να περιορίσει άλλα προβλήματα υγείας, όπως η παχυσαρκία, οι καρδιακές παθήσεις, ο διαβήτης και ο καρκίνος. Από τον επίσημο ιστότοπο του ΠΟΥ ακολουθούν ορισμένες συμβουλές που μπορούν να ανακουφίσουν τον ασθενή από τα συμπτώματα ή να επιταχύνουν την ανάρρωσή του:

1. Κατανάλωση λαχανικών και φρούτων

Καταναλώστε τρόφιμα, όπως σιτάρι, καλαμπόκι και ρύζι, φασόλια, φρούτα και λαχανικά. Μπορείτε επίσης να καταναλώνετε κρέας, ψάρι, αυγά και γάλα. Επιπλέον, υπάρχουν και άλλες επιλογές, όπως βρώμη και σιτάρι που είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες για μεγαλύτερη αίσθηση πληρότητας.

2. Μειώστε την κατανάλωση αλατιού στα τρόφιμα

Κατά το μαγείρεμα και την προετοιμασία του φαγητού, χρησιμοποιήστε το αλάτι με φειδώ και μειώστε τη χρήση αλμυρών σαλτσών και καρυκευμάτων. Περιορίστε την πρόσληψη αλατιού σε 5 γραμμάρια (που ισοδυναμεί με ένα κουταλάκι του γλυκού) την ημέρα. Εάν τρώτε κονσερβοποιημένα ή ξηρά τρόφιμα, επιλέξτε κάποιο που δεν έχει πρόσθετο αλάτι ή ζάχαρη.

3. Μειώστε τις τροφές που περιέχουν λίπος

Αντικαταστήστε τα έλαια και βούτυρο με το ελαιόλαδο. Επίσης, η κατανάλωση λευκού κρέατος, όπως τα πουλερικά και τα ψάρια έχει γενικά χαμηλότερη περιεκτικότητα σε λιπαρά από το κόκκινο κρέας. Εάν θέλετε να καταναλώσετε γάλα, επιλέξτε γαλακτοκομικά προϊόντα που έχουν χαμηλά λιπαρά. Αποφύγετε τα επεξεργασμένα, τα ψημένα και τηγανητά τρόφιμα που περιέχουν τρανς λιπαρά. Δοκιμάστε άλλες μεθόδους, όπως το μαγείρεμα στον ατμό ή το βράσιμο αντί να τηγανίζετε το φαγητό σας.

4. Περιορίστε την πρόσληψη ζάχαρης

Περιορίστε την πρόσληψη ζαχαρούχων ποτών, όπως αναψυκτικά, χυμούς, ενεργειακά ποτά και καφέ (έτοιμο προς κατανάλωση) και επεξεργασμένα ροφήματα γάλακτος. Το ίδιο και με τα γλυκά τρόφιμα, όπως αρτοσκευάσματα, κέικ και σοκολάτα. Επιλέξτε τρόφιμα με χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη ή χωρίς πρόσθετη ζάχαρη.

5. Πίνετε αρκετό νερό

Η καλή ενυδάτωση είναι απαραίτητη για τη βέλτιστη υγεία. Το νερό είναι ένας απλός τρόπος για να περιορίσετε την πρόσληψη ζάχαρης και τις υπερβολικές θερμίδες στο σώμα.

6. Αποφύγετε την κατανάλωση αλκοόλ

Η κατανάλωση αλκοόλ δεν μπορεί να προστατεύσει από τον Covid-19. Στην πραγματικότητα, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για την υγεία σας και να προκαλέσει μακροπρόθεσμες επιπτώσεις όπως ηπατική βλάβη, καρκίνος, καρδιακές παθήσεις και ψυχικές ασθένειες.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις