Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

20

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ / Εφίδρωση και κορονοϊός: Το “νυχτερινό” σύμπτωμα που ταλαιπωρεί τους νοσούντες
ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ

Εφίδρωση και κορονοϊός: Το “νυχτερινό” σύμπτωμα που ταλαιπωρεί τους νοσούντες

Εφίδρωση και κορονοϊός: Τι ανακάλυψε κορυφαίος ανοσολόγος

Το υποστέλεχος BA.5 της Όμικρον είναι μια εξαιρετικά μεταδοτική μετάλλαξη που προκαλεί ανησυχία, καθώς συμβάλλει σε ένα νέο κύμα λοιμώξεων σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου. Οι επιστήμονες έχουν εντοπίσει διαφορές με προηγούμενα στελέχη, συμπεριλαμβανομένης της ικανότητάς του να μολύνει εκ νέου τους ανθρώπους, εβδομάδες μετά την εμφάνιση της Covid-19.

Ένας κορυφαίος ανοσολόγος προειδοποιεί τώρα ότι θα μπορούσε να προκαλεί ένα νέο σύμπτωμα στους ασθενείς. “Ένα επιπλέον σύμπτωμα του BA.5 που εντόπισα σήμερα το πρωί είναι οι νυχτερινές εφιδρώσεις”, δήλωσε ο καθηγητής Luke O’Neill από το Trinity College του Δουβλίνου σε ιρλανδικό ραδιοφωνικό σταθμό στις αρχές της εβδομάδας. «Δεν είναι περίεργο;» πρόσθεσε. Το στέλεχος BA.5 προκαλεί αύξηση των κρουσμάτων σε ορισμένες χώρες μαζί με το BA.4, συμπεριλαμβανομένης της Ευρώπης και της Αυστραλίας. Έγινε επίσης η κυρίαρχη παραλλαγή στις ΗΠΑ αυτή την εβδομάδα.

Ο κορονοϊός είναι ελαφρώς διαφοροποιημένος

«Η ασθένεια είναι ελαφρώς διαφορετική επειδή ο ιός έχει αλλάξει», είπε ο καθηγητής O’Neill στο Newstalk την Πέμπτη. Και πρόσθεσε: «Υπάρχει κάποια ανοσία σε αυτό – προφανώς με τα Τ-κύτταρα και ούτω καθεξής. Επιπλέον ο συνδυασμός του ανοσοποιητικού σας συστήματος και του ιού που είναι ελαφρώς διαφορετικός μπορεί να προκαλέσει μια ελαφρώς διαφορετική ασθένεια, παραδόξως οι νυχτερινές εφιδρώσεις είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα.»

»Αλλά το σημαντικό είναι ότι εάν εμβολιαστείτε και είστε ενισχυμένοι, δεν εξελίσσεται σε σοβαρή ασθένεια. Αυτό είναι το μήνυμα που πρέπει να συνεχίσετε να υπενθυμίζετε στους ανθρώπους». Το στέλεχος BA.5 ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά στη Νότια Αφρική τον Φεβρουάριο, ένα μήνα μετά τον εντοπισμό του BA.4 στην ίδια χώρα. Και οι δύο έχουν από τότε εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο, πυροδοτώντας ανησυχία για την αναζωπύρωση των λοιμώξεων του κορονοϊού.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις