Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

18

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / Μεταναστευτικό – Βρετανία: Αρνούνται βίζα σε βρέφος γιατί έχει «στήσει τη ζωή του»
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μεταναστευτικό – Βρετανία: Αρνούνται βίζα σε βρέφος γιατί έχει «στήσει τη ζωή του»

Μεταναστευτικό - Βρετανία: Η μητέρα έχει άλλο ένα παιδί που είναι στο Λονδίνο μαζί με τον σύζυγό της.

Κάτοικος της Βρετανίας παραμένει εγκλωβισμένη στη Τζαμάικα μετά τη γέννηση του μωρού της καθώς το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών δεν επιτρέπει την είσοδο του βρέφους στη χώρα, επισημαίνοντας πως έχει «μία στημένη ζωή» στο νησί της καραϊβικής. Η 28χρονη Tiffany Ellis έχει άδεια μόνιμης παραμονής στη Βρετανία, όπου ζει από την ηλικία των 8 ετών. Γέννησε τον γιο της Xien Ellis στις 30 Απριλίου του περασμένου έτους και έκτοτε προσπαθεί να επιστρέψει στο σπίτι της. Η αίτηση για βίζα στο μωρό, που είχε κατατεθεί τον Δεκέμβριο του 2021 όταν ήταν περίπου 8 μηνών, δεν έγινε δεκτή. Στην επιστολή που έλαβε για την απόρριψη της αίτησης, το ΥΠΕΞ αναφέρει πως η απόφαση «δικαιολογείται από την ανάγκη να τηρηθεί ένας αποτελεσματικός έλεγχος της μετανάστευσης και των συνόρων».

Συμπληρώνεται πως η ζωή του μωρού μπορεί να συνεχιστεί κανονικά στη Τζαμάικα και η μητέρα μπορεί να επιστρέψει στο Ηνωμένο Βασίλειο και να του στέλνει χρήματα. Ο σύζυγος της Tiffany, Zarren Ellis, και η μεγάλη τους κόρη, η 5χρονη Xianna Ellis, βρίσκονται στο Λονδίνο και γίνεται προσπάθεια να βρεθεί μία λύση στο μείζον ζήτημα. Η Tiffany, ο Zarren και η Xianna ταξίδεψαν στην Τζαμάικα τον Ιανουάριο του 2020 για να παντρευτεί το ζεύγος. Ετοίμαζαν τα απαραίτητα έγγραφα, όταν άρχισαν οι περιορισμοί λόγω κορωνοϊού, και τα πλάνα τους άλλαξαν άρδην. Τελικώς, κατάφεραν να νυμφευτούν τον Αύγουστο του 2020.

«Δεν περνάει μέρα που να μην κλαίω»

Λίγο αργότερα, η 28χρονη έμεινε έγκυος και η κύηση της ήταν ιδιαίτερα δύσκολη. Αποτέλεσμα ήταν να μην μπορέσει να ταξιδέψει στην Αγγλία και να παραμείνει στο νησί μέχρι τη γέννα. Τον περασμένο Δεκέμβριο, ο πατέρας και η μικρή γύρισαν στο σπίτι και άφησαν πίσω τη μητέρα και το μωρό. «Δεν περνάει μέρα που να μην κλαίω» λέει η Tiffany. «Ο σύζυγός μου είναι ο βράχος μου και κρατά τα πάντα όρθια. Αυτή η κατάσταση μού ραγίζει την καρδιά. Πώς μπορώ να το εξηγήσω στην κόρη μου; Νομίζει ότι την εγκατέλειψα. Δεν έχουμε χωριστεί ποτέ ξανά στο παρελθόν. Ο Xien προσπαθεί ν’ αγκαλιάσει τον πατέρα του από την οθόνη, όταν κάνουμε βιντεοκλήσεις. Απλά θέλω να φέρω τον Xien σπίτι».

Η μεγαλύτερη ανησυχία της μητέρας είναι πως το μωρό έχει μία πάθηση των νεφρών και δεν υπάρχει διαθέσιμη θεραπεία στην Τζαμάικα. Η δικηγόρος της οικογένειας, επεσήμανε πως η μεταχείριση που έχει δεχθεί η οικογένεια είναι «απαράδεκτη». «Το υπουργείο Εσωτερικών χρειάστηκε σχεδόν τέσσερις μήνες για να απαντήσει, αφού τους κυνήγησα πολλές φορές». Το υπουργείο, από πλευράς του, επεσήμανε πως αναμένει επιπλέον στοιχεία για την υπόθεση και «μόλις τα λάβουμε, θα επανεξετάσουμε προσεκτικά την αίτηση».

Με πληροφορίες από Guardian

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις