Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

18

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Πρόβα εκλογών
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρόβα εκλογών

Από την μία θα έχουμε λαϊκισμό και υποσχέσεις και από την άλλη πλευρά μεθοδικότητα, απολογισμό έργου και προγραμματισμό

Γιάννης Ντσούνος
Από τον Γιάννη Ντσούνο

Μια πρώτη γεύση του τρόπου με τον οποίον θα κινηθούν Μητσοτάκης και Τσίπρας καθόλη την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου πήραμε στα μέσα της εβδομάδας στην προ ημερησίας συζήτηση στην Βουλή με θέμα τις κοινωνικές παροχές και την κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης. Όπως ήταν αναμενόμενο, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέβασε κατακόρυφα τους τόνους κυρίως στα θέματα της ακρίβειας, της καθημερινότητας, αλλά και της εξωτερικής πολιτικής και ζήτησε από τον πρωθυπουργό να προκηρύξει άμεσα εκλογές για να απαλλαγεί, όπως είπε, ο τόπος από μια κυβέρνηση «εφιάλτη».

Αναμενόμενη στάση;

Προφανώς και ναι, αφού ο Αλέξης Τσίπρας έχει πολλούς μήνες σηκώσει το «έργο» πρόωρων εκλογών δίνοντας έτσι μια διέξοδο και στους βουλευτές του, που σε κάθε κυβερνητική πρωτοβουλία δυσκολεύονταν να πάρουν ξεκάθαρη θέση. Για παράδειγμα, όλους τους τελευταίους μήνες που η κυβέρνηση προχώρησε σε μια επιδοματική πολιτική για την ενίσχυση των ευάλωτων τόσο στον τομέα της ενέργειας, όσο και στα καύσιμα, τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας ψέλλιζαν ότι αυτά που δίνονται είναι «ψίχουλα» και «σταγόνες στον ωκεανό». Η επιμονή λοιπόν στο αίτημα για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες ουσιαστικά απομακρύνει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης από την εποικοδομητική αντιπολίτευση και συμπυκνώνει όλη την επιχειρηματολογία στην φράση «πρέπει να φύγετε, να έρθει η επόμενη κυβέρνηση κ.λπ. κ.λπ.».

Ο ΣΥΡΙΖΑ

Και αυτή ακριβώς θα είναι και η στάση του ΣΥΡΙΖΑ σε ολόκληρη την προεκλογική περίοδο είτε οι εκλογές προκηρυχθούν το φθινόπωρο, είτε ο πρωθυπουργός επιλέξει οι εκλογές να γίνουν την άνοιξη του 2023. Ακραία ρητορική με συνεχείς επιθέσεις στην κυβέρνηση για τα ζητήματα της ακρίβειας, τους λογαριασμούς του ρεύματος και τις τιμές των καυσίμων, αλλά και με υποσχέσεις προς όλες τις κοινωνικές ομάδες για παροχές και ικανοποίηση των αιτημάτων τους.

Η αποδόμηση από τον πρωθυπουργό

Απέναντι σε αυτήν την στάση ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδειξε τα πρώτα δείγματα γραφής στην ομιλία του στο ελληνικό κοινοβούλιο. Αρχικά αποδόμησε πλήρως την επιχειρηματολογία Τσίπρα για τις ενισχύσεις σε ενέργεια και καύσιμα παραθέτοντας στοιχεία και αριθμούς όχι μόνο από την χώρα μας, αλλά και από την ΕΕ για τα χρήματα που έχει δαπανήσει η ελληνική κυβέρνηση. Στο ίδιο μήκος κύματος και οι απαντήσεις του πρωθυπουργού για την μείωση της ανεργίας, την αύξηση του κατώτατου μισθού, την μείωση των φορολογικών συντελεστών και των ασφαλιστικών εισφορών. Σε ό,τι αφορά στα εξοπλιστικά προγράμματα και τις διεθνείς συμφωνίες της χώρας μας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι μέσω αυτών η χώρα θωρακίστηκε, προστατεύει τα σύνορά της και ισχυροποίησε την θέση της στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και την συμμαχία του ΝΑΤΟ.

Απαντήσεις σε δύο επίπεδα

Επομένως είναι προφανές ότι στην πορεία για τις εκλογές, ανεξάρτητα με τον χρόνο διεξαγωγής τους, από την μία πλευρά θα έχουμε λαϊκισμό, δημαγωγία και υποσχέσεις και από την άλλη πλευρά θα έχουμε μεθοδικότητα, απολογισμό έργου και προγραμματισμό για το μέλλον. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αναφέρει πολλές φορές ότι το τρίπτυχο ασφάλεια, σταθερότητα και ανάπτυξη θα είναι το «σχέδιο» και για την επόμενη τετραετία, θα είναι το «σχέδιο» που θα παρουσιάσει προεκλογικά στον ελληνικό λαό. Είναι επίσης δεδομένο ότι στον δρόμο για τις εκλογές τα στελέχη της ΝΔ θα απαντούν στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ σε δύο επίπεδα: στο επίπεδο της σύγκρισης αριθμών με την τετραετία ΣΥΡΙΖΑ και σε δεύτερο επίπεδο πάλι με αριθμούς στα πεπραγμένα της κυβέρνησης και στις μεταρρυθμίσεις που έγιναν τα τελευταία τριάμισι χρόνια διακυβέρνησης της χώρας από την ΝΔ. Μικροπολιτική και στείρα πολιτική αντιπαράθεση χωρίς αριθμούς και ποσοτικά μεγέθη μάλλον δεν θα υπάρξουν στην επιχειρηματολογία των «γαλάζιων στελεχών».

Ο χρόνος των εκλογών

Τέλος αναφορικά με τον χρόνο των εκλογών ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι αυτές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας διαψεύδοντας έτσι τόσο τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά και όσους από το στρατόπεδο της ΝΔ πιστεύουν ότι θα έχουμε εκλογές νωρίς το φθινόπωρο .Η αλήθεια είναι ότι πολλές από τις κινήσεις της κυβέρνησης όπως η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, οι αυξήσεις στις συντάξεις, η ενίσχυση στους λογαριασμούς του ρεύματος χωρίς εισοδηματικά κριτήρια, δείχνουν ότι το κλίμα είναι προεκλογικό. Όμως για να μην ξεχνιούνται κάποιοι: η απόφαση ανήκει σε έναν και αυτός ο ένας είναι ο πρωθυπουργός.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις